x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Poinsettia pentru multi este simbolul Craciunului

Poinsettia pentru multi este simbolul Craciunului

de Cornelia Constantin    |    15 Dec 2005   •   00:00
Poinsettia pentru multi este simbolul Craciunului
GRADINA TA, MEREU VERDE
Poinsettia este o planta care a atras atentia prin aspectul sau inca de la momentul descoperirii, dar a devenit populara abia in 1960. Treptat, ea a fost asociata din ce in ce mai mult cu sarbatoarea Craciunului, motiv pentru care i se mai spune si Craciunita sau Steaua de Craciun.

INGRIJIREA POTRIVITA

Lumina de buna calitate este factorul care genereaza o colorare stralucitoare a bracteelor. Ce sunt acestea? Sunt, de fapt, frunze tinere initial verzi amplasate in varful unei crengute, care intr-o anumita perioada a anului se coloreaza formand un fel de floare falsa. In mijlocul lor se afla floarea adevarata, care este galbuie la culoare, fara calitati ornamentale si lipicioasa la atingere. Nu se poate spune despre Poinsettia ca este sensibila la temperatura insa trebuie ferita de curentii de aer. Ea se poate dezvolta bine la temperaturi de peste 20 de grade C dar si la 5 grade C. Evident, dezvoltarea este incetinita la temperaturi scazute si trebuie sa aveti grija sa dozati corespunzator udarile. Desi in mod normal florile se formeaza treptat incepand din noiembrie, au fost cazuri cand planta a avut flori primavara sau chiar la inceput de vara.

FORTAREA PLANTEI

Cultivatorii profesionisti forteaza plantele (controleaza sau simuleaza conditiile de mediu), in asa fel incat, in decembrie ele sa se afle la dezvoltare maxima pentru o buna comercializare. Dar daca planta dumneavoastra nu da semne ca va inflori iarna, sigur va inflori mai tarziu daca nu a fost deranjata in nici un fel (nu a fost transplantata chiar in sezonul de inflorire).

FRAGILA, DAR... OTRAVITOARE

Frunzele sunt romboidal-alungite, de un verde inchis si fine la atingere. Crengutele se rup cu usurinta, chiar daca in timp se lemnifica, iar seva albicioasa este otravitoare. Ea poate provoca iritatii cutanate. Solul in care este plantata Poinsettia trebuie sa se dreneze bine si sa aiba un pH de 6-6.5. Udarea se face moderat, chiar daca planta iubeste apa, pentru ca riscul sa-si piarda frunzele apare si in caz de udare prea abundenta dar si de udare insuficienta. Nu este o planta care sa necesite ingrasaminte in mod deosebit. Ea creste in conditii obisnuite pana la 70 cm inaltime intr-un an, asa ca azotul din ingrasaminte n-ar face decat sa accentueze acest aspect. Planta trebuie umbrita vara pentru ca daca o veti lasa in soare direct ea isi va consuma toate rezervele de apa si se va vesteji partial.

BOLI SI DAUNATORI

Este posibil ca uneori planta sa fie invadata de purici de frunze, dar mai degraba acestia vin de la alte plante si gasesc in ea o gazda buna. In spatii uscate este posibil sa apara si paianjenul rosu. Insa acestia nu reprezinta cu adevarat o problema, puteti avea planta ani la rand fara sa vedeti vreun daunator. Mai degraba trebuie sa aveti grija la conditiile de mediu: curenti, umiditate, echilibrul udarilor si calitatea luminii.

IMPORTANT

Revin asupra taierilor si a momentului in care acestea se aplica. De obicei, dupa cele 3 luni de stralucire a florii, culoarea paleste si unele bractee cad. Este insa posibil ca ele sa continue sa arate bine inca multa vreme. Acest aspect deruteaza incepatorii care stiu ca dupa inflorire trebuie sa tunda planta. Iar daca florile persista nu stiu ce sa faca. Observati cu atentie planta si o sa vedeti ca, dupa 3 luni apar printre bractee, noi frunze verzi si crengute foarte mici. Acesta este momentul cand trebuie sa tundeti chiar sub portiunea de unde pornesc bracteele. Folositi o foarfeca bine ascutita si tamponati rana cu apa calduta, asa incat scurgerea de seva sa se opreasca. Nu va faceti griji ca ati taiat si crengute tinere, in curand vor aparea altele noi mult mai frumoase.

PESTE IARNA
Se intampla frecvent iarna ca planta sa-si piarda frunzele, mai ales pe cele de la baza daca este un exemplar matur. Daca este pastrata in aceasta perioada intr-un spatiu mai rece este posibil ca de vina sa fie curentii de aer. Daca se afla in spatii incalzite, uscaciunea din aer are acelasi efect. Pentru a creste umiditatea din preajma plantei, fie asezati ghiveciul pe o farfurie cu pietricele si apa, fie pulverizati din cand in cand planta cu apa calduta.

LA EA ACASA
In mediul sau natural, planta poate creste cativa metri fara probleme, devenind un adevarat arbore, presarat cu flori deosebite care dureaza aproximativ 3 luni. Insa plantata in ghivece, Poinsettia poate ajunge pana la 2 m inaltime. Nu va speriati din cauza posibilei inaltimi, pentru ca ea raspunde foarte bine la taieri, avand o foarte buna rata de ramificare. Taierile sunt foarte importante, pentru ca daca nu sunt aplicate la timp, planta va capata un aspect noduros si dizgratios.

INFO
Florile Poinsettiei dureaza aproximativ 3 luni. Tunderea plantei dupa inflorire este absolut necesara pentru pastrarea caracteristicilor decorative. Seva plantei este otravitoare

Bracteele, respectiv frunzele tinere ale plantei confundate cu florile, se pot colora in nuante de rosu, roz si galben, toate avand un aspect catifelat
×
Subiecte în articol: planta