x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Oglindă - oglinjoară

Oglindă - oglinjoară

de Alina Iancu    |    19 Sep 2009   •   00:00
Oglindă - oglinjoară
Sursa foto: /archiexpo.com

DESIGN ŞI FUNCŢIONALITATE ÎNTR-UN OBIECT DE MII DE ANI Oglinda datează de mii de ani şi de-a lungul timpului i s-au atribuit nenumărate semnificaţii, cele mai multe dintre ele păstrându-se şi astăzi. Dacă la început metoda de confecţionare era strict secretă, nu orice casă putând să beneficieze de ea, astăzi oglinzile sunt nelipsite din locuinţele oamenilor.



Folosită în principal pe post de ajutor indispensabil pentru întreţinerea personală, de-a lungul vremii atribuţiile oglinzii s-au îmbogăţit. Astfel, la acest moment, oglinda poate să reprezinte un obiect decorativ atractiv, de sine stătător, apoi poate să fie folosită la placarea diferitelor suprafeţe: corpuri de mobilă, obiecte decorative, corpuri de iluminat, pereţi-mozaic decorativ din oglindă. Ca să nu mai pomenim de semnificaţia acestui obiect în străvechea artă a feng shui-ului.

OGLINDA ÎN DESIGNUL INTERIOR
Pe lângă funcţionalitate, oglinda are şi caracter decorativ, mai ales că au apărut modele şi forme din ce în ce mai inovative. Cele mai căutate sunt oglinzile care au împrumutat aspectul tablourilor, cu rame şi de dimensiuni mari. Puteţi opta pentru rame din lemn masiv cu ornamente, caracteristice stilului clasic, rame din fier forjat pentru un stil art deco, din aluminiu, plastic, elemente compozite, caracteristice stilului modern sau, pentru un stil minimalist, puteţi folosi oglinzile fără rame. Dacă sunteţi adepţi ai formalului, sunt recomandate ramele din lemn lăcuit, lucios, închise la culoare şi neornamentate. Tot în funcţie de stilul de amenajare al casei alegeţi şi forma oglinzii, pornind de la cele clasice: rotunde, pătrate sau dreptunghiulare şi ajungând până la decupaje din cele mai îndrăzneţe.

Despre oglinzi, Florin Negru, arhitect proiectant la Vertical Ambient, spune că "înfrumuseţează şi măresc vizual spaţiul, adâncesc suprafeţele şi măresc luminozitatea. Oglinda se aşază, de preferat, pe peretele perpendicular cu fereastra, astfel încât să reflecte lumina naturală".

SEMNIFICAŢIA ÎN FENG SHUI
În tradiţia feng shui, oglinzile sunt instrumente puternice care au influenţe semnificative asupra vieţii, fiind considerate remedii şi energizatori. Folosite în mod corect, ele îţi pot aduce fericire, prosperitate şi noroc, pe când o utilizare incorectă a oglinzii va atrage neplăceri asupra casei. Specialiştii feng shui spun că oglinda trebuie tăiată în forme plăcute, fără colţuri ameninţătoare şi aşezată în faţa unui spaţiu plăcut: "În mod ideal, oglinda trebuie să reflecte un spaţiu foarte frumos şi, dacă se poate norocos. Dacă nu ai altă soluţie, încearcă să pui în faţa oglinzii o plantă mare, frumoasă, bogată şi plină de viaţă, al cărei efect să fie de dublare simbolică a chi-ului favorabil emis de aceasta", spune Irina Bejenaru, specialist feng shui pe www.efengshui.ro. Este recomandată poziţionarea oglinzilor în locurile mici pentru a crea impresia de spaţiu, însă maeştrii feng shui vă sfătuiesc să nu aşezaţi oglinda în dormitor, în faţa uşii de la intrare sau în faţa altei oglinzi, pentru că astfel atrageţi necazurile.

MODELE ATIPICE
Oglinzile stilizate sunt folosite mai degrabă ca obiecte pentru decor. Cele mai căutate sunt oglinzile tăiate cu laser sau jet de apă, practic în orice formă. De regulă, acestea sunt decorative, fiind alcătuite din mai multe bucăţi stilizate care alăturate redau o imagine interesant conturată după forma lor. Tot la categoria atipic se pot înscrie şi oglinzile concave sau convexe, cilindrice, circulare sau cele alcătuite din mai multe forme geometrice. Există însă şi oglinzi decorative şi utile în acelaşi timp, dar în acest caz, cea care impresionează este rama ieşită din comun. Acestea pot fi încadrate stilului art deco, cu forme neregulate, deosebite.

SEMNIFICAŢIILE OGLINZII
Despre oglinzi se spune ca sunt cele care reflectă adevărata personalitate, ele spun adevărul, relevă sinceritatea, dar şi ce este în inima şi în conştiinţa noastră. Pe o oglindă chinezească dintr-un muzeu de la Hanai se poate citi: "Precum soarele, precum luna, precum apa, precum aurul, fii limpede şi strălucitor şi oglindeşte ceea ce se află în inima ta". Pentru unele popoare, oglinda este simbolul purităţii absolute a sufletului. (sursa: Wikipedia)

Oglinda Pakua este printre cele mai cunoscute obiecte de feng shui, despre care se spune că are puterea de a alunga spiritele rele, ghinionul şi chiar persoanele care au gânduri ascunse. De asemenea, oglinzile Pakua pot împrăştia şi contracara energia negativă provenită de la diferite obiecte aflate în apropierea casei şi, ce este mai important, aceste oglinzi pot remedia energiile negative. Rolul lor este şi acela de a hrăni energia pozitivă care intră în casă. Cele mai indicate de specialişti sunt oglinzile concave care nu vă pot afecta vecinii, dar pe de altă parte, despre cele convexe se spune că pot atrage un anumit tip de energie pozitivă. Deşi au un aspect plăcut, specialiştii avertizează că oglinzile Pakua se aşază numai în exterior, deasupra uşii de la intrare.

×
Subiecte în articol: ne-am interesat pentru tine