In conjunctura actuală, cănd preţurile practicate de furnizorii de agent termic şi apă caldă menajeră pentru blocurile de locuinţe au luat-o razna, de multe ori in mod nejustificat, centralele termice individuale au căpătat o largă răspăndire.
In conjunctura actuală, cănd construcţia de locuinţe individuale a luat o mare amploare, iar preţurile practicate de furnizorii de agent termic şi apă caldă menajeră pentru blocurile de locuinţe au luat-o razna, de multe ori in mod nejustificat, centralele termice individuale au căpătat o largă răspăndire.
Folosirea centralelor cu combustibil solid sau lichid este indicată in special pentru locuinţele care dispun de spaţii suficiente, necesare depozitării combustibilului. Preţurile acestor centrale sunt mai scăzute, dar performanţele lor sunt modeste, au un randament mai mic şi sunt mai voluminoase. Centralele cu combustibil gazos, folosite şi in apartamentele de bloc, sunt mult mai fiabile, cu un raport performanţă/cost mult imbunătăţit şi, in plus, pot furniza şi apa menajeră necesară.
Centrale electrice
Centralele electrice se alimentează in general la curent trifazat. Centrala termică electrică are un consum foarte mare de energie electrică şi este posibil să depăşiţi consumul acordat branşamentului dumneavoastră.
Centrala termică electrică consumă 1 kW energie electrică pentru 1 kW energie termică. Datorită randamentului foarte mare, 99,5%, raportul de schimb este de 1:1. Necesarul de incălzire al unei locuinţe se calculează la temperatura exterioară corespunzătoare zonei climatice (exemplu: Bucureşti - 15 °C) pentru alegerea echipamentului, insă necesarul de incălzire a locuinţei variază in funcţie de temperatura exterioară şi interioară dorită. Rezultă că la - 15°C exterior şi 22°C interior avem nevoie de 24 kW, dar la 0°C exterior şi 22°C interior avem mult mai puţin, 14 kW. Pentru casele de vacanţă, unde in timpul in care nu se locuieşte, avem nevoie numai de o temperatură de gardă (6°C), rezultă un consum la 0°C exterior de numai 7 kW.
Incălzirea cu centrala termică cu funcţionare pe energie electrică este o modalitate mai scumpă de incălzire, dar avantajele constau in costul redus al investiţiei iniţiale şi faptul că nu necesită intervenţia umană pentru a rămăne in funcţionare (la centralele pe combustibil solid focarul cazanului trebuie alimentat zilnic cu combustibil). Se pretează pentru case de vacanţă (unde nu este nevoie de incălzire decăt in perioadele in care se locuieşte) sau unde o soluţie mai economică nu este viabilă. Costurile de exploatare la centralele electrice pot fi reduse prin montarea contoarelor cu tarifare diferenţiată.
Centrale termice pentru apartament
Folosirea centralelor termice de apartament reprezintă o soluţie viabilă pentru incălzire şi apă menajeră, numai că anumite organisme ale statului, interesate in păstrarea sistemului de incălzire centrală (greoi, cu mari pierderi pe reţeaua de transport, pierderi plătite de beneficiari, cu preţuri artificial umflate etc.), incearcă, folosindu-se de tot felul de tertipuri, de norme, normative şi cerinţe aberante, solicitarea de aprobări peste aprobări de la cele mai fanteziste foruri şi asociaţii (printre care şi de la Asociaţia de proprietari a blocului!!) să stăvilească extinderea acestora.
Clasificare: a) cu tiraj natural, unde aerul necesar arderii este preluat din camera in care se află centrala, gazele arse sunt evacuate printr-un coş, camera trebuie să aibă un volum mare pentru a asigura oxigenul necesar arderii (sunt necesare un coş şi o grilă de transfer pentru aer proaspăt din exterior); b) cu tiraj forţat: aerul este adus din exterior, nu se impune un volum minim al camerei unde se montează, fără coş de evacuare; c) in condensaţie: acelaşi principiu ca o centrală cu tiraj forţat, in plus, pe racordul de evacuare a gazelor arse se montează un recuperator de căldură care foloseşte căldura gazelor arse pentru incălzirea agentului termic, crescănd randamentul.