Pe lângă faptul că organizează anual mai multe evenimente de specialitate şi reprezintă o garanţie a informaţiilor horticole oferite celor interesaţi, Royal Horticultural Society se implică şi în acţiuni de protecţia mediului.
De câte ori vorbim de Marea Britanie, vorbim, de fapt, despre tradiţii. Royal Horticultural Society este promotoarea unora dintre ele. Pe lângă faptul că organizează anual mai multe evenimente de specialitate şi reprezintă o garanţie a informaţiilor horticole oferite celor interesaţi, societatea se implică şi în acţiuni de protecţia mediului.
“Britain in bloom” este o acţiune de interes horticol pe de o parte – motivează comunităţile să-şi înfrumuseţeze oraşele, dar pe de altă parte, se produce şi o îngrijire a mediului ambiant prin îndepărtarea gunoaielor. Astfel, nu se îngrijesc doar grădinile, parcurile şi spaţiile verzi din oraşe, ci şi patrimoniul natural din afara acestora: păduri, râuri etc. De asemenea, pentru preîntâmpinarea problemelor pe care le pot provoca defrişările, se fac de câţiva ani plantări de siguranţă. Şi rezultatele n-au întârziat să apară. Autorităţile locale, şcolile, comunităţile, mediile de afaceri – toate îşi dau mâna în cadrul acestui program.
Comunităţile din Rugby şi Bangor s-au desfăşurat mai ales în materie de grădini de primăvară. Şi dacă vizitezi aceste oraşe la momentul potrivit, nu poţi să nu remarci
frumuseţea bulboaselor plantate pe suprafeţe mari în parcurile publice – câmpuri de narcise albe sau galbene, zone cu brânduşe delicate. Însoritul orăşel Earsdon a pariat pe aranjamentele cu plante anuale. Petunii şi crăiţe, alături de care au aşezat îmbujoratele muşcate. Fără mare bătaie de cap s-a obţinut
efectul dorit
O mână de ajutor
Sponsorii acţiunii oferă gratuit pachete cu seminţe, aşa că practic persoanele implicate nu sunt nevoite să apeleze la un buget local. În funcţie de tema de amenajare pe care şi-o aleg, comunităţile primesc pachete “tematice” cu seminţe.
Şi dacă se consideră că o anume comunitate nu are experienţa necesară pentru a reuşi, RHS oferă consiliere gratuită şi acces la diverse resurse de specialitate. De asemenea, sunt implicaţi elevi de la diverse şcoli, al căror scop este să înveţe cum să protejeze natura şi vietăţile sălbatice. Aşadar, dacă există interes şi pasiune din partea localnicilor, acţiunea nu poate fi decât o reuşită.
Câteva exemple
Sidmouth este o staţiune de pe coasta de SV care a participat la această acţiune mai mulţi ani la rând, dar a câştigat în 2005, atunci când a decis să-şi folosească patrimoniul maritim. Aşadar, plantele şi florile au fost folosite în aşa fel încât întregul oraş să spună că se mândreşte cu ceea ce este. Aşa au apărut în parcuri şi ronduri tot felul de... peşti vegetali. Aţi zice că ideea e banală, dar felul cum au reuşit s-o pună în practică este de-a dreptul original.
Autorităţile locale au organizat şi un concurs aşa încât să reuşească să atragă atenţia asupra conservării resurselor, a agriculturii organice, a încurajat copiii de vârstă şcolară să-şi pună în practică ideile de amenajare şi a strâns fonduri pentru viitoare astfel de acţiuni.
Folosirea atentă a resurselor
Comrie este un oraş scoţian în care există cel puţin 50 de organizaţii care oferă suport pentru localnici pentru diverse acţiuni, inclusiv pentru cea de amenajare de grădini şi spaţii publice. Străzile sunt atent îngrijite, iluminate cu rigurozitate şi decorate cu ghivece suspendate. Accesul în localitate se face pe un pod la baza căruia s-a conceput un aranjament surpriză: o barcă veche s-a folosit în loc de jardinieră şi s-au amplasat în ea diverse plante decorative. Şcolile sunt şi ele incluse în diverse programe de ecologie şi restaurare.
Regenerare urbană
St Philip şi St Paul sunt două oraşe care şi-au unit eforturile într-un program de regenerare urbană. Autorităţile locale, spirijinite de firme şi localnici au început amenajarea de alei şi străzi mărginite de spaţii verzi. Bury St Edmunds este un orăşel de pe coasta de est, renumit pentru expoziţiile sale florale şi pentru Grădina Abbey. Din 1986 de când s-a lansat programul “Britain in bloom” el a aplicat conceptele de biodiversitate şi implicare a comunităţii locale. Toată lumea a înţeles în acest fel ce înseamnă parteneriat eficient şi de durată.