Poluarea aerului din interior poate agrava ori dezvolta unele probleme de sănătate, cum sunt astmul sau alergiile.
Însă o metodă naturală de curățare este cu ajutorul plantelor.
Potrivit cercetătorilor de la NASA, care au căutat cele mai bune modalităţi de a curăţa aerul în staţiile spaţiale sigilate, plantele sunt eficiente în absorbţia dioxidului de carbon şi eliberarea oxigenului.
Mai mult, plantele ajută şi la eliminarea substanţelor toxice, precum benzenul, formaldehida şi tricloretilenă. Acestea din urmă pot provoca unele tipuri de cancer, iritaţii ale pielii, urechilor, ochilor, nasului şi gâtului.
Studiul NASA arată că o plantă la 100 de metri pătraţi poate curaţă eficient aerul.
Specialiştii recomandă următoarele soiuri de plante:
Planta şarpelui-Dracaena trifasciata
Această plantă este indiucată pentru dormitor, întrucât este unică prin capacitatea sa de a elibera oxigenul noaptea. Este cea mai bună plantă pentru filtrarea aerului de formaldehidă, xilen, benzen, toluen şi tricloretilen. Trebuie udată o dată pe săptămână și amplasată laângă fereastră.
Crinul Pacii-Spathiphyllum
Înfloreşte toată vara şi îndepărtează eficient amoniacul, formaldehida, triclorobenzenul şi benzenul din aer. Preferă zonele umbroase şi pământul umed. Este toxică pentru copii sau animale de companie.
Palmier Areca-Dypsis Lutescens
Este sigură pentru copii şi animale de companie. Palmierul Areca adaugă umiditate în aer în lunile de iarnă uscate. Preferă lumina directă a soarelui, departe de curentul rece. Solul trebuie să fie umed, iar frunzele pulverizate frecvent cu apă.
Alte tipuri de palmier bune pentru purificarea aerului din interior sunt: Rhapis şi Chamaedorea elegans, potrivit ziarulring.ro.