Mulţi dintre dumneavoastră au descoperit cât de importante sunt plantele pentru amenajarea interioară a casei. Livingul este locul potrivit pentru plante mari, atractive şi nu foarte numeroase.
Despre plantele pentru living am mai discutat şi cu alte ocazii, însă revenim la acest subiect la cererea dumneavoastră. Orice dimensiune ar avea camera noastră de zi, sunt convinsă că toţi ne-o dorim luminoasă, confortabilă şi primitoare. Problema cu camerele de zi de la bloc e că ferestrele sunt de mărime medie sau mică şi din această cauză lumina este deficitară. Acest aspect este o dificultate pentru plante, dar şi pentru noi, pentru că ne obligă să amplasăm în cameră mai multe surse de lumină şi în acest fel ajungem la nişte costuri mai mari. Totuşi, ce plante se adaptează la aceste condiţii sau la cele pe care le putem crea cu puţin ajutor?
VARIETĂŢI DE DRACAENA
Sunt convinsă că le cunoaşteţi, pentru că sunt larg răspândite. An de an însă apar pe piaţă varietăţi cu colorit mai spectaculos şi cu rezistenţă mai mare. Dintre toate, varietatea marginată pare să se împace destul de bine cu lumina deficitară şi să suporte chiar perioade de neglijare. Plantele sunt disponibile în magazine pe toată durata anului, la dimensiuni diferite şi la preţuri de la 10 la 200 de lei. Dacă nu vă trebuie din start o plantă mare, puteţi achiziţiona Dracaena de la standurile cu plante mixte. În condiţii bune, plantele cresc repede şi formează un frunziş bogat.
ARANJAMENTE ŞI RAMIFICĂRI
Dacă vreţi să realizaţi un aranjament cu mai multe plante mici, achiziţionaţi mai multe, dar nu vă grăbiţi să le transplantaţi într-un ghiveci mai mare. Creşteţi-le individual câţiva ani, până ajung de talie medie şi încep să se ramifice. Această ramificare o puteţi obţine în mai multe feluri: fie planta se ramifică natural, fie altoiţi dacă stăpâniţi metoda, fie forţaţi ramificarea. Forţarea ramificării nu este o metodă sigură, dar uneori se obţin efecte decorative interesante (se aplică o panglică strânsă pe tulpină în locul unde se doreşte ramificarea şi în câteva luni va apărea un mugure lateral).
Indiferent de dimensiunea plantei, dacă este sau nu într-un aranjament, Dracaena are nevoie de sol bine drenat. Deşi aspectul ei vă duce cu gândul că este o plantă tropicală mare iubitoare de umiditate, veţi fi surprinşi să aflaţi că ea se înrudeşte mai degrabă cu cactuşii. Deci la rădăcină puneţi destul de puţină apă (rădăcina cărnoasă nu ocupă decât o porţiune mică din ghiveci). În schimb, pulverizaţi frunzişul cu apă în mod regulat. Atmosfera din casele noastre este una uscată, umiditatea relativă este în jur de 40%, iar pentru o bună dezvoltare plantele au nevoie de 60%. Pulverizarea regulată compensează deficitul de umiditate din aer.
SĂNĂTATE ÎNAINTE DE TOATE!
Oricât de mult aţi dori să aşezaţi un aranjament cu Dracaene undeva mai în colţurile camerei, gândiţi-vă şi la sănătatea plantelor, nu numai la aspectul decorativ. Oricât de tolerantă ar fi, o plantă la care nu ajunge lumina naturală deloc va muri. În cazul Dracaenelor, vă puteţi da seama repede cât de bine le merge în locul unde le-aţi aşezat. Dacă frunzele îşi pierd coloritul intens, dacă se îngălbenesc repede şi cad, începând de la bază către vârf... înseamnă ca vor un loc ceva mai luminos. Dacă vârfurile frunzelor se brunifică, intensificaţi pulverizările (porţiunile brunificate se pot tăia). Nu au nevoie de ghivece mari, nici de apă în exces. În condiţii bune de mediu, planta va creşte de minune fără să fie vreodată deranjată de boli sau dăunători. La fel se procedează şi cu Yucca, o altă plantă îndrăgită.
SOLUŢIE
În caz de umiditate excesivă, la rădăcina plantelor apar colembolele, nişte vietăţi care stau pe pământul din ghiveci şi care se hrănesc cu resturi vegetale (porţiuni de rădăcini putrezite). În acest caz lăsaţi pământul să se usuce între două udări şi ţineţi la îndemână insecticidele. Este o problemă pe care e bine să încercaţi să o preveniţi.
Citește pe Antena3.ro