x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Obiceiuri neasteptate

Obiceiuri neasteptate

de Otilia Vintilă-Bolchiş    |    22 Dec 2005   •   00:00
Obiceiuri neasteptate
DE CRACIUN
De prin lume adunate…

Obiceiul de a intampina cu mare fast si bucurie Nasterea Mantuitorului si venirea Anului Nou, de a le primi cu urari, daruri, petreceri, cantece si jocuri este stravechi si cunoscut tuturor popoarelor europene, si nu numai. In randurile urmatoare am incercat sa adunam ritualuri legate de Sarbatorile de iarna, care se remarca prin spectaculozitate si depasirea tiparelor.

IUGOSLAVIA


Cu doua duminici inainte de Craciun, copiii iugoslavi obisnuiesc sa desfasoare un ritual atipic, in urma caruia se aleg cu niste cadouri. Astfel, ei leaga picioarele mamei de un scaun si apoi ii adreseaza acesteia intrebarea: "Cat platesti ca sa scapi?" In mod surprinzator, ca un pretext de a scapa, mama incepe sa le ofere cadouri. Copiii folosesc acelasi siretlic si in cazul tatalui in saptamana urmatoare, cand vor primi iarasi cadouri. Din pacate, parintii nu se vor purta la fel cu copiii lor in saptamanile urmatoare.

PORTUGALIA


In Portugalia, localnicii in dimineata de Craciun sarbatoresc "consoda", un ritual traditional ce consta in distribuirea unor locuri in plus la masa, pentru sufletele mortilor. Localnicii daruiesc un cadou, constand in mancare, sufletelor celor disparuti, avand credinta ca astfel vor avea noroc in anul ce urmeaza. Asa-numitul "Trunchi de Craciun" sau "Cepo de Natal", o bucata dintr-un trunchi de stejar, va arde in camin pe toata durata desfasurarii consodei.

CARACAS


In capitala Venezuelei, un obicei neobisnuit se desfasoara imediat dupa miezul noptii de Ajun. Una dintre strazile principale este blocata, pentru a lasa loc unei multimi formate din sute de tineri pe role. Prieteni si colegi de clasa se intalnesc si participa la o slujba religioasa speciala, apoi se intorc acasa (bineinteles pe role) pentru un mic dejun, care include Hallacas, o placinta traditionala venezueleana din carne, cu o crusta din cereale, invelita si fiarta in frunze de banana.

NORVEGIA


In Norvegia, in Ajunul Craciunului, toate maturile din casa sunt ascunse pentru ca, in urma cu mult timp, se credea ca vrajitoarele, spirite rele ies in noaptea de Craciun si le fura, incaleca pe coada lor si-si iau zborul sa imprastie raul in lume.

SUEDIA


Un mod curios de a darui cadouri de Craciun apartine in particular Suediei, desi s-a descoperit de asemenea si in zone din Germania. Asa-numitul Julklapp este denumirea pentru cadoul infasurat in nenumarate ambalaje. Persoana care il aduce bate suparator la usa si arunca sau impinge Julklapp-ul in camera. Este esential ca aceasta persoana sa soseasca pe neasteptate, sa vina si sa plece ca sageata fara sa-si dezvaluie identitatea. Mari eforturi se fac pentru a ascunde cadoul astfel incat sa ai parte de multa bataie de cap pana sa-l descoperi. Uneori, in Suedia, un micut inel din aur este ascuns intr-o cutie mare sau o mica inimioara din aur este ascunsa intr-o prajitura de Craciun.

GROENLANDA


Kiviak este un tratament gastronomic de Craciun care, din motive pe care le veti intelege imediat, nu a fost acceptat de multe natiuni. Felul de mancare care poarta acest nume consta din carne cruda de pinguin pastrata in piele de foca timp de cateva luni si ingropata sub o piatra. Carnea se tine in aceste conditii pana ajunge intr-un stadiu avansat de descompunere. Ciudatul fel de mancare miroase ca branza invechita si are un gust foarte iute.

JAPONIA


Nu este o idee buna in Japonia sa trimiti carti postale de Craciun, de culoare rosie, pentru ca notele funerare aici sunt in mod obisnuit printate pe fond rosu.

ITALIA


Ceppo, asa cum se numeste bradul traditional italian, cunoscut si sub numele de "Pomul luminii", reprezinta un cadru din lemn, avand forma unei piramide. Pe acest schelet sunt suprapuse etajere, pe cea de la ultimul nivel recreandu-se de cele mai multe ori scena Nasterii Mantuitorului. In rest, etajerele sunt impodobite cu: fructe, cadouri, conuri de brad aurite, dulciuri, stegulete si multe lumanari.

UCRAINA


Un paianjen artificial si panza lui sunt deseori folosite la decorarea Pomului de Craciun in Ucraina. O panza de paianjen descoperita in dimineata de Craciun se considera ca aduce noroc.

Ritualuri interesante sunt, slava Domnului, peste tot in lumea asta, ramane doar sa le descoperiti, pentru ca ele sunt parte din cultura si din civilizatia nationalitatilor care le practica.

O muratura folosita ca ornament pentru Pomul de Craciun face parte dintr-o veche traditie germana. Primul copil care gaseste in Ajunul Craciunului muratura primeste un extradar!

In partea de sud a Wales-ului (Tara Galilor), de Craciun exista obiceiul ca grupuri de colindatori sa bantuie strazile avand drept capetenie un coleg anume ales pentru asta, mascat sub o coama de cal. Astfel ascuns, el poarta in mana, infipt intr-un bat, un craniu de cal care completeaza, nu foarte placut, imaginea unei astfel de aratari numite popular Mari Llwyd
×
Subiecte în articol: craciun