x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Piatră sau plăci ceramice pentru pavarea teraselor?

Piatră sau plăci ceramice pentru pavarea teraselor?

de Adela Parvu    |    09 Mai 2009   •   00:00
Piatră sau plăci ceramice pentru pavarea teraselor?
Sursa foto: /Marlux Klaps, Gerwing

Atunci când se doreşte alegerea unui material destinat placărilor la terasele exterioare, majoritatea oamenilor se orientează în funcţie de culoare, dimensiuni şi preţ. Dar poate cel mai important este să aflaţi, ca şi cumpărători, de caracteristicile şi proprietăţile tehnice ale materialelor, având în vedere că pavarea teraselor se face pentru un timp îndelungat şi aceste finisaje contribuie într-o bună măsură şi în evaluarea unei proprietăţi.



Preţul nu trebuie să fie principalul factor determinant de alegere, chiar dacă suntem într-un context economic mai critic. Pe lângă estetică, o pardoseală exterioară de calitate diminuează drastic riscul de accidente datorate alunecării, dar şi un cost mai mic pentru întreţinere şi exploatare în timp.

NATURAL E MAI BINE
Acum există o mare varietate de produse destinate teraselor. E bine de ştiut că foarte multe dintre ele imită piatra, deşi sunt materiale composite sau chiar plăci ceramice. Cele mai rezistente şi frumoase sunt pietrele naturale, dar sunt şi cele mai scumpe.

Patina naturală pe care o capătă în timp este de neegalat, dar până la urmă contează ca aceste pardoseli să fie în acord cu finisajele exterioare ale casei, de aceea sfatul arhitectului în privinţa alegerii lor merită preţuit şi respectat.

Chiar dacă decideţi să alegeţi singuri plăcile, indiferent din materialul din care sunt fabricate, asiguraţi-vă că vânzătorul vă poate consilia şi în privinţa aspectelor tehnice, nu numai în privinţa culorii, dimensiunilor şi adezivului.

FACTOR DE ALEGERE
Una dintre cele mai importante caracteristici de urmărit este porozitatea materialului. Cu cât materialul este mai compact, fără pori, cu atât rezistă mai bine la ciclul îngheţ-dezgheţ, deci nu crapă din cauza diferenţelor de temperatură. Chiar şi piatra naturală este tratată pentru a i se astupa porii, respectiv ceruită cu substanţe speciale, proces ce trebuie reluat în timp pentru protecţia ei.

Plăcile ceramice sunt produse direct pe categorii, cele pentru exterior fiind net detaşate faţă de cele de interior. Plăcile glazurate (cu suprafaţă lucioasă) nu sunt niciodată recomandate la exterior, întrebaţi de gresie antiderapantă, pentru exterior.

Un alt material destinat exteriorului este şi klinkerul, recomandat cu precădere pentru zonele cu piscine, dar se potriveşte excelent şi pentru terase.

×
Subiecte în articol: dialog constructiv