Piese unicat, trainice, de o decorativitate aparte
In cautarea unor idei originale pentru decorarea interioarelor ne-am oprit la
quilt. Un obiect de decor mai putin cunoscut la noi, dar care in afara naste adevarate pasiuni. Numai daca tastezi cuvantul quilt pe un motor de cautare, display-ul se umple cu zeci de link-uri catre pagini care abordeaza aceasta tema. Asa am aflat si noi ca exista concursuri, expozitii, reviste, carti si simpozioane dedicate indeletnicirii care da nastere acestor piese si care se numeste quilting. Oameni din intreaga lume, din China pana in Africa sau Europa, croiesc haine sau paturi de secole prin aceasta tehnica, ridicata la rang de arta si transformata in traditie.
CONCEPT
|
|
Quiltul este rezultatul suprapunerii a trei straturi: fata, un strat de mijloc si dosul. Fata, stratul superior si partea decorativa a quiltului, in mod obisnuit, constituie o imbinare de bucati mici de materiale cusute intr-o maniera artistica si creativa in blocuri care apoi sunt asamblate impreuna. Stratul intermediar, de mijloc, are grosimi variabile si este cel care confera caldura, pentru ca este umplut cu vatelina. Dosul quiltului, stratul inferior, este in mod obisnuit alcatuit dintr-o singura bucata. Quilting se numeste tehnica prin care aceste trei straturi sunt mentinute impreuna, respectiv prin cusaturi functionale si decorative in acelasi timp, realizate de mana sau la masina. Fiecare petic de material este atent ales, pentru ca alaturarea lui de celelalte sa se potriveasca perfect intr-un model dinainte gandit. Creatorii de quilturi nu se mai multumesc cu formele obisnuite, astfel ca intuitia, inspiratia si gusturile lor nu se opresc din a concepe tot timpul noi si noi modele. Exista multe tehnici de executie ale unui quilt, dar cele mai cunoscute sunt aplicatiile (bucati de materiale aplicate pe un material de fond) si patchwork-ul, o tehnica aparuta mai tarziu, in care fata este alcatuita din bucati mici de materiale cusute intre ele, dupa modele gandite de creator.
CULOARE SI UNICITATE
Decorativitatea aparte a acestor obiecte aduce spatiului care se bucura de prezenta lor un plus de culoare, caldura, un ton vioi si primitor. O calitate, buna de exploatat la un quilt, o reprezinta unicitatea si implicit gradul mare de personalizare conferit spatiului. Poti sa comanzi (asta daca nu te apuci chiar tu sa inveti a le face!) quilturi gandite chiar de tine, dupa cum iti dicteaza propria creativitate si propriul gust.
Indiferent ca sunt intinse pe un pat sau pe spatele unei canapele, ca sunt agatate pe un perete sau acopera o masa, astfel de piese de decor pot face din spatiul propriu un loc special.
|
|
In Romania, preocuparea pentru quilturi sau quilting se manifesta timid, de cativa ani incoace. Una dintre cele mai entuziaste sustinatoare ale acestei arte este doamna Geta Grama (foto), din Brasov, care de altfel a transformat aceasta pasiune intr-o afacere. Primul site de la noi care abordeaza acest subiect este conceput de ea. Puteti afla de aici mai multe amanunte despre tehnica pe care o presupune realizarea unui quilt, ustensilele de care aveti nevoie pentru confectionarea lui, cum poate fi intretinut, carti, reviste de profil.
Quilturile care amintesc despre perioade din viata, persoane dragi sau evenimente sunt o traditie in multe tari. O piesa faimoasa in toata lumea este quiltul creat in memoria celor rapusi de SIDA, cel mai mare quilt realizat vreodata. Fiecare petic din acest quilt este reprezentativ pentru o persoana. A fost inceput in 1987 si in prezent este atat de mare, ca nu mai poate fi prezentat ca o piesa de sine statatoare si este expus pe bucati in scolile, librariile si spatiile publice din intreaga lume.