x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Personaje şi culori vesele pentru camera copilului

Personaje şi culori vesele pentru camera copilului

de Raluca Alexandru    |    30 Mai 2009   •   00:00
Personaje şi culori vesele pentru camera copilului
Sursa foto: /

Munca dedicată copiilor este creativă şi chiar recreativă. În profesia mea (design interior), este cireaşa de pe tort. Dar asta nu înseamnă că designul pentru copii e o joacă. Ceea ce pui pe perete va însoţi creşterea şi formarea micuţului mulţi ani şi chiar îl va influenţa într-o oarecare măsură.



Sunt părinţi care mi-au spus că personajele mele au devenit prieteni imaginari ai copilului, că aceştia îi invită la masă sau la plimbare cu ei sau că nu concep ca seara să se bage în pătuţ înainte ca veveriţa să se culce sau ca maşinuţa zâmbăreaţă să parcheze.

COLABORAREA CU PĂRINŢII
De obicei, părinţii sunt cei care îmi spun, măcar vag, ce motive şi personaje şi-ar dori copilaşii sau ce şi-ar dori ei în camera bebeluşului. Ne punem de acord, de asemenea, în privinţa culorilor. Văd camera, apoi fac o serie de schiţe şi propuneri ţinând seama de dorinţele lor, dar şi de configuraţia spaţiului şi de locul mobilierului.

Cu proiectele în mână discutăm preţul, mici sau mari schimbări (dacă e necesar mai fac o serie de schiţe), şi stabilim toate detaliile. Dacă până în acest punct ne-am pus de acord, trec la execuţia proiectului.

Există părinţi care cer proiecte elaborate (chiar simulări ale interiorului), ca să vizualizeze cât mai bine rezultatul final, şi există părinţi care cer doar câteva schiţe orientative şi câteva explicaţii.

Au fost cazuri în care eu am venit atunci când camera era gata şi doar am pictat pereţii sau mobilierul sau au fost cazuri când am conceput toată camera din start, am ales cu părinţii mobilierul, accesoriile şi am stabilit împărţirea spaţiului.

CĂTEVA DETALII TEHNICE
Materialele pe care le folosesc (vopsea lavabilă pentru pereţi) sunt non toxice, pe bază de apă. Peste vopsea, la final, se dă un strat de vernis, o substanţă care va proteja pictura (de asemenea, inofensivă pentru copii). Tocmai de aceea o astfel de pictură este rezistentă: poate fi ştearsă chiar cu cârpa umedă.

Timpul de execuţie depinde de mărimea picturii, dar în general variază de la o zi la patru zile. La fel, în funcţie de mărime şi de complexitate, variază şi preţul unei picturi: cam între 80 şi 500 de euro.

Rezistenţa în timp este mare, chiar şi zece ani. De-abia după primii patru-cinci ani se observă o decolorare firească datorată luminii solare. Numai bine, pentru că prâslea a crescut şi vrea o schimbare şi pentru că pictura a "îmbătrânit" şi trebuie înlocuită.

PICTURI ORIGINALE VERSUS DESENE ANIMATE
În general refuz să pictez personaje din desene animate şi încerc să îi conving pe părinţi că puiul lor merită un decor special. Un decor original influenţează pozitiv dezvoltarea imaginaţiei micuţului. Pe de altă parte, personajele din desene animate nu au culori frumoase (Tom e gri, Jerry e maro, dalmaţienii sunt alb-negru etc.) şi, oricât de dragi ne-ar fi, nu mai sunt la fel de nostime atunci când nu se mişcă. Decoraţia de interior, indiferent de subiect sau de beneficiar, are regulile ei stricte. A decora pereţii în camera copilului cu personaje din filme este acelaşi lucru cu a decora pereţii în camera unui adult cu personaje şi scene din filme.

Accept bucuroasă ca picturile mele să fie "îmbunătăţite" ulterior de copilaş şi încurajez părinţii să îl lase să mâzgălească în voie măcar o bucăţică de perete.

Iată trei tipuri diferite de a dispune ornamentele pe pereţi: o scenă care acoperă aproape în întregime un perete (centrul de atenţie al încăperii), brâul decorativ de jur-împrejurul camerei şi compoziţia tip tapet. Ornamentele sunt răspândite ici-colo, pe toată suprafaţa peretelui.

Camera cu gândăcei am pictat-o atunci când Ilinca era încă în burtica mamei. În acest caz, mămica mi-a indicat subiectul (flori şi insecte), dar şi o interdicţie cromatică: nu roz! Ulterior, venind să pictez şi camera frăţiorului (cea cu peştişori), mi-au spus cum în fiecare seară se leagă poveşti cu personajele de pe pereţi, cum fiecare are un nume şi o personalitate şi cum Ilinca le vorbeşte şi le cântă.

La camera cu planete, proiectul meu a câştigat printr-o mică preselecţie. Arhitectul care a conceput toată casa a conceput şi camera băieţelului şi a supervizat pictura mea. Tavanul cu stele a fost cererea părinţilor, iar cosmonauţii i-am propus eu pentru ca povestea să se lege.

Proiecte realizate de designerul Raluca Alexandru www.camerepentrucopii.ro

×
Subiecte în articol: cameră proiect de interior