x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Suişuri şi coborăşuri pe piaţa imobiliară în 2009

Suişuri şi coborăşuri pe piaţa imobiliară în 2009

de Alina Iancu    |    19 Dec 2009   •   00:00
Suişuri şi coborăşuri pe piaţa imobiliară în 2009
Sursa foto: /INTACT

Piaţa imobiliară de anul acesta a fost caracterizată de fluctuaţii care, după opiniile specialiştilor, vor continua şi în anul viitor sau cel mult se vor stabiliza. Preţurile au crescut şi au scăzut de mai multe ori pe tot parcursul anului, influenţate de anumiţi factori, însă nu au reuşit să depăşească pragul celor din 2006-2007.



Cea mai însemnată creştere de preţ s-a înregistrat o dată cu lansarea programului "Prima Casă", dar s-au menţinut acolo numai două luni şi apoi au scăzut din nou. În oraşele mari o creştere a costurilor în domeniul imobiliar, s-a simţit din nou odată cu începerea anului universitar, când un număr mare de studenţi au cumpărat şi au închiriat apartamente. Fluctuaţiile de pe piaţa imobiliară s-au datorat "în special, lipsei creditării care a dus la modificarea cererii imobiliare, dar şi datorită intervenţiei statului în piaţă prin două hotărâri de guvern: impozitul forfetar şi programul «Prima casă»", a spus Andrei Văcaru, consultant imobiliar la iMONDO, Timişoara.

PIAŢA IMOBILIARĂ ÎN 2009
Principala caracteristică a pieţei imobiliare în anul care se încheie este cererea minimă de locuinţe sau chiar lipsa ei. Dacă în lunile ianuarie-iunie preţurile stagnau, o dată cu intensificarea crizei, au început să scadă până în a doua parte a anului când piaţa s-a stabilizat o dată cu introducerea programului guvernamental "Prima Casă". Pe baza acestuia, proprietarii au crescut preţurile, în special la apartamentele cu 1 şi 2 camere care au ajuns până la cota maximă garantată de stat, de 60.000 de euro şi chiar mai mult.

O altă "măsură care a revigorat puţin piaţa imobiliară a fost reducerea cotei de TVA de la 19% la 5%, în cazul imobilelor noi, cu suprafeţe de până la 120 mp şi valoare până la 380.000 RON (aprox 90.000 euro în momentul de faţă).

PROGRAMUL "PRIMA CASĂ"
Anunţat cu surle şi trâmbiţe de guvern şi mult aşteptat de cetăţeni, programul "Prima Casă" este văzut acum ca un proiect fragil, introdus cu intenţii bune, dar care pare să sfârşească prost. Paul Bobirci, referent imobiliar la Imodivers, Timişoara, spune că "la apariţia acestui tip de credit, proprietăţile vechi au crescut la preţ cu 10% până la 15%, dar pentru o scurtă perioadă de timp. Posibilitatea de a beneficia de acest credit este greoaie, anevoioasă şi necesită o perioadă de timp destul de lungă pentru unii proprietari sau dezvoltatori, care doresc o perioadă mai scurtă de aşteptare faţă de cele 90 zile, cât se aşteaptă la creditul «Prima Casă». O parte din specialiştii în imobiliare spun că insuccesul a fost cauzat de reticenţa băncilor de a rezolva dosarele, dar şi de programul concurent lansat de ING. La nivelul întregii ţări, impactul programului a fost aşa cum îl descrie Călin Adochiţei, consultant imobiliar la Metropolitan Imobiliare Braşov, "suficient de mare încât să bulverseze piaţa imobiliară, deoarece a dat impresia de relansare, dar acum la sfârşit de an este mult prea mic pentru a mai schimba ceva".

ESTIMĂRI PENTRU 2010
Nici anul care vine nu pare să fie unul foarte bun pe piaţa imobiliară şi se speră cel mult la o stabilizare a preţurilor, cel puţin pe anumite segmente. În funcţie de zona în care se află, reprezentanţii agenţiilor imobiliare spun că în 2010 vom asista fie la o scădere a preţurilor, fie la creşterea lor, dar în nici unul din cazuri nu sunt aşteptate schimbări majore. Conform specialiştilor, se estimează o creştere a pretenţiilor cumpărătorilor ceea ce va crea un bun raport calitate-preţ.

Datorită aprecierii monedei europene (1 EUR = 3,45 RON în 2008, şi 1 Eur = 4,25 Ron în 2009), dezvoltatorii şi-au "permis" să mai ieftinească locuinţele cu câteva sute de euro pe metru pătrat, preţurile devenind foarte atractive, la un nivel de neimaginat în decembrie 2007-ianuarie 2008, când a fost vărful pieţei imobiliare

"Prima Casă" impune anumite condiţii de creditare, conform cărora numai 22% din populaţia ţării se încadrează în acest program. Pentru toţi ceilalţi interesaţi de achiziţionarea unei locuinţe, alternativele rămân creditele ipotecare, ratele la dezvoltator sau plata integrală.

PREŢURI ÎN ZONA CAPITALEI

În Bucureşti, preţurile au avut aceeaşi evoluţie ca şi în ţară, conform datelor furnizate de Maria Seder Neda, analist imobilar la Imopedia. Comparativ cu anul trecut, costurile pe metru pătrat au scăzut atât la terenurile intravilane, cât şi la cele extravilane. În zona Pipera, pentru un metru pătrat de pământ în intravilan se percep între 200 euro şi 350 de euro, iar în extravilan între 55 de euro şi 140 de euro. În partea de sud a capitalei, în Popeşti-Leordeni, preţurile la sunt la mai puţin de jumătate faţă de zona de nord. În intravilan se plăteşte între 90 de euro şi 150 de euro pe metrul pătrat, iar în extravilan, între 25 de euro şi 45 de euro.

Pe fondul crizei economice, în 2009 piaţa imobiliară a cunoscut schimbări majore faţă de anul trecut. Preţurile sunt situate în prezent la nivelul celor de acum 3-4 ani, după ce pe tot parcursul anului au înregistrat mai multe fluctuaţii. În oraşul Timişoara preţurile au scăzut cu 15%-30%, astfel că în prezent costurile variază între 30.000 de euro şi 70.000 de euro pentru apartamente, iar cel al caselor şi al vilelor între 120.000 de euro şi 200.000 de euro. Tot 30.000 de euro este limita inferioară a preţurilor pentru apartamente şi în Cluj-Napoca şi urcă până peste 150.000 de euro în cazul celor de lux.  În Iaşi preţurile pentru apartamente pornesc tot de la 30.000 de euro şi culminează la peste 200.000 de euro, dacă vorbim de zone centrale şi locuinţe de lux.

CONSTANŢA ŞI BRAŞOV
Piaţa imobiliară a înregistrat scăderi de preţuri şi în partea de sud şi centrală a ţării, conform ofertelor agenţiilor imobiliare. În Constanţa, o garsonieră într-un bloc vechi se poate cumpăra şi cu 19.000 de euro. Pe de altă parte, în cartierele rezidenţiale nou construite la malul mării, apartamentele cu suprafeţe de peste 100 de mp utili, ajung să coste chiar şi peste 300.000 de euro.  Braşovul se află în aceeaşi zonă de preţ ca şi Constanţa. Pentru cele mai ieftine garsoniere preţul porneşte de la 20.000 de euro, iar pentru apartamentele situate în complexuri rezidenţiale noi, cei interesaţi trebuie să scoată din buzunar între 70.000 de euro până la mai bine de 250.000 de euro.

×
Subiecte în articol: ne-am interesat pentru tine