x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Tehnologii de aspirare de ultimă oră

Tehnologii de aspirare de ultimă oră

de Alina Iancu    |    24 Apr 2010   •   00:00
Tehnologii de aspirare de ultimă oră

Pentru că primăvara şi-a intrat în drepturi, iar cuvântul de ordine în orice gospodărie care se respectă este curăţenia, am pregătit pentru doamnele gospodine, şi de ce nu şi pentru domnii gospodari câteva sugestii despre ultimele apariţii în domeniul electrocasnicelor care le pot uşura cu siguranţă munca.



Cum programul multora este tot mai încărcat, am hotărât să trecem în revistă tehnologiile noi, care vă pot ajuta să faceţi curăţenie rapid şi bine, sau îşi pot face chiar ele singure treaba. Veţi vedea despre ce este vorba...

Dacă până nu demult toţi cei însărcinaţi cu treburile casnice visau să poată face mai multe lucruri deodată sau să le facă altcineva în locul lor, acum este momentul să afle că avansul tehnologic a mai făcut câteva minuni, şi de data aceasta vom face referire la cele în domeniul aspiratoarelor.

„BATEŢI" COVOARELE FĂRĂ SĂ LE MIŞCAŢI DE LA LOCUL LOR!
Una dintre cele mai puţin plăcute activităţi este bătutul covoarelor, activitate şi mai neplăcută dacă trebuie făcută în curtea din spate a blocului. Salvarea din această situaţie vine sub forma aspiratorului cu electrobătător. Este vorba despre un dispozitiv cu motor care poate face până la trei acţiuni simultan: „bate", perie şi aspiră covorul. „Bătutul" covoarelor cu ajutorul acestui dispozitiv se bazează de fapt pe emiterea unor vibraţii care ridică mizeria din stratul profund al covorului, aceasta fiind apoi aspirată prin dispozitivul cu care aspiratorul este prevăzut în acest sens.

Electrobătătorul poate fi reglat automat sau manual în funcţie de tipul ţesăturii. Utilitatea lui nu se limitează doar în zona covoarelor, pentru că poate fi folosit fără probleme pentru parchet, gresie, piatră şi chiar saltele, dat fiind faptul că poate înlătura acarienii, pielea moartă şi mizeria. La livrare, electrobătătorul vine echipat cu perii speciale pentru parchet, pentru absorbţia prafului şi pentru curăţarea colţurilor.

Sistemul de filtrare al aspiratorului cu electrobătător poate înlătura în procent de 100% particule de mizerie mai mari de 1 micron (acarienii au 10 microni). De asemenea, este confecţionat din microfibre încărcate static care atrag şi reţin particulele de praf. Dragoş Alexandru, director general la Shark Tecnology SRL, spune despre aspiratorul cu electrobătător SEBO că „nu numai că vă curăţă covoarele şi podelele, dar îmbunătăţesc aerul pe care-l respiraţi, mai ales în contextul în care praful este în cantităţi din ce în ce mai mari şi tot mai mulţi oameni încep să sufere de reacţii alergice."

În funcţie de firma producătoare, aspiratoarele cu electrobătător pot fi verticale sau canistră, ambele fiind uşor de depozitat, mai ales că pot avea accesoriile din dotare integrate în structura lor.

Primele astfel de aspiratoare au apărut în ţară încă din anul 1996, dar preţul ridicat de atunci nu le-a dat voie să se facă îndeajuns de cunoscute. În prezent pot fi achiziţionate la preţuri cuprinse între 1.590 şi 2.190 de lei.

ROBOŢELUL CARE ASPIRĂ ÎN LOCUL VOSTRU
Dacă nu vă place să aspiraţi sau nu aveţi timpul necesar, atunci este important să ştiţi că în 2003 a fost inventat şi din 2008 este importat în România aspiratorul care aspiră singur. De fapt, este un robot cu senzori, de dimensiuni mici, care poate fi setat să pornească la o anumită oră şi apoi să cureţe camerele, pentru ca la final să se întoarcă înapoi la bază pentru reîncărcare.

Poate funcţiona pe aproape orice suprafaţă (excepţie fac blănurile foarte groase sau materialele care nu permit rularea rotiţelor) fără să aibă probleme la trecerea de pe ţesături pe suprafeţe dure sau invers.

Principalul avantaj al aspiratorului inteligent este autonomia sa, intervenţia utilizatorului rezumându-se la curăţarea casetei de colectare a mizeriei. Este creat în aşa fel încât să ocolească obstacolele (scări şi alte zone periculoase), nu se blochează în franjuri, şnururi, cabluri sau ciucuri şi se ajustează automat în funcţie de suprafaţă. Forma compactă îi permite să cureţe sub mobilă sau paturi şi canapele, în timp ce dispozitivele cu care este dotat îl ajută să cureţe colţurile sau să insiste asupra zonelor mai murdare.

Bogdan Bragadiru, manager la www.pentruacasa.com spune: „Bara de protecţie pentru atingeri uşoare ajută roboţelul Roomba să identifice mobila şi alte obstacole, şi îl determină să se apropie uşor de acestea, urmând să atingă uşor obstacolul şi apoi să schimbe direcţia. Curăţarea eficientă din cameră în cameră se realizează cu ajutorul Pereţilor Virtuali Lighthouse, ce direcţionează aspiratorul să termine de aspirat complet o cameră, până să treacă la următoarea, creând o barieră invizibilă".

O încărcare completă a robotului se realizează în trei ore, energie care îi ajunge pentru curăţarea a 80 de mp. Ca timp de lucru, aspiratorul a fost testat pe o suprafaţă de 20 mp pe care curăţat-o în aproximativ 30 de minute. Datorită dimensiunilor reduse, poate fi depozitat cu uşurinţă. Apiratorul cu senzori este disponibil în trei modele şi are preţuri care variază între 1.399 şi 2.199 de lei.

ASPIRATOARELE 3 ÎN 1
Aspiraţi, spălaţi, şi uscaţi suprafeţele dintr-o singură mişcare, cu un singur aparat electrocasnic. Majoritatea aspiratoarelor de acest tip funcţionează pe baza sistemului de filtrare în apă. Praful şi particulele de mizerie absorbite trec printr-un recipient cu apă, unde sunt reţinute. În acelaşi timp, cu ajutorul comenzilor computerizate şi al dispozitivelor speciale cu care este dotat, aspiratoarele şamponează, spală, clătesc şi apoi usucă covoarele sau suprafeţele dure.

Există anumite astfel de aspiratoare special proiectate să fie folosite şi pe alt tip de suprafeţe precum tapiţerie sau geamuri. La fel ca majoritatea aspiratoarelor, şi acestea vin dotate cu perii speciale pentru materiale textile, pentru suprafeţe dure sau cu tuburi pentru colţuri şi spaţii înguste.

Pentru rezultate cât mai bune, aspiratoarele cu funcţie de spălare sunt dotate cu motoare puternice, capabile să extragă mizeria din covoare greu de curăţat. Datorită filtrelor pe bază de apă, aerul din încăpere este şi el purificat, ceea ce face ca aparatele de acest gen să aibă şi funcţie antialergică. Preţul lor diferă de la un producător la altul, dar şi în funcţie de puterea motorului, de programele de care dispun şi nu în ultimul rând de dotările specifice. Astfel, aspiratoarele cu funcţie de spălare pot fi achiziţionate la preţuri cuprinse între 630 de lei şi 2.000 de euro.


×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă