MEREU VERDE
Flori deosebite obtinute cu efort minim
Cu flori si frunzis caracteristic familiei Aracee, Calla este una dintre cele mai apreciate flori in buchetele de mireasa. Fie ca este plantata in gradina, in sera sau in ghiveci, ea este de o eleganta desavarsita. Florile nu sunt numai albe, ci si roz, galbene, oranj, grena sau violet, de dimensiuni variabile. Frunzisul este stralucitor, verde simplu sau patat cu alb sau crem. Calla poate ajunge pana la 1 m inaltime, dar sunt si varietati pitice care nu depasesc 50 cm.
INGRIJIRE
Ca si pentru alte plante, lumina este un factor important. Insa in perioada calda a anului Calla trebuie neaparat umbrita. Temperatura optima variaza in functie de varietate si de etapa de dezvoltare. Unele varietati sunt plante de sera temperata, altele de sera calda. In mod obisnuit, ele infloresc in perioada de iarna-primavara, dar pot fi fortate in asa fel incat sa infloreasca vara, iar iarna sa fie in repaus, pentru o mai buna sincronizare cu factorii de mediu de la noi din tara. Nu sunt pretentioase in privinta solului (prefera totusi un pH de 5-5,6), dar trebuie sa aiba un drenaj bun. De preferat, la baza ghiveciului sa se puna un strat de nisip. Udarea este cea mai importanta ingrijire si trebuie aplicata tinand neaparat cont de etapa de dezvoltare in care se afla planta. Ingrasamintele se aplica in perioada de vegetatie in amestec cu apa de udat. Solul se afaneaza de cate ori se considera necesar, dar nu foarte aproape de planta, pentru a nu se rani rizomii sau radacinile. Recoltarea florilor, pentru cazul in care se doreste valorificarea lor ca flori taiate, se face atunci cand spata incepe sa se deruleze. Daca recoltarea se face prea devreme, floarea nu se va deschide in totalitate, avand un aspect deformat. Daca se va face mai tarziu, floarea nu va rezista la transport, iar pusa in apa se va deteriora rapid.
INMULTIRE
BOLI SI DAUNATORI
REPAUSUL PLANTEI
Asa cum am mai spus, repausul Callei poate fi dirijat. Insa parerea mea este ca un gradinar amator trebuie sa lase planta sa intre in repaus in ritmul ei. Cel putin in primul an de vegetatie, suficient pentru gradinar ca sa capete experienta. In anul urmator poate incerca fortarea, pentru ca stie deja care este comportamentul firesc al plantei. Stie cand sa intervina si cum sa faca acest lucru. Asadar, dragii mei, nu va grabiti sa impuneti reguli plantelor.
Aveti rabdare sa cunoasteti mai intai regulile plantelor, daca vreti sa va bucurati de flori surprinzatoare.
|
SFATSpecialistii recomanda ca, atunci cand plantati Calla in ghiveci, sa grupati initial cel putin trei rizomi/bulbi. Pentru o combinatie interesanta, combinati bulbi de la varietati cu flori de culori diferite |
Citește pe Antena3.ro