x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Pro si contra sprayului pentru luciul frunzelor

Pro si contra sprayului pentru luciul frunzelor

01 Dec 2005   •   00:00
Pro si contra sprayului pentru luciul frunzelor
GRADINA TA, MEREU VERDE
  • de Emilian Tudor, ing. horticultor
  • Luciul de frunze este un produs pe marginea caruia exista o serie de controverse, iar in randurile urmatoare voi incerca sa aduc cateva lamuriri cu privire la folosirea acestui spray.

    CE ESTE SI CE POATE FACE?

    Luciul de frunze este un ulei natural, care, prin pulverizare, creeaza pe frunza o pelicula fina, dand aspect lucios si sanatos frunzelor. Are si proprietati antistatice, impiedicand asezarea prafului. El previne intr-o anumita masura uscarea frunzelor din cauza umiditatii scazute din aer. Nu in ultimul rand, este o bariera de protectie impotriva bolilor si a daunatorilor.

    CARE SUNT ALTERNATIVELE?

    Cele mai cunoscute ar fi carpa umeda si berea, dar ambele prezinta anumite deficiente. Spalatul si stersul frunzelor reprezinta o metoda mult folosita, insa rezultatele sunt de scurta durata si nu stiu cati dintre noi avem timpul si rabdarea necesare, mai ales in cazul plantelor cu multe frunze. Pe langa aceste neajunsuri, mai exista si riscul ranirii plantelor. Spalarea cu bere este si ea foarte folosita, insa total contraindicata. Pe langa faptul ca atrage praful inapoi pe frunza, este si un mediu propice pentru dezvoltarea anumitor boli.

    CUM INFLUENTEAZA PLANTA?

    O data ce am folosit sprayul de luciu, trebuie sa luam in calcul anumite schimbari in ingrijirea plantelor. In primul rand renuntam la pulverizarea cu apa pe frunze. Si, bineinteles, schimbam modul de efectuare a tratamentelor fitosanitare, avand in vedere ca apa si uleiul nu s-au inteles bine niciodata. Consumul de apa al plantelor va scadea, deci atentie la udare. Acest ulei mai poate acoperi stomatele de pe frunze (porii prin care respira planta), de aceea e recomandat sa-l folosim numai pentru partea superioara a frunzelor. Marea masa a acestor pori se afla pe partea inferioara a frunzei si e bine sa-i lasam neatinsi, atat pentru buna respiratie a plantei, cat si ca rezerva pentru eventuale tratamente fitosanitare.

    CONTRAINDICATII
    Si precauTii la folosirea "luciului" Luciul este contraindicat plantelor foarte tinere, precum si celor cu aspect pufos sau catifelat (Saintpaulia, Gynura, unele specii de Marantha si Calathea, unii cactusi, ferigi etc.). Trebuie evitate bineinteles si florile care se pot deteriora sub influenta acestui spray. Ca idee generala, trebuie sa pulverizam numai plante sanatoase si curate, ca sa ne ferim de probleme ulterioare. Este obligatorie respectarea instructiunilor de pe recipient si nu lasati niciodata produsul la indemana copiilor.

    foto: Bogdan Iurascu
    locatie: Praktiker
    ×