x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Oglinda... altfel decat suntem obisnuiti

Oglinda... altfel decat suntem obisnuiti

de Georgiana Teodorescu    |    07 Sep 2006   •   00:00
Oglinda... altfel decat suntem obisnuiti
IDEI PENTRU CASA TA
Pentru a sustine si mai puternic locatia de centru de interes pe care o are oglinda in cadrul locuintei, i se atribuie acum forme din cele mai ciudate si interesante, fie prin rama, fie prin chiar taierea ei

Oglinda, ca obiect de decoratie, este folosita in mod obisnuit cu scopul de modelare a imaginii. Puterea ei de focalizare a atentiei asupra imaginii noastre exterioare este cea care o face indispensabila aproape tuturor varstelor si categoriile umane, si deci tuturor caselor. Si pentru ca in general familia moderna contine tipologiile mai multor generatii, iar o locuinta este in acelasi timp si camin si spatiu de cultivare a relatiilor de societate, oglinda ramane un obiect absolut necesar, cu functionalitati multiple. Sub aspect strict utilitar, ea devine element de avertizare, de imbunatatire si intretinere a imaginii noastre cotidiene.

FORMA SI POZITIONARE

In timp insa, oglinda s-a transformat intr-un obiect cu o adevarata valoare decorativa. La aceasta contribuie cu siguranta forma in care aceasta este taiata, si calitatea ramei in care este expusa. De aceea, imaginatia creatoate a designerilor se manifesta acum si pe oglinzi, care ne surprind cu forme si utilizari inedite.

Sunt folosite acum in interioarele minimaliste cu obisnuitele forme regulate, dar pe suprafete mari, ca unelte de circulare a luminii sau separare discreta a spatiilor, sau cu forme neregulate, in dimensiuni mici, pentru a sparge monotonia liniilor riguroase ale modernismului.

ACCENT NECESAR Este obligatoriu sa luam in considerare locatia de centru de interes pe care parca este predestinata sa o creeze oglinda, oriunde s-ar afla si sub orice forma. Pentru ca psihologic privind lucrurile, doua sunt motivele puternice care transfigureaza o oglinda intr-un centru de interes: grija prioritara pentru persoana noastra si interesul fiecarei fiinte pentru lumina - iar tot ceea ce reflecta oglinda este un spectacol de lumina si realitate.

Redevenind practici, vom reaminti oglinda, dincolo de utilitatile ei cunoscute, si ca sugestie confirmata de largire si luminare a spatiilor interioare.

SFATUL DESIGNERULUI

Daca privim viata cu un interes sporit pentru latura estetica, pentru ceea ce numim civilizarea ochiului, vom descoperi ca oglinda, cea care a insotit constant evolutia stilurilor de-a lungultimpului, a fost mereu un centru de interes in cadrul locuintei. Dar acum, varietatea de forme si utilizari care ni se prezinta ii accentueaza si mai mult valoarea.


In interioarele moderne oglinda este indispensabila. S-a ajuns chiar la placarea integrala a mobilei sau folosirea ei ca mijloc de separare intre spatii

×
Subiecte în articol: oglinda