x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Proiect de lege pentru asigurarea caselor

Proiect de lege pentru asigurarea caselor

de Melania Floarea    |    09 Noi 2006   •   00:00
Proiect de lege pentru asigurarea caselor
CE SPUNE LEGEA
Asigurarea caselor va deveni obligatorie? Ce fel de locuinte se pot asigura? De cand trebuie sa incheiem asigurari pentru casele noastre? Sunt tot atatea intrebari ale cititorilor nostri cu privire la acest subiect arzator al iminentei obligativitati a asigurarii locuintelor romanilor

In fapt, este vorba despre un proiect de lege initiat de Ministerul Administratiei si Internelor si lansat dezbaterii publice pe site-ul acestei institutii. Va oferim informatii succinte si utile despre acest proiect de act normativ in cele ce urmeaza.

STAREA DE PROIECT

Proiectul legii prevede ca, incepand de la data de 1 ianuarie 2007, persoanele fizice si juridice sunt obligate sa-si asigure locuintele (atat pe cele din mediul rural, cat si din cel urban) impotriva dezastrelor naturale. Exista anumite discutii cu privire la data intrarii in vigoare a acestei legi sau legate de data la care vom fi obligati sa ne conformam acesteia, in sensul incheierii contractelor de asigurare. Nu va fi obligatorie incheierea contractelor de asigurare pentru dependintele care nu alcatuiesc un corp comun cu locuinta si nici pentru bunurile din interiorul acesteia (a locuintei). situaTia amenzilor

In cazul in care prevederile legii nu se vor respecta, amenzile vor fi considerabile, situate undeva intre 100 si 500 RON. La fel vor fi sanctionate si companiile de asigurare care vor refuza incheierea politelor, numai ca in cazul acestora sanctiunea pecuniara este mai mare, respectiv intre 500 si 1.000 RON.

In cazul constructiilor contractate prin leasing imobiliar, plata primei de asigurare este in sarcina locatorului, adica a societatii de leasing, si nu a locatarului (beneficiarul leasingului). Nici persoanele cu venituri mici care beneficiaza de ajutor social nu vor suporta prima de asigurare. In cazul acestora, asigurarea va fi platita din bugetele locale.

SITUATIA COPROPRIETARILOR

Coproprietarii unui imobil, indiferent de numarul lor, vor incheia un singur contract de asigurare, iar suma datorata de fiecare dintre ei va corespunde cotei de proprietate detinuta.

Dupa intrarea in vigoare a legii, cumparatorul unei locuinte este obligat ca imediat dupa dobandirea dreptului de proprietate sa verifice daca imobilul respectiv a fost sau nu asigurat. In cazul in care locuinta a fost asigurata, noul proprietar este obligat ca in maximum cinci zile lucratoare de la primirea actului de proprietate sa anunte asiguratorul. Acesta din urma este obligat sa emita o noua polita de asigurare care va purta datele de identificare ale noului proprietar, asigurare care va fi valabila pana la data expirarii celei precedente.

In cazul depasirii de catre noul proprietar a termenului de cinci zile mai sus mentionat, acesta pierde dreptul la incasare a politei de asigurare in caz de dezastru iar valabilitatea fostei asigurari expira, cu consecinta obligativitatii de a incheia o noua polita de asigurare.

DESPRE DESPAGUBIRI

Foarte util si demn de luat in seama este un paragraf din viitoarea lege care prevede ca "asiguratii care efectueaza fara autorizatia necesara modificari fata de proiectul care a stat la baza construirii cladirii (...) si care afecteaza structura de rezistenta a acesteia si creste expunerea la unul din riscurile asigurate nu vor fi despagubiti in baza asigurarii in cazul producerii acestora".

Primele de asigurare vor fi cuprinse intre 10 si 20 euro, iar valoarea asigurata, de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro, in functie de tipul locuintei.

LOCUINTE DE DOUA CATEGORII

Locuintele vor fi impartite pe doua categorii - tip A si tip B, in functie de structura si materialele folosite la construire. In tipul A de locuinta se vor incadra constructiile "cu structura din beton armat ori metal sau cu pereti exteriori din caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic", pe cand cele din categoria B sunt cele care au "pereti exteriori din lemn, din piatra naturala, din caramida nearsa, din valatuci sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic". Astfel, pentru locuintele din categoria A, valoarea asigurarii obligatorii va fi de 20.000 de euro, cu plata unei prime de asigurare de 20 euro, iar pentru cea de-a doua categorie, valoarea asigurarii va fi de 10.000 de euro, suma careia ii va corespunde o prima cuvenita in valoare de 10 euro (sume echivalente in RON la data platii).

ATENTIE!
In cazul condominiilor in care sunt cel putin patru apartamente, legea prevede ca asociatia de proprietari poate contracta o singura asigurare pentru intreaga cladire, caz in care se va emite o singura polita de asigurare, desigur in cazul in care proprietarii sunt de acord cu acest lucru.
In acest caz, valoarea primei de asigurare (si a sumei asigurate) va fi constituita din "totalul sumelor care ar fi datorate pentru fiecare locuinta in parte, iar procentul din prima de asigurare, datorat de fiecare persoana coasigurata, se stabileste in raport de numarul de locuinte aflate in proprietatea acesteia, respectiv in functie de cota-parte care revine persoanei respective, din locuinta aflata in coproprietate"

×
Subiecte în articol: cazul asigurare