x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Remodelări ale mobilierului destinat spaţiilor exterioare

Remodelări ale mobilierului destinat spaţiilor exterioare

de Adela Parvu    |    29 Aug 2009   •   00:00
Remodelări ale mobilierului destinat spaţiilor exterioare
Sursa foto: Roberti Rattan/

Să nu surprindă pe nimeni dacă vorbim despre mobilier de exterior acum, când septembrie bate la uşă... Colecţiile pentru primăvara viitoare se prezintă încă din toamna aceasta, când încep şi calculele financiare, negocierile, proiectele de amenajare.

Designerii şi proiectanţii şi-au terminat treaba, prototipurile au fost realizate, vizionate, aprobate, lansate în producţie. Firma Roberti propune gama de mobilier Greenfield, destinată în principal spaţiilor exterioare, dar cu posibilităţi de utilizare şi la interior. La desfăşurarea acestui proiect au fost invitaţi să participe câţiva dintre cei mai cunoscuţi designeri italieni ai momentului, printre care Valentin Plazzogna, Roberto Papparotto sau Adriano şi Veronica Balutto.

Creaţia lor s-a concretizat în forme şi volume naturale, cu linii sinuoase, adeseori surprinzătoare. Mobilierul se adresează proprietăţilor ample, chiar somptuoase, care dispun de grădini sau terase de suprafaţă apreciabilă, piscine cu suficient spaţiu înconjurător sau deschideri către luciuri de apă naturale.

MATERIALE UTILIZATE
Pentru producerea mobilierului au fost utilizate materiale mixte, combinând elementele de structură şi rezistenţă naturale cu acoperiri şi finisaje sintetice. Cadrele din lemn sau bambus au primit texturi din propilenă, metalul a fost învelit în rafie împletită, scheletul din plastic s-a înnobilat cu ţesătura de bumbac sau in. Tehnicile de fabricare industrială au fost alternate cu lucrări artizanale, suplimentându-şi valoarea estetică şi comercială.

Opţiunea pentru elementele sintetice se justifică în primul rând prin rezistenţa sporită la condiţiile de exterior, dar şi prin proprietăţile igienice ridicate (întreţinere facilă şi rapidă, rezistenţă la microbi şi bacterii). S-a luat, de asemenea, în calcul şi eventualitatea schimbării paletei coloristice, mai uşor de realizat în cazul materialelor sintetice.

LINII ESENŢIALE
S-au evidenţiat proiectele urmând trei linii esenţiale, una de sorginte anglosaxonă, alta meridională şi ultima, hai să-i zicem... glacială. Ele au totuşi unitate coloristică, mizând pe contrastul dintre alb şi diverse nuanţe de negru sau maron.

Mobilierul Hamptons propune adevărate insule de intimitate pentru momentele conviviale. Remarcabil faptul că acest tip de aranjament poate fi perfect adaptat şi spaţiilor interioare, suportând cu uşurinţă translaţia de la spaţiul natural către cel artificial.

Cobinaţia denumită Les Iles propune permutarea mai multor piese în funcţie de gusturile şi interesele proprietarului. Una sau mai multe canapele (eventual de dimensiuni diferite), pouf-uri şi măsuţe joase, de conversaţie pot fi distribuite aleator într-un spaţiu dat.

 

În sfârşit, mobilierul Igloo aduce originalitatea, dar şi o necesară senzaţie răcoroasă, trimiţând cu gândul la formele nordului polar. Cuiburi de izolare şi intimidate, forme vaporoase, calote de umbră.

DAR ŞI ECO...
Conform unui principiu devenit tradiţie, Roberti propune şi variante ecologice, fabricate din materiale reciclabile sau din lemn rezultat din arbori de cultură, fără afectarea rezervaţiilor naturale.

Deşeuri de mase plastice sau de aluminiu sunt utilizate pentru elementele de structură, rattanul sau teakul de crescătorie pentru părţile decorativ-estetice. Cele două linii de mobilier, Sunweave şi Sunloom, sunt rezistente, elegante, uşor de întreţinut şi simplu de manevrat la exterior.

TONURI POLARE
Varianta Igloo, prin formă şi culoare, induce o binevenită senzaţie de răcoare, dă intimitate spaţiului şi are valoare multifuncţională: conversaţie în doi, meditaţie, odihnă. Volumele sunt naturale, finisajul vaporos, utilizarea perfect ergonomică, manevrabilitatea aproape fără limite.

 

Sfat
Recomandarea designerului şi a producătorului este instalarea acestui tip de mobilier pe platforme de lemn natural. Se mizează în special pe contrastul coloristic, unde asocierea nuanţei ice-white (alb glacial) cu tonuri de mosk, moka, apricot, cacao sau nucă produce efecte stilistice excepţionale.

Mobilierul este uşor de manevrat, dar mai ales foarte simplu de întreţinut: pentru părţile de plastic, textile sau metalice este suficientă o emulsie de apă şi săpun lichid, iar pentru părţile din lemn masiv sau împletituri aplicarea unui ulei protectiv. Pentru sezonul rece ori perioade de neutilizare, piesele pot rămâne la exterior, cu sau fără protecţie tradiţională (huse) ori poate fi depozitat în spaţii ce nu necesită amenajări speciale.

×