x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Tavanele false sunt o solutie moderna

Tavanele false sunt o solutie moderna

de Catiusa Ivanov    |    31 Aug 2006   •   00:00
Tavanele false sunt o solutie moderna
NE-AM INTERESAT PENTRU TINE
In ultimii ani, tot mai multi romani aleg sa-si monteze in locuinte tavane false. Principala explicatie este legata de domeniul estetic, majoritatea oamenilor considerand ca un astfel de finisaj infrumuseteaza locuinta. Dincolo de acest aspect se afla insa o latura practica extraordinar de utila care, din nefericire, este foarte putin cunoscuta.

MASCHEAZA INSTALATIILE

Desi uneori utilizatorii acorda acestui finisaj un rol pur decorativ, lipsit de orice utilitate, initial plafoanele false au fost concepute pentru a masca instalatiile electrice si sanitare care, bineinteles, afecteaza si ele estetica locuintei. Cu ajutorul unui plafon fals se pot ascunde, cu succes, instalatiile electrice (mai ales daca este vorba despre mai multe spoturi luminoase care altfel nici nu se pot realiza), cablul care leaga spliterul de unitatea exterioara a aparatului de aer conditionat (in acest fel nu este neaparat nevoie sa montati spliterul langa unitatea exterioara) si alte instalatii de ventilatie.

FONOIZOLEAZA

Pe langa proprietatile mentionate mai sus, o alta caracteristica a tavanului fals este aceea de a fonoizola. Multi dintre noi au probleme cu vecinii zgomotosi de deasupra si ar face orice ca sa nu mai auda zgomotul produs de acestia. Un plafon fals rezolva in mare parte aceasta problema, deoarece atat placile din gips-carton, cat si stratul de vata minerala care se afla in interiorul plafonului sunt materiale fonoabsorbante. Pentru a obtine rezultate si mai bune in ce priveste fonoizolatia, este indicat sa se lipeasca la imbinarile dintre placile de gips-carton si perete o banda de polipropilena. Aceasta nu va permite zgomotului sa se propage in incapere.

De asemenea, plafoanele false mai au rol de reglare a acusticii incaperii. Pentru a obtine acest efect trebuie sa inlocuiti placile clasice din gips-carton cu placi perforate care sunt concepute special pentru oprirea propagarii sunetului. In acest fel nu veti deranja vecinii in cazul in care sunteti mai zgomotosi.

TERMOIZOLEAZA

Daca locuiti la ultimul etaj sau la casa, este foarte posibil sa apara igrasie pe tavan. Puteti scapa de aceasta problema fie lipind un strat de polistiren pe tavan si aplicand dupa aceea tencuiala si vopseaua, fie montand un tavan fals. Asa cum ati citit mai sus, intre vechiul tavan si placile din gips-carton se pune un strat de vata minerala. Aceasta, pe langa proprietatile fonoizolante pe care le are, este si un bun izolator termic.

REGLEAZA UMIDITATEA

O alta caracteristica a plafoanelor false, dar si a tuturor celorlalte finisaje din gips-carton este reglarea umiditatii din incapere.

Arhitectul Dan Stanescu spune ca atunci cand, in incapere, aerul este foarte umed, gips-cartonul absoarbe vaporii de apa, iar cand aerul este foarte uscat, vaporii de apa sunt eliberati.

In acest fel, aerul din locuinta este pastrat tot timpul in conditii normale de umiditate.

CUM SE REALIZEAZA?
In primul rand trebuie sa stiti ca sunt mai multe tipuri de tavane false si implicit mai multe tehnici de realizare a acestora. Pentru realizarea unui plafon simplu trebuie sa realizati urmatorii pasi:
  • pe structura de rezistenta a planseului se monteaza cu ajutorul unor dibluri profilele metalice;
  • in scheletul structurii metalice se pune un strat de vata minerala;
  • se monteaza placile de gips-carton cu ajutorul unei surubelnite electrice;
  • se finiseaza imbinarile dintre placile de gips-carton si perete cu ipsos;
  • se aplica vopseau decorativa. In cazul in care doriti un plafon fals cu mai multe cote de inaltime, trebuie sa folositi in loc de dibluri niste tije metalice reglabile.
  • COSTURI
    Pretul necesar achizitionarii materialelor ajunge undeva in jurul sumei de 11,5 euro/mp cu tot cu vopsitorie. Pentru manopera mai platiti in jur de 4-5 euro/mp in functie de complexitatea modelului ales. Timpul necesar executiei unei astfel de lucrari este de aproximativ 45 de minute/mp.

    SFATURI
    Nu este indicat sa montati tavane false in apartamentele de la bloc, deoarece acestea au o inaltime mica, iar un astfel de finisaj ar micsora camera si mai mult. La montarea placilor de gips-carton nu este recomandat sa folositi, in loc de surubelnita electrica bormasina. Aceasta este foarte posibil sa deterioreze placile de gips-carton, deoarece nu are limitator de cursa. Daca locuiti la ultimul etaj si aveti probleme cu infiltratiile de la terasa, nu este indicat sa va construiti tavane false, deoarece placile de gips-carton se deterioreaza in cazul in care se uda.
    ×
    Subiecte în articol: gips-carton false placile