x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Reinterpretarea intr-o viziune ingenioasa a unei case taranesti

Reinterpretarea intr-o viziune ingenioasa a unei case taranesti

de Otilia Vintilă-Bolchiş    |    03 Noi 2005   •   00:00
Reinterpretarea intr-o viziune ingenioasa a unei case taranesti
AMENAJARI ORIGINALE
Zbuciumatul trai cotidian, sau poate "chemarea pamantului", a generat tendinta care se resimte din ce in ce mai acut de a locui aproape de natura. S-a ajuns pana la crearea unui stil adaptat, stilul rustic, care reflecta cu succes aceasta apropiere de natura. Aceste considerente plus multa ingeniozitate din partea proprietarului au constituit temelia amenajarii urmatoare.

CASA DE LA TARA

Situata in zona subcarpatica, o casa de la tara a devenit destinatia vacantelor si a momentelor ce se vor a fi petrecute in liniste ale unei familii de la oras. Posibila resedinta permanenta, casa a fost regandita fara a se renunta la structura veche, care a suferit consolidari ce au permis inaltarea ei cu inca un etaj, plus mansarda. Modificat a fost si spatiul din jurul casei, care este foarte frumos "decorat" acum, cu o terasa si o gradina pe masura.

De remarcat este faptul ca, pentru reamenajarea spatiului, proprietarul nu a apelat la sfaturi sau idei din partea unor specialisti, ci s-a orientat in directia propriilor gusturi. Calitatea cea mai importanta a vilei, exceptand-o pe cea estetica, este economia de material cu care a fost construita, un atuu foarte puternic pentru a considera-o drept un model, o sursa de inspiratie si de idei.

LA PARTER…

Parterul, asa cum era de asteptat, are o destinatie diurna, asta cand timpul nu o permite, pentru ca altfel ar fi si pacat sa nu te bucuri de terasa sau de gradina. Se desfasoara la acest nivel un mic hol, din care se accede catre zona de luat masa (sufrageria) si un living. Livingul are conturate si delimitate sugestiv doua zone: o zona de discutii si una in care semineul este "la el acasa". Sugestiv intimizata, prin asezarea ei "la loc de cinste", cu o treapta mai sus de zona semineului, zona de discutii este acaparata de o canapea-coltar si de un bar simplu, dar ingenios realizat. Ingenios, pentru ca zonele de depozitare, de expunere si de servit care il alcatuiesc sunt construite din zid.

"GASELNITE" CONSTRUCTIVE

Mobilierul incastrat in forme fixe din zid sau constituit de astfel de forme (politele folosite ca spatiu de depozitare sunt echivalentul unui dulap suspendat) se potriveste foarte bine cu destinatia spatiului
De fapt, mai toate incaperile au pe post de mobilier niste interesante structuri fixe, arcuite sau taiate drept, din zid. Mobilierul clasic, din lemn sau pal, aproape ca lipseste. Chiar daca sunt piese din ansamble diferite, cele cateva obiecte de mobilier din lemn sunt incadrate foarte bine, exact acolo unde le este locul.

Nevoia de lemn este satisfacuta prin imbracarea la interior a peretilor ce dau conturul casei. Peretii interiori, cei care delimiteaza incaperile, sunt construiti din zid. Foarte interesant este speculata combinatia lemn, zid si piatra! Zonele de perete imbracate in piatra bruta, avand forme neregulate, dau foarte bine in toata aceasta amenajare neasteptat plasmuita.

Tavanul este gandit ca o intretaiere de grinzi. Rolul acestora este de a delimita de la inaltime zone (zona de discutii si zona semineului) sau pur si simplu au rol estetic, imbogatit de prezenta lemnului pe mici suprafete rezultate din aceste intretaieri. Alte forme constructive interesante sunt ferestrele, care sunt intalnite sub trei forme: arcuite, dreptunghiuri mari sau rotunde.

Valorile patriarhale taranesti se simt ca sunt apreciate, astfel ca stilul rustic in amenajarea interioarelor, ca o scena de defilare a acestor valori si ca o indeplinire a nevoii de natural, este din ce in ce mai apreciat la randu-i. Adaptat la propriile gusturi si combinat cu elemente ingenioase, acesta a generat, in cazul vilei prezentate, solutii care pot fi urmarite si reinterpretate.

SEMINEUL
Zona semineului beneficiaza de o decorativitatea aparte, pe care un astfel de element constructiv, aducator de caldura, o aduce spatiului pe care-l umple prin simpla prezenta.

Modelul este unul deosebit, construit din zid, cu o gura arcuita (foyerul), care pe neinghitite mistuie metri cubi de lemne. Forma taiata in linii drepte ce incadreaza foyerul, doua mici suprafete frontale impodobite cu forme ornamentale, aparatoarea din fier si un obiect decorativ din acelasi material, suprafetele ce servesc drept polite, completeaza reusit aspectul semineului.

DORMITOR TARANESC
Imbracat mai mult decat celelalte incaperi in lemn, si dormitorul se inscrie in linia originala a ansamblului. O fereastra rotunda, niste polite incadrate de un toc ornamental (de data aceasta concepute in peretele din lemn), obiectele expuse pe ele si, nu in ultimul rand, plapuma intentionat cautata sa fie una taraneasca, demonstreaza ideea exprimata anterior. Usile care s-au pastrat la etaj, unde se desfasoara zona de noapte, sunt cele de la vechea casa taraneasca, dupa o prealabila reconditionare.

FOTO: Domus
×
Subiecte în articol: zonă