x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Scheme cromatice mixte şi elemente decorative în grădină

Scheme cromatice mixte şi elemente decorative în grădină

de Cornelia Constantin    |    23 Oct 2008   •   00:00

V-aţi gândit să vă amenajaţi grădina, dar aţi fost descurajaţi de faptul că unele operaţiuni necesită mult timp? Iată o propunere de grădină care scurtează din timpul alocat amenajării.

Practic, spaţiul pe care îl aveţi pentru grădină îl împărţiţi în două printr-o alee lată şi elegantă pavată cu lemn (aşa-numita “deck”). Această alee este bordată cu jardiniere cu flori anuale, care sunt uşor de procurat, ieftine şi nu prezintă probleme legate de îngrijire.

Pe o parte, jardinierele alternează cu porţiuni de gazon (se pot folosi şi rulouri de gazon pentru un efect mai rapid, dar suprafaţa respectivă va necesita întreţinere permanentă). De cealaltă parte amenajaţi un strat, uşor rustic şi sălbatic, dar cu flori care să nu necesite cantităţi mari de apă. Schema cromatică este una mixtă şi tocmai de aici rezultă şi farmecul grădinii.

JARDINIERELE CU PLANTE ANUALE
În fiecare primăvară, din toate magazinele de specialitate se pot achiziţiona răsaduri diverse de plante anuale. De obicei, când numărul de plante achiziţionat este mare, preţul devine mai avantajos. Şi aveţi de unde alege. Dacă e să respectaţi schema cromatică mixtă va trebui să cumpăraţi plante cu flori în culori calde şi altele cu flori în culori reci. O variantă ar fi: petunii cu floare simplă roşie, crăiţe galbene şi portocalii, lobelii în două nuanţe de albastru şi planta numită popular “vanilie” (denumirea este improprie, dar se bazează pe parfumul plăcut al florilor).

Toate aceste plante au varietăţi de talie mică, aşa că merg de minune să fie plantate în jardiniere. Acestea din urmă se recomandă să fie de acelaşi fel (dimensiune, culoare, formă), pentru că, după cum observaţi, ele se vor supraetaja. Între cele două laturi ale secţiunii cu jardiniere veţi găsi o zonă de respiro: gazon şi o statuetă de grădină.

E important să păstraţi proporţiile atât în privinţa jardinerelor, taliilor plantelor, cât mai ales când e vorba de statuetă. Renunţaţi la ideea cu piticii, nu dau un aspect graţios acestui tip de grădină. Dar puteţi completa jardinierele cu iederă variegată. Ea va da un farmec aparte şi se va dezvolta de minune dacă zona din grădină este uşor umbrită (amenajarea aceasta nu se face totuşi dacă grădina are umbră deasă şi copaci înalţi).

STRATUL CU ASPECT SĂLBATIC
Aici va trebui să munciţi cel puţin un sezon aşa încât să procuraţi plantele, să le plantaţi exact acolo unde le merge cel mai bine, să vedeţi cum evoluează unele în compania altora şi să amplasaţi o reţea de lămpi solare. Se poate şi fără, dar veţi vedea cum, indiferent de anotimp, totul se leagă.  Începeţi plantarea dinspre exteriorul zonei pentru strat şi mergeţi pas cu pas până la marginea bordată a aleii.

Plantele de talie mare sau care necesită anumite tratamente amplasaţi-le spre exterior (spre spatele grădinii). Iată câteva plante care se pot asocia cu efect decorativ: dahlia, kniphophia, delphinium, achilea, allium, echinaceea, eremurus şi ierburile decorative. După cum observaţi, toate plantele enumerate au nevoie de multe ore de soare pe zi pentru o bună dezvoltare. Spre deosebire de celelalte, dahlia are nevoie de multă apă. Deci n-o lăsaţi numai în grija mamei naturi. Reţeaua de lămpi se amplasează cu grijă şi se recomandă ca această operaţiune să fie făcută de un cunoscător.

ACHIZIŢIILE
Nu vă grăbiţi să cumpăraţi totul din prima. Aşteptaţi sezonul potrivit, alegeţi exact varietatea care corespunde cu necesităţile, alegeţi furnizorii în care aveţi încredere şi nu daţi foarte mulţi bani pe ele. Dacă veţi căuta metodic şi riguros, sigur veţi găsi plante sănătoase şi la preţuri mai mici.

Atenţie la calitate!

MOBILIERUL
Lăţimea pe care o are aleea permite amplasarea unei măsuţe şi a două sau trei scaune. Desigur, măsuţa e mai degrabă de dimensiunea celei pentru cafea, iar scaunele sunt amplasate doar pe o latură. Chiar dacă nu puteţi să adunaţi aici toată familia, vă puteţi bea cafeaua de dimineaţă într-o atmosferă plăcută.

 

Atentie!

Elementele decorative şi ierburile au un rol important în această grădină. Toţi grădinarii urmăresc să aibă ceva interesant în grădină pe toată durata anului. Toamna şi iarna, când alte plante sunt în repaus sau se află sub un strat de zăpadă, grădina compensează la capitolul decor prin ierburi, statuete etc. În stratul amenajat sălbatic este amplasată pe suport specific o bilă transparentă, decorativă, cu aspect de fântână. Ea se leagă simbolic de reţeaua de lămpi solare

×
Subiecte în articol: grădina plante mereu verde