x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Spectator la propria mutare

Spectator la propria mutare

11 Aug 2005   •   00:00
Spectator la propria mutare

Dai un ban, dar stai cu mainile in buzunar. Eforturile si stresul unei mutari sunt eliminate cand apelezi la o firma specializata

NE-AM INTERESAT PENTRU TINE
Dai un ban, dar stai cu mainile in buzunar. Eforturile si stresul unei mutari sunt eliminate cand apelezi la o firma specializata

Ce trebuie sa faci ca si client al unei firme specializate in mutari? "Clientul nu trebuie sa faca nimic. Sta cu mainile in buzunar. El trebuie sa spuna doar unde si cum se face asezarea obiectelor", ne spune Emilian Gemai, consultant in mutari al Allied Pickfords.

De impachetarea frumoaselor bibelouri de portelan chinezesc primite cadou se ocupa personalul firmei. Fiecare farfurie, pahar sau orice alt obiect fragil este ambalat individual in "bubble", folia de plastic cu bule de aer protectoare.

Fiecare clasa de bunuri are cate un tip special de cutie. Mobila care nu incape pe usa este demontata tot de firma, iar apoi, la destinatie este reasamblata.

Rasfatul de a fi spectator la propria mutare costa cam 350-400 de euro. Pretul estimativ este pentru un apartament de trei camere a cate 7 sau 8 metri cubi de lucruri ce trebuie mutate. Cam atatea lucruri se gasesc intr-o camera de apartament obisnuita, ne spune consultantul.

De obicei, pentru a muta lucrurile dintr-un apartament de trei camere este suficient un camion. Daca insa pui mana si impachetezi lucrurile, pretul poate sa mai scada. Arhivele, documentele contabile oricum trebuie impachetate si sigilate de proprietar. In cazul in care nu ai unde sa duci toate lucrurile, poti apela la depozitul firmei, unde le poti pastra pentru 5 euro/metru cub, in conditii de paza nonstop si temperatura controlata.

O mutare chiar si de patru camere se face intr-o zi, la sfarsitul careia toate lucrurile sunt puse la loc, in ordine.

ALEGEREA

Ca sa "cumperi" o mutare profesionista trebuie mai intai sa iei contact cu doua-trei firme specializate. Fiecare ar trebui ca in afara unei scurte prezentari sa relateze si experienta avuta, o lista de clienti, precum si cateva recomandari.

La o mutare locala pretul depinde mai ales de volumul de transport si accesul in locurile de plecare si destinatie. Din aceasta cauza, pentru oferirea unui pret este neaparat necesara o evaluare. Firma este bine sa fie contactata cu cel putin trei zile inainte, dar iti poti incerca norocul si daca mai ai doar o zi sau doua pana la mutare.

"In 80% dintre cazuri, clientii vor sa se mute foarte repede, ieri daca s-ar putea", ne spune Gemai. Companiile mari insa stabilesc data de mutare chiar si cu trei sau patru luni inainte.

  • 350 euro - pretul pentru mutarea obiectelor dintr-un apartament de trei camere; circa 7-8 metri cubi de lucruri
  • 5 euro - pe metru cub; este costul pe luna pentru pastrarea lucrurilor in depozitul unei firme specializate in mutari
  • ×
    Subiecte în articol: mutare