Istoria pianului este strâns legată de cea a artelor decorative, el împodobind curţile regale europene încă de la începuturile sale. Acest obiect de lux oferă diversitate şi originalitate în designul interior atât iubitorilor de muzică, cât şi iubitorilor de inedit în genere. Dincolo de funcţionalitatea lui clară, pianul reprezintă un obiect decorativ în sine, este simbol al deschiderii către cultură şi al unui stil de viaţă sofisticat, ca expresie a rafinamentului desăvârşit.
Astăzi, pianul a devenit obiect de studiu pentru designerii contemporani, care încearcă să transforme un instrument muzical, a cărei formă exterioară este legată de cerinţele structurii sale interne, într-un obiect decorativ unic şi inovatoar, în armonie cu zona pentru care este destinat. Picturi, forme surprinzătoare şi materiale rare devin unelte de îmbrcare a obiectului plin de tradiţie şi simbolistică.
Cea mai veche fabrică manufacturieră de piane din lume şi singura din Franţa, Pleyel, a adoptat din anul 2000 o strategie de îmbinare a prestigiului dobândit în timp pe piaţa de specialitate cu direcţia mai comercială a designului interior. Astfel, ei au semnat colaborări cu designeri de interior consacraţi şi artişti manufacturieri pentru a reinventa forme, materiale şi culori pentru acest instrument atemporal. Ei îşi propun să reintroducă pianele în interioarele contemporane, de această dată însă cu o amprentă modernă. Deşi sunt în totalitate lucrate manual, fabricarea de piane se deschide către tendinţa actuală de a îmbina tehnici tradiţionale cu cea mai modernă tehnologie (Computer Aided Design), printr-un plan de afaceri care include achiziţionarea tehnologiilor de acest tip.
Artiştii transformă pianele clasice în obiecte de colecţie excepţionale, fiecare model fiind comercializat în serie limitată de doar opt exemplare. Ei renunţă la folosirea tradiţionalului negru sau alb pe care îl întâlnim la pianele din sălile de concert, optând pentru mai multă culoare: roşu, albastru, turquoise, gri, auriu, ceea ce conferă pianului un rol definitoriu şi dramatic în decorarea unei încăperi. Însă nu doar culoarea oferă originalitatea acestor adevărate opere de artă, ci mai ales maniera în care sunt decorate. Sunt folosite îndeosebi picturile ornamentale, picturile în ulei, dar şi gravurile, intarsiile şi tehnica decorării cu foiţă de aur. Iar materialele utilizate sunt dintre cele mai diverse: sortimente rare de lemn, metal, vopsea, piele, furnir din esenţe de lux, satin, chiar împletituri de păr natural.
Pianul apare astfel ca un nou element de design expresiv care să se poată integra în orice locuinţă, indiferent de direcţia stilistică pe care o are amenajarea.