x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Păreri Kaminhorn - Cum poți economisi pentru facturile la încălzire iarna aceasta?

Păreri Kaminhorn - Cum poți economisi pentru facturile la încălzire iarna aceasta?

21 Oct 2022   •   11:02
Păreri Kaminhorn - Cum poți economisi pentru facturile la încălzire iarna aceasta?

Sezonul rece din acest an se anunță friguros și în casele europenilor. Recomandările de reducere a temperaturii în interior la un maxim de 19 grade pentru a economisi energie devin din ce în ce mai mult o realitate, însă și așa este posibil ca facturile la gaz și energie electrică să le dea bătăi de cap românilor.

Există însă o serie de aspecte pe care le putem urmări pentru a economisi din costuri iarna aceasta și în viitor. Experții în sisteme de încălzire și evacuare de la Kaminhorn - cel mai mare producător de coșuri de fum și accesorii din România -  ne explică ce putem face pentru a ne pregăti locuința înainte de  începerea unei ierni grele.

În primul rând trebuie să te asiguri că pereții casei sunt izolați corespunzător. Izolația este un aspect esențial pentru îmbunătățirea eficienței energetice a locuinței. O izolație deficitară va duce la pierderi de căldură, ceea ce înseamnă un confort termic scăzut, mai mult combustibil consumat pentru a menține o temperatură constantă și risipă de energie. O izolație corespunzătoare va economisi bani! Dacă te îngrijorează investiția necesară, ține cont că o acest proces va economisi o sumă considerabilă, astfel încât costurile de izolare a unei clădiri se amortizează în primele două-trei sezoane reci.

La fel de importantă este și tâmplăria care adesea este principalul vinovat pentru pierderile de căldură. Garniturile neetanșe, ramele ferestrelor și ușilor vechi, deteriorate sau care permit pătrunderea aerului de afară în mod simțitor, toate acestea duc la pierderea căldurii. Chiar dacă sistemul de încălzire este eficient, aerul rece va pătrunde în interior, iar tu vei consuma cantități mult mai mari de combustibil pentru a menține o temperatură confortabilă. 

Un alt loc prin care poți pierde căldură este acoperișul. Podul trebuie să fie căptușit cu izolație, iar dacă există ferestre este important ca și acestea să fie etanșe și bine închise.

Pentru a economisi la facturi poți alege să instalezi o sursă suplimentară de căldură, independentă, care utilizează combustibil solid precum lemne sau peleți. Dacă locuiești la casă poți înlocui centrala pe gaz cu un termoșemineu și utiliza acest sistem de încălzire drept sursă principală de căldură și de apă caldă menajeră. Însă, poți alege un simplu șemineu pe care să-l instalezi în camera în care petreci cel mai mult timp pe perioada iernii. Astfel, făcând focul pe lemne în respectiva încăpere, poți reduce temperatura termostatului și consuma mai puțin pentru a încălzi întreaga locuință. În plus, te bucuri de frumusețea focului natural și de toate efectele terapeutice ale privirii acestuia, relaxându-te la căldura sa confortabilă. 

De asemenea, prezența termostatului este esențială pentru economisirea constantă. Acesta ve păstra o temperatură dorită în locuință, fără a lăsa sursa de căldură de consume combustibil inutil. Noaptea poți lăsa temperatura la 18 °C, deoarece corpul uman se odihnește mai bine în locurile răcoroase. 

Atunci când părăsești locuința pe o perioadă de câteva zile nu opri sistemul de încălzire. răcirea pereților va cauza un consum mai mare de combustibil pentru a ajunge înapoi la temperatura dorită, fiind mai dezavantajoasă decât păstrarea căldurii constante în casă.

Dacă deții un coș de fum este foarte important să verifici structura acestuia și cât este de adecvat pentru sursa de căldură. Un coș de fum subdimensionat va fi ineficient, iar unul mult prea mare va pierde căldură și va consuma inutil combustibil.

Astfel, pentru a întâmpina iarna pregătit trebuie să treci printr-un proces de verificare atentă a tuturor acestor aspecte, însă rezultatul se va resimți în facturile pe care le vei primi în lunile care urmează. Pentru mai multe soluții eficiente de economisire pe perioada sezonului rece poți apela la serviciile echipei Kaminhorn. Aceștia oferă consultanță profesională gratuită și o gamă foarte largă de focare de șeminee, termoșeminee și coșuri de fum profesionale.

×