Din ce în ce mai mulţi oameni aleg să trăiască în case amenajate în stiluri de factură clasică, dar fără să ştie că ar putea prin finisaje să le facă parte din istorie. Iată cum pereţii, tavanele şi chiar mobila se pot transforma în opere de artă.
Când vine vorba de finisaje ale pereţilor, obişnuiţi cu ceea ce se practică acum, gândul ne duce la vopsea lavabilă sau tapet, atât pentru interioarele moderne, cât şi pentru cele clasice. Din comoditate, limitare a bugetului sau lipsă de informare se pierde din vedere faptul că încă mai există varianta de a da cu adevărat valoare acestor interioare prin tratarea suprafeţelor cu tehnici artistice realizate manual, menite să înnobileze şi să dureze în timp. Şi pentru că există din ce în ce mai puţini astfel de specialişti care prin măiestrie şi migală transformă interioarele în spaţii sofisticate şi originale, ne aplecăm asupra tehnicilor străvechi de finisare, cu grijă perpetuate în timp.
Prin exerciţiul permanent al finisajelor clasice se poate ajunge la decoruri extrem de complexe, de fiecare dată executate impecabil, în foiţe de aur, cu praf de perlă, argint sau bronz.
TEHNICI DE REALIZARE
Există diferite tehnici de aplicare a acestor finisaje, produsul final putând fi unul mat sau patinat, cu efect 3d sau bidimensional, repetitiv sau nu.
Pentru fiecare finisaj există un desen prestabilit, pe care beneficiarul îl aprobă, tiparul este urmărit cu atenţie, fiecare strat de material aplicat având funcţia lui bine stabilită (tencuială, adeziv, şablon, foiţă de aur, strat de pictură).
Tehnica "zgrafito" este utilizată atât la interior, cât şi la exterior, pe pereţi şi pe tavane, pentru modele clasice şi moderne. Zgrafito provine din italiană, fiind tradus "grafică zgâriată", şi este un procedeu italian în care se folosesc două rânduri de tencuială de culori diferite, peste care se aplică un şablon prin care se zgârie efectiv primul strat.
O altă tehnică de obţinere a finisajului personalizat este tencuială crăpată, obţinută dintr-un amestec de glet, aracet şi pastă de stuco veneţian (sau praf de marmură). După uscare se protejează cu ceară şi se patinează cu lână de oţel.
De o atenţie deosebită are nevoie tehnica "mexican pueblo finis", executată prin aplicarea unei culori de contrast la bază, o tencuială dezordonată şi cu goluri din glet cu aracet şi praf de marmură, peste care se aplică vopsea acrilică. Tencuiala va căpăta asperităţi care şmirgheluite la uscare vor lăsa la vedere prima mână de glet, mult mai deschisă decât vopseaua. Aceasta tehnică este exigentă în ceea ce priveşte menţinerea în timp, având nevoie de ceară curată pentru protecţie. Pentru tratarea stâlpilor şi a coloanelor se foloseşte tehnica numită scagliola, care se aplică cu mâna liberă, sub forma unei paste frământate în diferite culori, în care se intoduc nervuri de cânepă, aplicându-se la sfârşit un material omogen de contrast. Pentru luciu permanent se utilizează tehnica stuco veneţian.
ELEMENTE INEDITE
Există tratări speciale şi pentru mobilier, în cazul în care doriţi să aveţi acelaşi desen şi pe pereţi şi pe mobilier (crăparea lemnului este forţată cu un ventilator după aplicarea unui primer cu culoare de contrast, după uscare fiind utilizată ceara mixată cu baiţ). Frize dreptunghiulare de diferite mărimi şi cu diferite reprezentări se pot aplica şi pe obiecte precum hota de bucătărie, soba de lemne, scări (sunt aplicate stucaturi, acoperite mai apoi cu foiţă de aur, protejate cu ceară cu baiţ şi patinate cu lână de oţel).
ORNAMENTE PENTRU PEREŢI
Modelele şi elementele de stucatură sunt achiziţionate de la diverşi producători (disponibile la noi în ţară prin firma Orac Decor), ele fiind prefabricate. Însă pentru compoziţii grandioase se pot adăuga desene adiţionale, pot fi folosite în mixuri de tehnici complexe, produsul final putând să înglobeze mai multe ornamente din stiluri diferite. Folia de celuloid este materialul perfect pentru şabloane, benzile adezive având un rol vital în protejarea şi departajarea milimetrică a peretelui finisat de cel nefinisat. Pentru a finaliza tencuiala aplicată se utilizează lână de oţel, un burete din fire subţiri, care rade fin materialul, procesul fiind unul migălos şi îndelungat.
Iar dacă o zugrăvează lavabilă se reaplică după doar câţiva ani şi un tapet de calitate are ca termen de garanţie o perioadă de zece ani, un astfel de finisaj poate dura zeci, chiar sute de ani, valoarea sa artistică crescând în timp ca aceea a unei veritabile opere de artă.
LA NOI ÎN ŢARĂ
Chiar dacă aceste tehnici par la prima vedere uşor de realizat, doar un profesionist va şti cu precizie cantităţile, dimensiunile, metodele de aplicare şi timpul necesar fiecărui proces. În România există puţini meşteri care să execute astfel de lucrări, de o fineţe şi o atenţie deosebită, cum sunt cele ale unui pictor. Toate finisajele interioare prezentate în imagini au fost realizate de către echipa unui mare artist plastic, Istvan Torok din Cluj, dar care profesează cu succes în Florida, SUA. O parte din echipa lui lucrează acum în şi în România. Pentru detalii despre manoperă accesaţi site-ul www.torokstudio.com, tel. 0732.547.132
Citește pe Antena3.ro