Transformări vizibile tind să modifice structural şi funcţional arhaica gospodărie ţărănească, aducănd-o căt mai aproape de standardele europene, fie că vorbim despre vila de la ţară sau de atăt dorita casă-motel agroturistic
Transformări vizibile tind să modifice structural şi funcţional arhaica gospodărie ţărănească, aducănd-o căt mai aproape de standardele europene, fie că vorbim despre vila de la ţară sau de atăt dorita casă-motel agroturistic
Noul concept de locuinţă rurală implică transformări semnificative atăt in ceea ce priveşte dotările, căt mai ales funcţionalitatea acestora. In cele ce urmează ne vom ocupa numai de aspectul iluminatului exterior, restul dotărilor urmănd a fi tratate intr-unul din numerele viitoare. In primul rănd trebuie să ne schimbăm complet concepţia privitoare la iluminatul exterior. A trecut cam de mult vremea becului de 200 - 300W atărnat pe verandă sau in faţa uşii de la intrare, care de abia lumina pănă la poartă. O gospodărie modernă trebuie să dispună de un iluminat pe măsură. Problema are două aspecte. Primul se referă la un iluminat minimal, funcţional, zicem noi absolut necesar. Al doilea se referă la un iluminat aşa-zis estetic, valabil mai ales in cazul vilelor sau al caselor - pensiuni agroturistice. In ambele situaţii circuitele se vor alimenta din panoul de siguranţe din casă.
Iluminatul exterior minimal
Iluminatul exterior minimal cuprinde circuitele pentru luminile de la poarta de acces in proprietate, de la uşa grajdurilor de animale şi păsări, de la intrarea in hambar, de la intrarea in atelierul gospodăriei, in sere, eventual alte anexe.
Aceste circuite, in cazul in care distanţele sunt mari, pot fi aeriene, executate cu susţinere pe stălpi (exclus prin pomi sau pe garduri), sau circuite subterane, ingropate in pămănt. Stălpii de susţinere trebuie neapărat prevăzuţi cu izolatori, chiar dacă firele sunt cu izolaţie. Execuţia ingropată se face la o adăncime de minimum 40 cm şi se execută fie cu cablu armat şi cu manta specială pentru execuţie subterană, care se ingroapă direct, fie cu cablu normal tras prin tub de plastic sau PVC. (Atenţie la calitatea imbinărilor de etanşeizare dintre tuburi şi etanşeizarea intrării şi ieşirii cablului din tub, pentru a evita pătrunderea apei in interiorul tubului).
Execuţia prin ingropare reprezintă o soluţie mai ieftină, mai fiabilă şi mai maleabilă din punctul de vedere al alegerii traseelor. Trebuie să acordăm o atenţie sporită la stabilirea traseelor, astfel incăt acestea să nu treacă prin zone in care se vor executa diferite lucrări ulterioare ce vor necesita săpături. Recomandabil să păstrăm undeva o schiţă cu poziţia acestor trasee.
Dacă locuinţa nu are incă telefon, putem prevedea ca tubul pentru lumina de la poartă şi sonerie să fie mai mare in diametru, astfel incăt să permită tragerea ulterioară a firului telefonic (eventual cablu tv şi/sau internet), sau se poate pune un tub gol alăturat, special pentru aceste utilităţi. Nu uitaţi sărma de tragere (o sărmă obişnuită băgată in tub de la un capăt la altul de care se va lega la un capăt cablul de introdus in tub. Prin tragerea de celălalt capăt sărma va ieşi, lăsănd in locul ei cablul) necesară in ambele cazuri.
Chestiuni tehnice
Tipul conductorilor pentru aceste circuite se calculează după acelaşi algoritm descris in numărul precedent. Se imparte puterea sursei de lumină la tensiunea de alimentare de 220 V şi se obţine un curent, iar in funcţie de densitatea de curent pentru materialul ales se obţine secţiunea şi se alege conductorul. Dacă la instalaţiile de interior recomandăm cu precădere conductor de cupru multifilar (liţat) mai maleabil, la instalaţiile de exterior este bine de folosit cablul unifilar (blank).
Considerentul folosirii acestuia din urmă este că la aproximativ aceleaşi calităţi electrice cablul monofilar este sensibil mai ieftin. Circuitele vor fi prevăzute cu intrerupătoare individuale sau pot fi grupate căte două-trei pe un intrerupător (de exemplu, sera şi hambarul).
Odată ajuns in grajd sau intr-o pivniţă, gospodarul poate zăbovi mai mult inăuntru, caz in care va folosi iluminatul interior al anexei şi poate să stingă iluminatul exterior de la intrare. Acest lucru devine posibil prin folosirea unui intrerupător cap - scară. Acest tip de intrerupător permite aprinderea/stingerea unui circuit dintr-un loc şi stingerea/ aprinderea lui din alt loc. De fapt sunt două intrerupătoare montate in două locuri diferite care lucrează pe acelaşI circuit