x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Sistemele de încălzire pot avea efecte nocive asupra sănătăţii

Sistemele de încălzire pot avea efecte nocive asupra sănătăţii

09 Oct 2010   •   00:00
Sistemele de încălzire pot avea efecte nocive asupra sănătăţii

Articol realizat cu sprijinul Mr. Bricolage

Încălzitoarele care ard direct combustibili precum gaz, lemn, motorină pot influenţa într-o mare măsură calitatea aerului în locuinţa dumneavoastra. Arderea generează apă, dioxid de carbon, precum şi o serie de compuşi chimici ce diferă de la un combustibil la altul. Deşi CO2 nu este toxic, la niveluri ridicate ale concentraţiei, poate cauza somnolenţă şi dureri de cap. Dacă încălzitoarele sunt prost întreţinute sau utilizate incorect, poate apărea monoxidul de carbon, care este foarte toxic. O altă cauză a apariţiei CO2 este înfundarea sau defectarea coşului de evacuare. Utilizarea detectoarelor de dioxid de carbon poate preveni situaţiile periculoase.

Un alt semn de funcţionare defectuoasă a încălzitorului este formarea excesivă de funingine. Gazul metan şi motorina produc oxizi de azot (NOx) care în cantităţi mici nu sunt periculoşi. La concentraţii mari, însă, pot apărea iritaţii ale ochilor, nasului sau ale gâtului. Incălzitoarele cu coş de evacuare elimină aceste gaze în exterior fără a vicia aerul din interior. În schimb, apar efectele poluării atmosferei, oxizii de azot fiind responsabili pentru apariţia norilor de fum şi, implicit, a ploilor acide (acid azotos şi azotic). Scăpările de gaz pot duce la izbucnirea de explozii distrugătoare. De aceea, instalarea unui detector de gaz atenţionează în cazul apariţiei gazului metan în atmosferă.

Încălzitoarele portabile, fără coş de evacuare, elimină gazele arse în locuinţă. Dacă incinta nu este ventilată, vaporii de apă produşi prin ardere se pot condensa pe tavan şi pereţi. Suprafeţele umede constituie un mediu favorabil dezvoltării mucegaiurilor. Umiditatea ridicată contribuie de asemenea la diminuarea confortului termic. Un încălzitor portabil modern cu gaz trebuie să conţină în scopuri de siguranţă: un senzor de epuizare a oxigenului în locuinţă ODS (Oxygen Depletion Sensor), flacăra de veghe şi întrerupător automat în caz de avarie. Este important ca aceste încălzitoare să fie bine întreţinute pentru a funcţiona în condiţii de siguranţă maximă.

La încălzitoarele cu lemne, arderea produce un cocktail de compuşi chimici (gaze şi particule). Oricât de sofisticate ar fi, dispozitive în cauză eliberează în interior cantităţi mici din aceste substanţe. De aceea trebuie avut grijă ca încăperea respectivă să fie bine ventilată, lemnele să fie bine uscate şi să nu fie vopsite sau impregnate.

ÎNCĂLZIREA ŞI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
Oricare ar fi încălzitorul folosit, funcţionarea lui se bazează aproape întotdeauna pe arderea unui combustibil - fie în locuinţa dumnevoastra fie într-o centrală. Utilizarea energiei electrice este mai poluantă decât arderea directă de combustibili. În România, cea mai mare parte a energiei electrice este produsă prin arderea combustibililor fosili (gaz, cărbune, petrol), determinând emisii de CO2. Pentru fiecare unitate de energie electrică se utilizează cam 3 unităţi de combustibil, ceea ce duce la eliberarea a cca. 1Kg de dioxid de carbon. Încălzitoarele cu gaz produc căldură prin arderea directă a combustibilului, fără faza intermediară, generatoare de electricitate. Dintr-o singură unitate de gaz ars rezultă între 0.7-0.9 unităţi de căldură în funcţie de randamentul încălzitorului, şi 0.25Kg de dioxid de carbon.

Este evident că procesul este mult mai eficient. Se poate spune că încălzirea cu gaz produce doar 1/4-1/3 din gazele cu efect de seră rezultate din încălzirea electrică. Există totuşi o excepţie de la această regulă: aerul condiţionat cu ciclu reversibil. Acestea generează de două-trei ori mai multă căldură decât încălzitoarele electrice directe cu aceeaşi putere nominală. O unitate de căldură produsă de AC reversibil generează cam 0.4kg CO2. Încălzitoarele portabile consumă de obicei mai puţină energie decât încălzirea centrală pentru că sunt folosite pentru suprafeţe mici şi pentru perioade scurte de timp.

Prin urmare, emisia de CO2 este mică. Dar, dacă încălzitoarele portabile şi în special cele electrice sunt folosite timp îndelungat pentru suprafeţe mari, consumul de energie electrică sau de combustibil creşte, cheltuielile vor fi pe măsură, iar emisia de gaze cu efect de seră va fi mare. În unele ţări există posibilitatea de a achiziţiona şi folosi energie electrică din surse regenerabile (solară, eoliană, biogaz). Utilizând „Energia Verde" (Green Power) pentru acţionarea aparatelor electrice, se reduc substanţial emisiile de gaze cu efect de seră.                                                                                                                    

×
Subiecte în articol: bricolaj