x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Parcuri îngrijite pentru viitor

Parcuri îngrijite pentru viitor

de Cornelia Constantin    |    29 Mai 2008   •   00:00

Aţi auzit probabil vorbindu-se depre responsabilitate şi responsabilizare. Şi de cele mai multe ori aceste cuvinte ajung la dumneavoastră în perioadele campaniilor electorale. De această dată, ele se asociază cu un proiect iniţiat de compania Petrom, care se derulează de 2 ani în mai multe oraşe din ţară.

Aţi auzit probabil vorbindu-se depre responsabilitate şi responsabilizare. Şi de cele mai multe ori aceste cuvinte ajung la dumneavoastră în perioadele campaniilor electorale. De această dată, ele se asociază cu un proiect iniţiat de compania Petrom, care se derulează de 2 ani în mai multe oraşe din ţară.

Acest proiect de responsabilizare civică şi de grijă pentru mediu a debutat cu nevoia unor oraşe de a avea spaţii verzi noi şi cu participarea unor tineri peisagişti la concursurile de proiecte de amenajare. Anul trecut s-a organizat concurs de proiecte pentru amenajarea unor parcuri din Piteşti, Bucureşti şi Moineşti. Rezultatele implementării proiectelor de anul trecut încep să se vadă (imaginile alăturate).

 

Parcuri noi în Timişoara şi în Ploieşti

În acest an, concursul a reunit 45 de proiecte atent ju­rizate de către o echipă de specialişti. Alese au fost cîteva, dar, după cum mărturiseau reprezentanţii autorităţilor locale din Ploieşti şi Timişoara, cu siguranţă se vor folosi idei şi din celelalte proiecte propuse.

“Am fost impresionată de implicarea tinerilor în acest proiect şi de dorinţa lor de a schimba ceva în oraşele româneşti”, a declarat Mona Nicolici, reprezentant Petrom. “Este cu adevărat frumos să vezi că ideile unor tineri se transformă în realitate. Acest proiect este pe cît de interesant, pe atît de complex: începînd de la concursul de idei pentru tineri arhitecţi, ziua jurizării, gala de premiere a cîştigătorilor concursului de idei, marcarea începerii construcţiilor pînă la ziua voluntarilor, cînd întreaga comunitate se adună pentru a finaliza parcul lor”, a continuat dna Nicolici.

Pînă la urmă, aceasta este ideea de bază a proiectului – să ne implicăm cu toţii în realizarea lucrurilor necesare (autorităţi locale, firme, personalităţi, tineri şi vîrstnici de peste tot), să ştim să oferim din timpul nostru şi din priceperea pe care o avem sau pe care o putem dobîndi.

 

Cîştigătorii

Marii cîştigători ai ediţiei din 2008 ai concursului sînt: Mirela Dragoş (36 ani), studentă la Universitatea de Horticultură, secţia Peisagistică Bucureşti, pentru “Parcul Adolescenţilor” din Timişoara şi echipa formată din Irina Luchian (24 ani) şi Eliza Georgescu (24 ani), studente la Universitatea “Ion Mincu”, Bucureşti pentru proiectul “Parcul Libertăţii” din Ploieşti. Dar, pe lîngă ei, cei care au conceput viitoarele parcuri, sîntem cîştigători cu toţii, nu-i aşa?

 

Voluntariat

Am văzut că măcar unele lucruri se pot schim­ba, dacă ne adunăm forţele şi dacă înţelegem că se pot întîmpla numai prin dăruire. A fi voluntar nu mai reprezintă un ter­men străin şi gol de semnificaţie aşa cum se întîmpla pînă acum. Ceva s-a schimbat.

 

Implicare

Sloganuri mai vechi sau mai noi spun toate că putem reuşi să facem lucruri bune numai împreună. Acest “împreună” înseamnă să ne conştientizăm propria implicare. Nu trebuie să aşteptăm să “ni se dea”, ci trebuie să “construim pentru binele nostru”.


Sfat

“Cred că în amenajarea parcurilor ar trebui introdusă dragos­tea de natură, pentru că prin urbanizare excesivă ne-am înde­păr­tat de ea”, a declarat Mirela Dragoş, cîştigătoarea Premiului I pentru reamenajarea Parcului Adolescen­ţilor, Timişoa­ra. “Tocmai de aceea conceptul proiectului meu este de «Regăsire», de reîntoarcere la Mama Na­tură într-o nouă etapă de conştiinţă, de redescoperire a sentimen­telor faţă de natură şi faţă de semeni  într-un cadru anume creat”
×
Subiecte în articol: mereu verde