x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Simbolism exotic

Simbolism exotic

08 Iun 2005   •   00:00

Misticism oriental, simboluri subtile ce se potenteaza reciproc pentru a crea o "poveste" ce nu poate fi citita decat de cunoscatorii limbajului complex al florilor, iata ce ne-am propus sa va dezvaluim prin intermediul acestui aranjament unic realizat de floraria Splendor

Aparent un incantator amalgam de specii mai mult sau mai putin exotice: orhidee roz, Dendrobium, Anthurium, Spathiphyllum, feriga si rachita. Doar simbolul dezvaluie esenta.

Dincolo de realitatea banala, a unei asocieri de plante, aparent cu un scop pur decorativ, se ascunde o poveste pe care o sa v-o dezvaluiesc pornind de la semnificatia simbolica a fiecarui element al aranjamentului.

Asociata sarbatorilor de primavara in China antica, orhideea era folosita pentru alungarea influentelor nocive, mai ales a sterilitat ii. Prin urmare, este un simbol al fecundarii, dar nu numai.

Obladuind nasterea, garantie a paternitat ii, ea este si cea care ia inapoi ceea ce daruieste, caci taierea florilor sale echivaleaza simbolic cu moartea unui copil. Frumuset ea sa face din ea simbolul perfectiunii si al puritatii spirituale. Putem chiar spune al unei manifestari divine in lumea fizica, supusa legii implacabile a devenirii, dar nu mai putin incoruptibila in esenta sa.

Caracterul sacru al rachitei deriva din faptul ca insoteste nasterile miraculoase, precum cele vestite de orhidee. Dupa o legenda spartana, Artemis a fost gasita intr-un tufis de rachita. La egipteni, Osiris era si el asociat acestei plante, iar Moise a fost gasit de printesa intr-un cos de rachita.

Rolul Logosului este simbolizat si in Orient, si in Occident prin rachita si salcie. Aceasta planta joaca rolul de vehicul si protector al "nasterii" de care vorbeam.

Florile albe de Spathiphyllum sau Crinul Pacii ar reprezenta insusi scopul unei asemenea veniri pe lume, pacificarea si armonizarea creatiei, in vreme ce forma de flacara a bracteei de Anthurium sugereaza un foc spiritual, ce purifica natura umana, lucru dovedit si de coloritul ei special: un degrad... de la verde crud la roz, trecand prin alb.

Cat priveste petalele alb-verzui de Dendrobium, ele ezita intre semnificatia orhideelor roz, de inceput miraculos, si a Anthuriumului, de puritate castigata. Ele sunt punctul de echilibru intre doua extreme.

Planta fara flori, iubitoare de umbra si umezeala, o "fosila vie" a regnului sau, feriga poate fi interpretata atat ca simbol al partii intunecate a naturii umane, cat si al traditiei intemeiate pe experienta lumii sensibile, a istoriei, care nu poate fi intrerupta, ci doar reorientata de manifestarea divina.

Iata acum si povestea: "S-a petrecut o nastere miraculoasa, a unui spirit pur, ocrotit de Logos, ce va trebui sa se supuna insa legilor pamantesti, reorientand o veche tradit ie, si care nu poate redobandi desavarsirea de dinaintea nasterii decat printr-un sacrificiu, printr-o proba a focului".

Gabriela Popescu
floraria Splendor
tel: 0788.523.327
×