x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Perdele sau jaluzele la ferestre?

Perdele sau jaluzele la ferestre?

de Adela Parvu    |    18 Sep 2008   •   00:00

Noile decoraţiuni interioare
Decorarea ferestrelor este o etapă importantă în ambientarea oricărui interior. Conferă locuinţei stil, pune în evidenţă arhitectura golurilor şi este o punte de legătură cu exteriorul casei.



Noile decoraţiuni interioare
Decorarea ferestrelor este o etapă importantă în ambientarea oricărui interior. Conferă locuinţei stil, pune în evidenţă arhitectura golurilor şi este o punte de legătură cu exteriorul casei. Dar, dincolo de aspectele ce ţin de imagine, decoraţiunile pentru ferestre au un rol important pentru protecţia împotriva razelor solare şi, ca atare, asigurarea unui climat confortabil la interior. Pe perioada caldă, o soluţie eficientă de acoperire a ferestrelor poate reduce considerabil consumul de energie electrică necesară funcţionării aparatelor de aer condiţionat.

De asemenea, o acoperire optimă a ferestrelor protejează la interior obiectele, de la ţesături, mobilă, artefacte, tablouri, împotriva acţiunii directe, îndelungate şi constante a razelor solare, care pot degrada serios diversele lucruri. Pe perioada iernii, modul în care este realizată decorarea ferestrelor poate avea un impact pozitiv sau negativ în propagarea căldurii caloriferelor, pe care le pot sau nu acoperi.

Noua tendinţă

Combinaţia dintre perdele şi draperii devine mult mai costisitoare, atît din punct de vedere al materialelor, care sînt din ce în ce mai preţioase, cît şi datorită curăţării lor, ce necesită un personal calificat ori multă muncă migăloasă. Compania germană Teba propune noi soluţii pentru ferestre. O combinaţie între lungimea perdelelor clasice şi avantajele oferite de jaluzelele verticale. A rezultat un nou produs, similar ca materiale şi mod de acţionare a jaluzelelor, dar cu suprafeţe mult mai mari, ce pot acoperi din doar cîteva bucăţi o fereastră foarte mare. Efectul este cel de perdea, deşi lipsesc faldurile sau pliurile, dar manevrarea şi întreţinerea sînt mult simplificate.

Noile produse pentru decorarea ferestrelor sînt speciale, datorită imprimeurilor moderne şi a modului de acţionare (posibil fie conform jaluzelelor verticale, fie roletelor). Cu ajutorul cîtorva bucăţi de material se poate acoperi o suprafaţă foarte mare, ce formează un adevărat perete decorative.

×
Subiecte în articol: dialog constructiv