x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Paradisul a coborat in Insulele Hawaii

Paradisul a coborat in Insulele Hawaii

de Cornelia Constantin    |    14 Sep 2006   •   00:00
Paradisul a coborat in Insulele Hawaii
MEREU VERDE
Cine crede despre Arhipelagul Hawaii ca este un mic paradis, nu se insala prea mult. Cei care viziteaza insulele pentru prima oara sunt surprinsi sa vada aici diverse plante pe care se obisnuiesc sa le vada in ghiveci in magazinele de specialitate sau in gradinile botanice. Trebuie sa stiti ca atat de bogata varietate de plante, flori si copaci din Hawaii este doar in parte endemica. Multe dintre ele au fost aduse din alte zone pe masura ce se colonizau insulele, iar altele au fost obtinute prin hibridizare de specialisti sau cultivatori.

NATURA GENEROASA

Conditiile naturale din insule au permis adaptarea si dezvoltarea unor plante extrem de diferite: de la paduri tropicale unde precipitatiile sunt ridicate pana la zone aride in care agavele si cactusii sunt la ei acasa. Intr-un fel, arhipelagul este plin de surprize. Situat in Pacific, la 4.000 km de continentul american, arhipelagul este brazdat de lanturi muntoase inalte de peste 4.000 m, vai adanci, platouri folosite pentru diverse culturi de catre localnici (trestie de zahar, ananas). Daca multa vreme statul hawaian a avut la baza agricultura, acum interesul s-a deplasat spre turism si protectia capitalului natural - peisajele extraordinare, plante rare si deosebite, plajele salbatice.

PLANTE UIMITOARE

Traditiile mostenite din generatie in generatie sunt strans legate de plante carora li se asociaza diverse semnificatii. Festivaluri intregi sunt presarate cu flori de Plumeria si orhidee.

Atat de rara la noi, Plumeria nu se gaseste decat in gradinile botanice si in colectiile catorva pasionati. Orhideele nu sunt originare din Hawaii, dar la acest moment sunt peste 200 de specii care cresc aici.

Jacaranda - o minune de copac cu flori albastre - este la noi planta de interior cu slabe sanse sa poata creste vreodata in exterior, nici macar in zonele noastre cu clima blanda.

In Hawaii, Jacaranda ajunge pana la varste si dimensiuni apreciabile. Iar in perioada de inflorire nu poti sa treci pe langa ea fara sa te opresti s-o admiri.

Alt arbore iubit si dorit la noi este Delonixul. Cu florile sale inflacarate uimeste si atrage negresit, dar din cauza ca nu rezista la inghet la noi ar trebui crescut intr-o sera uriasa. Probabil ca nici macar gradinile botanice nu-si permit asemenea efort pentru protectia copacului. Dar in Hawaii si in mai toata America Centrala, Delonix-ul decoreaza gradinile si... e drept! strica aleile cu radacinile sale puternice.

LA NOI, IN ZONELE CALDE

Alti arbori precum Leptospermum cresc si la noi, dar numai in zonele calde devin adevarate puncte de atractie. Caesalpina este o curiozitate cu crestere rapida, originara din Mexic, dar raspandita si in zonele invecinate. Ea atrage prin frunzisul si florile sale elegante. Bougainvillea si Acacia ajung aici la dimensiuni apreciabile in gradini sau aiurea, in timp ce la noi ambele sunt plante de ghiveci sau de terasa. Nenumarate varietati te intampina oriunde privesti.

Passiflora a fost mereu o planta iubita datorita florilor sale deosebite. In Hawaii sunt multe varietati care isi catara tulpinile si isi afiseaza florile: albe, albastrui, roscate.

Fructele prezinta si ele interes decorativ, unele fiind chiar comestibile (maracuja). Asclepias a patruns de curand si la noi in sortimentul plantelor vandute in magazine. Ea este inrudita cu Hoya si are flori in nuante de galben si portocaliu. In Hawaii populeaza zonele usor aride si stancoase, alaturi de Lantana.

UN COLT DE RAI
Chiar daca insulele hawaiene sunt de mici dimensiuni - este al patrulea cel mai mic stat al lumii - , ele cuprind si cursuri de apa, lacuri si cascade care sunt foarte apreciate de turisti, localnici, dar si de autoritatile menite sa le protejeze. Sunt nenumarate specii de plante care populeaza apele. Dintre ele amintim nuferii albi, care creeaza o feerie in mijlocul celorlalte plante despre care v-am povestit pana acum. Evident ca nu putem spune totul despre minunile naturale intalnite aici. Va lasam sa admirati imaginile alaturate si sa va inchipuiti un colt de rai.
×
Subiecte în articol: plante Hawaii