x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Piatra: utilitate şi valoare decorativă

Piatra: utilitate şi valoare decorativă

de Ing. Lucian Cristian    |    31 Iul 2008   •   00:00

Un secret pentru a crea o zonă de interes estetic este utilizarea elementelor constructive sau decorative din piatră naturală.

Adeseori trecem pe lîngă o construcţie, vizităm un interior, parcurgem o alee fără să le băgăm în seamă, fără ca nimic să ne atragă atenţia în mod special. Acestea nu sînt nicidecum urîte sau neplăcute vederii, dar nu conţin nimic din ce ar putea focalize privirea. Un secret pentru a crea o zonă de interes estetic este utilizarea elementelor constructive sau decorative din piatră naturală.

Fiinţa umană pare a fi organic şi ancestral legată de cîteva elemente naturale cum sînt lemnul sau piatra. Marile construcţii ale Antichităţii, care au trecut cu bine examenul trecerii timpului, pentru că le admirăm şi astăzi, mai bine sau mai rău conservate, dar la fel de impresionante, s-au făcut aproape exclusiv din piatră naturală. Ea s-a păstrat peste vremuri datorită calităţilor proprii, fără a fi supusă la nici un fel de tratamente de protecţie de care dispune omul modern.

 

Arhitecţi, designeri

Şcollie de arhitectură contemporane au departamente strict specializate în utilizarea pietrei atît ca element strict constructive, cît şi ca piesă cu valenţe decorative. În unele zone, prin tradiţie milenară, piatra este venerată şi absenţa ei din casă ori din grădină este de neconceput, cea mai bună demonstraţie în acest sens fiind felul în care este valorificată în arhitectura niponă.

Designerii de interior sau peisageri au şi ei pe planşete proiecte dedicate pietrei şi care speculează impactul acestui material asupra fiinţei umane. Aria de utilizare este greu de limitat, iar funcţiunile sînt diverse şi mereu diversificate. Piatra naturală poate avea consistenţe, culori, venaturi, nuanţe diferite. Ea poate fi utilizată în stare aproape brută, dar poate fi şi prelucrată extrem de complex fără să îşi piardă nimic din valoarea de întrebuinţare.

 

Placări şi pavaje

Una dintre cele mai frecvente utilizări a pietrei naturale este arta placărilor şi pavajelor. De la mozaicurile din piatră ale Antichităţii, adevărate opere de artă, pînă la simpla pietruire a unei terase sau alei, piatra a rămas o soluţie în egală măsură funcţională şi spectaculoasă.

Formele geometrice regulate, contururile aleatorii, montajul riguros ori "întîmplător", constanţa sau alternanţa culorii sînt numai cîteva dintre trucurile care pot face atractivă şi memorabilă o zonă pavată cu piatră. Piatra este la fel de spectaculoasă şi eficientă atunci cînd e utilizată pentru placări verticale ale pereţilor exteriori sau interiori. Ea poate fi utilizată pentru acoperirea unor suprafeţe mari sau pentru a crea o zonă de maxim ineres visual. Este remarcabilă din punct de vedere estetic, uşor de montat, simplu de întreţinut.

 

În jurul focului

Piatra şi ruda ei mai nobilă, marmura, sînt adesea utilizate pentru construcţiile care protejează un focar, indiferent de destinaţia acestuia. Şemineele de interior, construcţiile de tip barbeque pentru grădină, cuptoare de pîine de mici dimensiuni, zone îngrădite pentru focuri de tabără sînt construite sau placate cu piatră sau marmură. În stare brută, şlefuită sau sculptată, piatra este un bun termoconductor, iar efectele estetice ale placării sînt de necontestat.

Faceţi diferenţa dintre un focar decorat cu orice alt material şi unul la care s-a utilizat piatră şi veţi vedea că, fără ezitare, îl veţi alege pe cel de-al doilea. Chiar şi în situaţiile (pe care nu le recomandăm) în care aveţi de-a face cu o piatră artificială bine realizată.

 

Faţade şi arcade

Piatra naturală este un element architectural de mare impact pentru decorarea faţadelor principale ale clădirilor, pentru identificarea unei zone ce se cere accentuată. Ea poate fi asociată cu orice alt material de construcţie, avînd o calitate de înnobilare a pieselor alăturate sau apropiate.

Frontonul unei case, o arcadă construită din piatră, ancadramentele ferestrelor sau uşilor principale, brîul de piatră din jurul casei vor fi întotdeauna valori estetice importante. Acolo unde stilul de amenajare a interiorului o permite, utilizarea unor elemente decorative sau funcţionale din piatră este întotdeauna binevenită, dacă nu chiar necesară.

Nu întîmplător designerii contemporani cei mai cunoscuţi propun piese masive din piatră naturală aproape în toate zonele casei. De la cel mai elementar blat de lucru din bucătărie pînă la căzile de baie sau chiuvetele săpate în piatră sau piese de mobilier masive, marile companii ţin la mare preţ piatra naturală şi utilizarea ei strict funcţională.

 

Protecţie şi împrejmuiri

Bucăţile de rocă naturală, brute sau finisate, pot fi soluţia ideală funcţional şi estetic pentru lucrări de protecţie sau împrejmuire a proprietăţii. Ele sînt elemente recomandate pentru rezistenţă, soliditate, aspect estetic şi, nu în ultimul rînd, costuri reduse atunci cînd vorbim despre lucrări de amenajare exterioară. Piatra naturală se fixează şi se stabilizează în teren acumulînd elemente vegetale. De asemenea, trecerea timpului îi conferă un aspect deosebit prin patina obţinută tot pe cale naturală, fără nici un fel de interveneţie chimică sau fizică suplimentară.

×
Subiecte în articol: piatra sînt naturala dialog constructiv