x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Proiect concret de mansardare a unui bloc

Proiect concret de mansardare a unui bloc

de Catiusa Ivanov    |    23 Mar 2006   •   00:00
Proiect concret de mansardare a unui bloc

In numerele trecute am prezentat o serie de articole despre mansardarea teraselor blocurilor. Ati vazut care sunt avantajele si dezavantajele unei astfel de lucrari, cadrul legal in care se pot desfasura lucrarile, dar si doua cazuri concrete in care locatarii unor blocuri din capitala au vrut sa inceapa mansardarea teraselor si nu au reusit, fie din cauza nehotararii unor locatarii, fie din cauza incompetentei primariei de sector.

INVESTESTE INTELIGENT
In numerele trecute am prezentat o serie de articole despre mansardarea teraselor blocurilor. Ati vazut care sunt avantajele si dezavantajele unei astfel de lucrari, cadrul legal in care se pot desfasura lucrarile, dar si doua cazuri concrete in care locatarii unor blocuri din capitala au vrut sa inceapa mansardarea teraselor si nu au reusit, fie din cauza nehotararii unor locatarii, fie din cauza incompetentei primariei de sector. In urma acestor articole am primit scrisori si telefoane de la cititori. Voiau sa stie mai multe despre acest subiect fiindca doresc sa-si mansardeze terasele blocurilor. Au probleme, fie cu infiltratiile de la terasa, fie le cade tencuiala de pe bloc, fie casa scarii este vandalizata. Ar vrea sa traiasca civilizat, insa nu au suficienti bani sa faca singuri aceste reparatii ( cei mai multi dintre ei sunt pensionari cu veniturii foarte mici). Mansardarea este solutia care i-ar putea salva. Tot ce au nevoie este bunavointa locatarilor, a primariilor locale si un dram de noroc sa gaseasca un investitor. Cazul pe care vi-l prezentam este unul norocos. Cititi si vedeti ca se poate!

PAREREA LOCATARILOR

Acum 3 ani, Asociatia de proprietari a blocului nr.2 de pe Bd. Ion Mihalache numarul 126 a primit o oferta de mansardare a terasei de la firma Cap Est International. Penciu Teodor, presedintele Asociatiei de proprietari, ne-a povestit ca la inceput au fost speriati de oferta. Nu stiau multe lucruri despre aceasta problema, iar locatarii se temeau sa nu fie inselati. Au stabilit o sedinta unde au discutat care erau avantajele si dezavantajele. Investitorul le-a propus sa le repare terasa, sa le zugraveasca casa scarii, sa le puna usa de termopan la intrare si sa renoveze fatada blocului. In schimb, ei trebuia sa dea o semnatura, prin care cedau dreptul asupra terasei si o cota indiviza din terenul pe care era asezat blocul. La inceput nu au fost toti de acord, dar pana la urma disperarea i-a ajutat sa ia o decizie. Reparasera terasa de 5 ori inainte, dar de fiecare data au avut probleme cu infiltratiile. In apartamentele de la ultimul etaj, atunci cand ploua, apa curgea pe pereti, ca o cascada, iar doua persoane de la ultimul etaj s-au imbolnavit de astm din cauza umezelii si a mucegaiului. Intre timp au incercat sa repare din nou terasa. Firma pe care au contactat-o sa faca aceasta lucrare le-a cerut 1.990.000.000 lei. O suma fabuloasa venea aproximativ 30.000.000 pe apartament (in bloc sunt 57 de proprietari, dintre care 37 de femei batrane, vaduve cu pensie sub 500 RON). Domnul Penciu isi aminteste ca acesta a fost motivul principal pentru care au acceptat toti proprietarii sa semneze. De aici, toate sarcinile au fost preluate de investitor.

DE VORBA CU INVESTITORUL

Domnul Spanu, directorul firmei Cap Est International ne-a declarat ca aceasta experienta nu a fost o premiera pentru firma sa. Dansul ne-a spus ca a mansardat blocuri la noi in tara, la Targu-Jiu, Deva si Craiova, iar in Franta, unde a mai lucrat in domeniul constructiilor, mansardarea cladirilor este o lucrare extrem de obisnuita care si-a dovedit avantajele in timp (acolo 80% din blocuri sunt mansardate). Spanu afirma ca unul dintre cele mai importante avantaje ale acestor lucrari este crearea de noi locuinte, aspect benefic, tinand cont ca noi, in Romania, ne confruntam din plin cu aceasta problema. Alt avantaj este cel de ordin estetic.

Administratia nu are bani sa renoveze fatadele blocurilor, iar oamenii cu atat mai putin. Am fost foarte curiosi, tinand cont de experientele anterioare, si l-am intrebat daca a intampinat probleme cu obtinerea autorizatiei de construire. Ne-a spus ca nu a intampinat nici un fel de dificultate, mai mult chiar, primariile i-au acordat tot sprijinul, laudand initiativa (Primaria Sectorului 4 se pare ca este singura care nu priveste cu ochi buni acest demers). In toamna anului trecut au inceput lucrarile, dar au incetat din cauza frigului si conditiilor meteo nefavorabile. Domnul Spanu ne-a spus ca vor fi reluate in aceasta primavara, cand se va incalzi si estimeaza ca vor fi finalizate pana in toamna. Imediat dupa finalizarea lucrarilor, investitorul isi va indeplini restul obligatiilor pe care le are fata de Asociatia de proprietari (terasa a fost reparata inca din toamna, pentru ca proprietarilor de la ultimul etaj sa nu le mai ploua in casa).

Asteptam cu nerabdare sa fie finalizate lucrarile si sa speram ca odata ce oamenii vad cu ochii lor ce inseamna mansardarea teraselor, vor fi mai increzatori in aceasta solutie.

"Prin aceasta hotarare am salvat de la dezastru apartamentele de la etajele cinci si sase. Am reparat de foarte multe ori terasa, dar fara nici un rost. Cand ploua, apa siroia pe pereti" - Penciu Teodor, presedinte asociatie de locatari
×