x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Sfatul designerului - Retrospectiva anului trecut

Sfatul designerului - Retrospectiva anului trecut

05 Ian 2008   •   00:00

După un an plin de evenimente, tărguri, lansări de colecţii şi inovaţii in design este necesară o trecere in revistă a acestora, ca o retrospectivă a anului 2007.

După un an plin de evenimente, tărguri, lansări de colecţii şi inovaţii in design este necesară o trecere in revistă a acestora, ca o retrospectivă a anului 2007.

Articolul de astăzi aduce in discuţie toate componentele ce insumează in general ideea de design: parte de istoric, inceputurile companiilor de succes, ascensiune şi realizări, colecţii in 2007, stiluri actuale etc.

Este un timp al tranziţiei, un timp al schimbărilor, o perioadă in care totul se intămplă cu o mare rapiditate, fluxul de informaţie şi materie fiind mult crescut. De aceea am incercat mereu in cadrul acestei rubrici să atingem toate laturile de interes ale procesului de amenajare a unei locuinţe, atăt pe cele tehnice, căt şi pe cele legate de partea estetică: de la culori, materiale, texturi, instalaţii şi elemente tehnice, pănă la stiluri, noi creaţii şi designeri.

Articolele au fost corelate intre ele, astfel incăt informaţia să ajungă la cititor căt mai completă şi in timp real. Au existat diferite secţiuni din categoria design de interior care au fost mai atent dezbătute, in funcţie de complexitatea şi de importanţa lor.

Subiecte discutate

In căteva numere am vorbit despre funcţiuni in locuinţă, am prezentat variante de amenajări ale unui hol, am dat noi funcţiuni camerelor de mici dimensiuni, transformăndu-le in camere de relaxare şi hobby, am găsit diferenţe, asemănări, avantaje şi dezavantaje intre o mansardă şi o terasă verde.

Stiluri ca provance, glossy, clasic rusesc şi minimalist au fost in atenţia designerilor (fiind imbunătăţite şi aduse in lumina prezentului prin colecţii ce poartă semnătura anului 2007) şi deci şi in atenţia noastră.

Elemente din stilurile trecute au fost reinterpretate şi aduse in vizorul cunoscătorilor de design şi nu numai.

Inovaţii ca incălzirea cu ajutorul caloriferelor decorative şi detalii despre incalzirea prin pardoseală, mobilier din plastic reciclat, căt şi varianta amplasării unui jacuzzi in propria casă au fost propuneri noi, fiind prezentate in detaliu, de la sistemul de utilizare pănă la costuri, avantaje şi facilităţi.

Proiectarea pe calculator

S-a vorbit despre elemente IT şi de tehnologie, diferenţele dintre proiectarea pe calculator şi realizatea "la mănă" a proiectului. Am stabilit, după normele actuale, funcţiile indeplinite de un arhitect, designer sau peisagist şi s-au prezentat avantajele pe care unele firme le au prin asigurarea manoperei pentru produsele achiziţionate.

Tendinţe prezentate

După Salonul Internaţional de Mobilă de la Milano diferite firme şi companii de prestigiu, care şi-au prezentat colecţiile aici, au avut parte de căte un număr de prezentare in paginile noastre. In acestea au fost prezentate informaţiile de bază despre firmă, aria de activitate şi de interese, cu accent pe colecţiile din 2007.

Multe dintre numere au fost dedicate elementelor de decor, printre care se numără revenirea sculpturilor in locuinţe, ţesăturile, diferenţa intre natural şi artificial, elemente de iluminat, corpuri personalizate, printre care s-au numărat şi cele cu cristale Swarovski.

Plantele naturale de mari dimensiuni au fost noutatea in decorarea locuinţelor, ca element de legătură intre natural şi mineral, intre exterior şi interior, devenind un "must have" pentru anul acesta.

Am vorbit in multe numere despre culori, alegerea potrivită a acestora, aplicarea lor in funcţie de spaţiu, combinaţii neobişnuite, iar ca dominantă pentru acest an o nonculoare, şi anume albul. Pentru anul viitor, casele de design pregătesc alte colecţii, alte interpretări, alte modele originale. Specialiştii vor incerca să găsească soluţii personalizate şi adaptate oricărui tip de locuinţă, elemente mici, care au efecte mari asupra incăperilor, combinaţii şi reintrepretări dintre cele mai neaşteptate.

×
Subiecte în articol: idei pentru casa ta