Cu siguranta impunatoare la vremea zidirii ei (1839, proprietar Mitropolitul Veniamin Costachi),
casa care adaposteste Muzeul Poni-Cernatescu din Iasi pare mai degraba o constructie modesta acum, asezata tihnit pe pamant, in mijlocul unei gradini generoase. Asezamantul este parca inconjurat de o sobrietate bine temperata, avand drept semne distinctive intrarea de receptie cu rampa incapatoare a scarii si arcada eleganta a usii principale. Un alt semn purtator de noblete sufleteasca sunt ferestrele inalte, distribuite pe toate planurile fatadelor ca niste binefacatoare coloane de lumina.
LOCUITA DE SAVANTI
In aceasta casa au trait in deplina armonie, incepand cu anul 1880, rigurosul savant Petru Poni si sotia sa, visatoarea poeta Matilda-Culcer Poni, precum si, ulterior, academicianul Radu Cernatescu. Geniul stiintific al lui Petru Poni alaturat intr-o miraculoasa simbioza sensibilitatii poetice a Matildei au oferit unul dintre cele mai alese locuri de efervescenta culturala ale vremii, sufrageria casei fiind odinioara un salon literar de elita in care Mihai Eminescu, Veronica Micle, Ion Creanga erau oaspeti nelipsiti. O adevarata constelatie care obisnuia sa adaste, in noptile de vara, in chioscul din lemn inaltat pe o movila in parcul casei... Chiosc pe scandurile caruia multi (inclusiv indragostitul Eminescu) si-au lasat slova si semnatura, chiosc din nefericire pierdut sub topoarele si in sobele megiesilor, reconstruit dupa descrieri si imagini in 1995.
CE SE POATE VEDEA SI SIMTI
|
|
Muzeul Poni-Cernatescu conserva astazi, in sase camere dintre care cinci sunt organizate in stil memorial, mobilier, obiecte personale, arta decorativa, fotografii si reproduceri, materiale documentare (numai biblioteca numara peste 1.100 de volume, carti de specialitate sau beletristica). Petru Poni este precursorul chimiei si fizicii moderne romanesti. El a scris si publicat primele manuale utilizate aproape o jumatate de veac in scolile moldovenesti: "Curs de chimie elementara" publicat in 1869 si "Notiuni de fizica pentru uzul claselor inferioare de licee" in 1874. De exceptionala importanta sunt si studiile sale in domeniul mineralelor (este intemeietorul mineralogiei romanesti), cu publicarea la Paris a lucrarii "Etudes sur les mineraux roumaines" in anul 1900. Spirit polivalent, Petru Poni a avut si preocupari socio-istorice, studiul intitulat "Statistica razesilor" continand informatii pretioase despre satele moldovene de la inceputul veacului al XIX-lea.
O importanta sectiune a muzeului cuprinzand piese de mobilier, fotografii, tablouri si carti de specialitate este dedicata chimistului Radu Cernatescu, iar o alta, la fel de valoroasa, Martei-Culcer Poni, autoarea unui volum de "Poesii" publicat la Editura literara a Casei Scoalelor din Iasi in anul 1927. Marta Culcer provenea dintr-o familie innobilata de Imparateasa Maria Tereza la 1774.
O CAMERA PENTRU SPECIALISTI
|
|
Foarte instructiva (si aceste articole sunt o pledoarie pentru instructie!) este camera dedicata personalitatilor iesene din domeniul chimiei. Aici sunt expuse importante documente, carti, diplome, obiecte personale ale unor profesori marcanti: Nicolae Costachescu, Anastasie Obregia, Constantin V. Gheorghiu, Ilie Matei, Gheorghe Alexa, Mihai Dima, Ion Zugravescu. Vizitatorul poate vedea, printre altele, prima teza de doctorat din Romania in domeniul chimiei, sustinuta la Facultatea de Stiinte din Iasi in anul 1905 de catre Nicolae Costachescu si avand titlul "Gazurile cuprinse in sare si-n vulcanii de glod din Romania". O vitrina de mici dimensiuni, dar de mare valoare sentimentala, inchide fragmente minerale colectionate si studiate de Petru Poni. Nu voi continua lista valorilor spirituale si materiale adapostite de acest muzeu unic. Voi spune insa raspicat ca el are grabnica nevoie de fonduri, de stipendii guvernamentale si sponsorizari pentru a stopa gradul de degradare a cladirii, pentru extinderea si imbogatirea lui cu noi exponate, pentru popularizare. Cred cu tarie ca oropsitele cadre didactice din Moldova (macar acelea...) pot, pe langa greve, sa organizeze vizite si sa stranga fonduri, sa ofere fara a cere nimic altceva in schimb decat respectul generatiilor viitoare. Respect care va veni, cu siguranta, de la sine.
RECUNOASTERE
INTERNATIONALA
Petru Poni este una dintre primele si cele mai distincte personalitati stiintifice romanesti recunoscute pe plan european. Pentru meritele sale a fost distins, cum putini au fost, cu Ordinul Francez "Legiunea de Onoare" in 1902, Ordinul "Frantz Joseph", gradul Marea Cruce in 1903 si Ordinul "Steaua Romaniei" in 1905. Daca l-am decorat cei din urma, ar trebui,
desigur, sa-l onoram cei dintai.