x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa 8 plante de apartament care combat mucegaiul și condensul

8 plante de apartament care combat mucegaiul și condensul

de Andreea Tiron    |    04 Dec 2022   •   07:20
8 plante de apartament care combat mucegaiul și condensul
Sursa foto: Hepta

Plantele pot fi o soluție nu doar pentru înfrumusețarea locuinței, ci și pentru rolul lor în combaterea  nesuferitului mucegai sau a condensului.

Pe măsură ce vremea rece se instalează, în multe case se formează condens și mucegai. Potrivit express.co.uk, experții în plante de la canalul Youtube The Daily Eco ne dau o soluție pe cât de simplă, pe atât de ieftină: opt plante de apartament care pot „combate” umiditatea din locuințele noastre.

Știați că acumularea de umiditate în locuința noastră poate fi combătută de plante care absorb umezeala? De asemenea, aceste plante vă vor înfrumuseța casa și vă vor îmbunătăți condițiile de viață.

1. Pace Lily/Crinul Păcii

Prima plantă de apartament recomandată pentru absorbția umidității din aer este Crinul Păcii, o plantă tropicală care se găsește cel mai adesea în interior datorită incapacității sale de a rezista la îngheț.

Potrivit express.co.uk, experții susțin că această plantă „Nu are nevoie de multă lumină și are capacitatea de a absorbi umiditatea prin frunze, ceea ce o face o opțiune excelentă pentru încăperile cu prea puțin soare și multă umiditate.”

2. Plante păianjen

Plantele păianjen sunt uneori denumite și plante cu panglică. La fel ca și Crinul Păcii, plantele păianjen au o mare capacitate de a absorbi umiditatea din mediul înconjurător. Experții Daily Eco au explicat că planta absoarbe o mare parte din apa de care are nevoie „din aer”.

„Dacă este situat într-o zonă umedă, nu are nevoie de multă udare”, au adăugat ei. „La fel, nu necesită multă lumină și nici prea multă îngrijire. Ar trebui să știți că este, de asemenea, capabilă să purifice formaldehida din mediu.”

3. Tillandsias

„Tillandsias absorb umezeala din mediul înconjurător pentru a se hidrata, deoarece nu are rădăcinile atașate de pământ pentru a extrage nutrienți sau apă”, au explicat experții The Daily Eco. „Este una dintre plantele cu cea mai mare capacitate de dezumidificare și nu au nevoie de substrat, așa că avem mai multă libertate atunci când alegem locația.”

Tillandsias sunt plante ușor de cultivat, care au nevoie doar de puțin îngrășământ în anumite momente și de puțină pulverizare de apă în medii extrem de uscate.

4. Niaouli

Plantele Niaouli fac parte dintr-o familie de arbuști și copaci originari din Australia, așa că sunt obișnuite cu mediile calde și umede. „Acesta, în special, este cunoscut a fi unul dintre copacii care absorb umiditatea mai eficient, fiind foarte util în soluri cu exces de apă”, au spus experții. „Atinge înălțimi de până la 20 sau 25 de metri, deși poate fi tăiat cu ușurință pentru a-i controla creșterea.”

5. Calathea

Plantele Calathea au nevoie de un mediu umed pentru a se dezvolta. Echipa Daily Eco explică că aceasta înseamnă că este „capabilă să absoarbă o cantitate considerabilă de umiditate din aer”. Ei au adăugat: „Datorită cerințelor lor scăzute de lumină și a cererii lor de umiditate, aceste plante cu frunze colorate uimitoare sunt utilizate pe scară largă pentru a absorbi umezeala din baie”

6. Palmierul bambus

Palmierul bambus nu numai că absoarbe umiditatea ambientală, dar este și capabil de purificare a aerului. „În mediul său natural, atinge înălțimi de până la trei metri înălțime”, a spus The Daily Eco. „Deși în interior crește mult mai puțin. Vă recomandăm să găsiți o locație umedă și umbrită pentru el.”

7. Mentă

Menta nu este la îndemână doar în bucătărie ca ingredient pentru gătit, dar poate și absorbi umiditatea din mediu. „Această plantă aromatică este excelentă la absorbția umidității din sol. La fel, absoarbe foarte multă umiditate din mediul înconjurător, așa că este ideală și pentru a o avea în bucătărie, baie sau sufragerie. „

8. Iedera englezească

Iedera englezească este o plantă cățărătoare nativă din Marea Britanie, care este cel mai potrivită pentru a fi plasată la înălțime, cum ar fi pe un raft. „Iedera cățărătoare va ajuta la menținerea aerului curat și la absorbția umidității, protejând casa de mucegai.”

×
Subiecte în articol: mucegai condens plante interior