x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Sfatul designerului - Trend actual: vegetaţia ca decoraţie

Sfatul designerului - Trend actual: vegetaţia ca decoraţie

07 Iun 2007   •   00:00

Iată cum liniile simple şi impersonale ale designului modern sunt incălzite acum prin folosirea in abundenţă a elementelor vegetale, care devin spectaculoase prin dimensiuni, amplasare şi iluminare.

Concepte noi despre folosirea plantelor de apartament

Iată cum liniile simple şi impersonale ale designului modern sunt incălzite acum prin folosirea in abundenţă a elementelor vegetale, care devin spectaculoase prin dimensiuni, amplasare şi iluminare.

Istoria amenajării peisagere incepe incă de acum 2.000 de ani, pe frescele romane şi greceşti fiind redate terase interioare şi locuri de relaxare decorate cu măslini, dafini, plante aromatice şi exotice.

Această istorie a avut o evoluţie gradată, cea mai mare realizare in acest sens fiind in 1851, "The Crystal Palace", cea mai mare seră şi expoziţie de vegetaţie construită in lume, care prezenta specii dintre cele mai originale şi spectaculoase. Ea a fost distrusă de un incendiu, dar a folosit ca prototip pentru alte proiecte ca: New York Crystal Palace, Glaspalast in Munich şi "Palácio de Cristal" in Portugalia.

Decoraţie naturală

De cele mai multe ori in interioarele contemporane sunt utilizate elemente de decor opulente fie prin formă şi culoare, fie prin materialele folosite, dar aportul lor de expresivitate este minim. In schimb, vegetaţia va reuşi intotdeauna să dea viaţă şi să revigoreze un interior. De aceea, folosirea ei in decorarea locuinţelor revine acum mai puternic ca niciodată. Utilizarea vegetaţiei ca element estetic denotă manifestul omului contemporan, care a inţeles nevoia de comunicare cu natura, a incetat s-o excludă din viaţa lui şi incearcă o legătură la un alt nivel.

Pentru că gradul de urbanizare a oraşelor este in continuă dezvoltare, natura poate fi acum introdusă in locuinţe in alt mod decăt privind printr-o fereastră supradimensionată. Ea poate interveni in viaţa noastră printr-un perete decorativ vegetal, printr-un arbore care să centreze livingul, printr-o pată de culoare dată de o floare de apartament.

Variante de expunere

Pentru a aduce in locuinţă vegetaţia s-au experimentat de-a lungul timpului diferite concepte de reprezentare a acestora. Primul şi cel mai intălnit pănă acum a fost acela in care mobilierul, covorul, tapetul să preia forma şi culoarea elementelor vegetale şi astfel locuinţa să degaje vitalitatea şi optimismul emanat de natură.

Un alt concept des utilizat, atunci cănd spaţiul locuinţei permite, este acela de a introduce in interiorul acesteia o minigrădină, de dimensiuni reduse, cu elemente vegetale care să sugereze ideea de natural.

Pentru a realiza o astfel de grădină interioară este nevoie de proiectarea minuţioasă a spaţiului, ţinănd cont de necesităţile primordiale ale plantelor: să le permitem acces la lumină naturală, condiţiile de umiditate şi ph al pămăntului să fie optime, spaţiu minim necesar să fie alocat. In majoritatea cazurilor, această grădină este total deschisă sau inchisă şi vitrată pe toate cele patru laturi.

Cea mai cunoscută variantă de realizare a unui spaţiu verde fără a ocupa loc pe suprafaţa utilă a locuinţei este aceea de terasă pe acoperiş amenajată in spirit ecologic.

Imaginile realizate in cadrul Tărgului de Mobilă de la Milano 2007 prezintă un nou concept de realizarea a imbinării dintre mineral şi vegetal, acela de mini sere incastrate in pereţi de sticlă ce fac compartimentarea intre incăperile din locuinţă. Aceştia permit dezvoltarea in voie a plantelor, utilizăndu-se spaţiul alocat oricum pereţilor de interior. Din punct de vedere estetic, efectul obţinut este spectaculos. Insă pentru a realiza o astfel de decoraţie, se recomandă consilierea unui arhitect peisagist in măsură să realizeze atăt estetic, căt şi tehnic un proiect de acest tip.

Atentie!

Realizarea şi intreţinerea in timp a acestor spaţii suntcostisitoare, dar efectul este intotdeauna unul pozitiv. Avănd in vedere că plantele lipsesc de cele mai multe ori din amenajarea unei locuinţe sau se rezumă la nişte simple ghivece cu flori, designerii au depăşit bariera şi au propus pereţi intregi de vegetaţie, spaţii spectaculoase accentuate prin diverse jocuri de lumini, de texturi şi culori, toate pentru a da un plus de viaţă şi optimism caselor moderne

Tipuri de plante

Pentru a evidenţia nevoia de legături cu natura, locul ficuşilor clasici este luat de arbuşti şi arbori plantaţi in ghivece de mari dimensiuni. Pentru incălzirea imaginii locuinţei sunt

folosiţi in special copăcei cu un colorit special (măslin rusesc-culoarea frunzelor argintie, arţar-culoarea frunzelor roşie), arbuşti şi arbori cu frunzele parfumate şi fructe exotice (lămăi, portocali, berberiş).

×
Subiecte în articol: sfatul designerului