x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Rocărie elegantă chiar şi pe spaţii mici

Rocărie elegantă chiar şi pe spaţii mici

24 Mai 2007   •   00:00

Grădina de piatră a revenit la modă. Dar nu e doar atăt. Este o soluţie pentru multe probleme cu care ne confruntăm: spaţii mici pentru grădini, sol pietros sau suprafeţe in pantă, expuneri insorite prelungite. Există rocării bine amenajate pe suprafeţe mici in oraşe, dar şi pe suprafeţe mari in zonele montane. Grădina de piatră este realizată uneori sub forma unor terase sau este amplasată chiar pe acoperişurile clădirilor.

Evitaţi aglomerările de plante

Grădina de piatră a revenit la modă. Dar nu e doar atăt. Este o soluţie pentru multe probleme cu care ne confruntăm: spaţii mici pentru grădini, sol pietros sau suprafeţe in pantă, expuneri insorite prelungite. Există rocării bine amenajate pe suprafeţe mici in oraşe, dar şi pe suprafeţe mari in zonele montane. Grădina de piatră este realizată uneori sub forma unor terase sau este amplasată chiar pe acoperişurile clădirilor. Este şi un tip interesant de grădină care se intreţine uşor - numai bun pentru oameni ocupaţi. E bine să evitaţi aglomerările de plante.

Ce vă trebuie?

Pe lăngă condiţiile de mai sus o să aveţi nevoie de pietre decorative şi un număr de plante relativ mare, pentru că multe dintre ele sunt de talie mică. Aşadar, găndiţi-vă ce anume vreţi să obţineţi de la rocăria dumneavoastră (cum vă spuneam şi cu alte ocazii, puneţi fantezia la treabă; nu există nişte reguli bătute in cuie, există simţ estetic). Vreţi un aspect plăcut şi nepretenţios care să arate bine şi in sezonul rece? Vreţi să vă uimiţi prietenii cu aranjamentele din grădină şi cu specii exotice? In primul caz aveţi şanse să găsiţi ce vă trebuie destul de repede şi să ieşiţi bine şi cu bugetul. In al doilea caz veţi avea nevoie de mai mult timp pentru a vă procura cele necesare din afara ţării, de un buget mai mare şi de nervi de oţel: "Planurile de acasă nu corespund cu cele din tărg" - spune o vorbă inţeleaptă.

Ce plante alegeţi şi cum?

Â

Dacă realizarea structurii rocăriei nu e chiar complicată, alegerea plantelor potrivite vine cu ceva bătaie de cap. Trebuie să ştiţi exact cerinţele fiecărei plante in parte, care sunt taliile, perioadele de inflorire şi care plantă se potriveşte cu o alta pentru a realiza o schemă cromatică interesantă.

Nu e nevoie să fiţi experţi, ci să aveţi răbdare să parcurgeţi nişte documentaţii mai detaliate despre acele plante pe care vi le doriţi in grădină. Aşadar, care sunt criteriile de selecţie? La momentul infloririi să corespundă schemei cromatice alese, să se dezvolte bine in sol drenat şi in plin soare şi să existe nişte variaţii ale aspectului plantelor (textură, inălţime).

Trebuie să rezistaţi tentaţiei de a cumpăra pentru grădină o gamă foarte variată de plante. Alegeţi căteva de efect, pe care le puteţi adapta cu succes la condiţiile din grădină.

Sfat

După ce aţi achiziţionat plantele necesare şi vreţi să le amplasaţi in strat, indepărtaţi nu numai ghivecele in care se află, ci şi o parte din pămăntul de la rădăcină. Spaţiaţi plantele in strat ţinănd cont de capacitatea fiecăreia de a se intinde sau de a creşte in inălţime.

O să vedeţi că unele plante de rocărie necesită protecţie peste iarnă, iar pe altele le veţi folosi ca pe cele anuale. Dacă in anul următor amenajării rocăriei veţi observa spaţii libere, le veţi putea completa cu plante mai rezistente sau cu pietre decorative (acolo unde e cazul, fără să abuzaţi).

Abia după 2-3 ani de lucru la rocărie ea va incepe să arate cu adevărat interesant şi natural. Să nu vă pierdeţi răbdarea

Propunere de schemă cromatică

O să fiţi surprinşi să vedeţi cum suculentele se pot combina atractiv cu bulboase şi plante tărătoare. Pentru o schemă de genul galben-roşu-argintiu, care dă foarte bine intr-o rocărie, puteţi să folosiţi: Sagina subulata Aurea, Euphorbia amygdaloides Purpurea, Sempervivum tectorum, Cerastium tomentosum, Stachys byzantina, Iberis sempervirens Purity şi narcise miniaturale cu flori galbene.

×
Subiecte în articol: plante mereu verde