x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Scara face spectacolul interior

Scara face spectacolul interior

11 Aug 2005   •   00:00
Scara face spectacolul interior
AMENAJARI ORIGINALE
Arhitectii de la Design Unit au proiectat o vila deosebita

Cand iti doresti si iti permiti o casa iesita din tipare, apelezi la arhitecti talentati si cu experienta. Dar, pe langa aspectul exterior, amenajarea interioara trebuie sa fie conform personalitatii tale. Familia din Bucuresti care locuieste in aceasta vila si-a dorit ceva special si a obtinut, gratie ideilor arhitectilor de la biroul Design Unit. Tineri si talentati, adepti ai arhitecturii contemporane, au gasit solutia pentru clientii lor.

Acestia le-au cerut o casa in care sa poata respira, in care sa se poata bucura de lumina naturala din plin si un spatiu generos in zona de zi pentru primirea oaspetilor. De asemenea, a contat foarte mult faptul ca familia bucuresteana are deja doi copii, pentru care a cerut arhitectilor incaperi separate.

CONCEPT CONTEMPORAN

Si pentru ca arhitectura interioara a depasit si la noi stadiul de efecte cu scafe si spoturi din abundenta, tinerii arhitecti semnatari ai proiectului s-au lasat ademeniti de ideile maestrilor mondiali in domeniul acestei arte. Astfel, influenta lui Richard Meyer se citeste in alura scarii interioare. Un element elegant care dinamizeaza intregul interior al casei. Dispozitia ferestrelor si alura scarii, parca schitata din linii meticulos calculate, creeaza pe timpul zilei o superba scenografie de umbre si lumini.

Departe de a fi doar un element arhitectural estetic, rolul scarii nu se limiteaza strict la asigurarea accesului intre niveluri. Ea este folosita intr-un joc ingenios de rezolvari pentru crearea unor spatii gen terasa in interiorul casei. Asa ca la ultimul nivel conturat al supantei apare biroul parintilor. Un loc excelent exploatat in acest scop, beneficiind de lumina naturala si perspectiva degajata. La polul opus pe verticala, respectiv la parter, in spatele scarii, spatiul a fost folosit pentru realizarea unor rafturi fixe. Zona este discreta daca este observata din spatiul livingului, lasand scara sa fie evidentiata, dar devine punct de orientare al privirii daca te afli in sufragerie.

FINISAJE ELEGANTE

Atunci cand arhitectul propune finisajele are in vedere toate aspectele legate de confort si imagine. Dar cel mai important este ca le alege unitar, astfel incat in spatiile deschise totul sa fie la locul lui. Aici se remarca faptul ca interiorul traieste numai din configurarea zonelor, din impactul finisajelor. Simplu, contraste de nuante deschise si inchise, de materiale calde si reci. Negrul este atat cat trebuie, la fel si albul. Este o casa ce ramane frumoasa chiar si atunci cand e goala.

Mobilierul, obiectele decorative devin semne ale prezentei cotidiene, dar, in rest, totul traieste prin dinamica liniilor si luminii. Este intotdeauna mai greu sa creezi ceva simplu si elegant decat ceva urat si inestetic. Succesul finalizarii acestei case consta in buna colaborare dintre arhitecti si proprietari, care s-au identificat cu ideile specialistilor si ulterior le-au respectat.

×