Astăzi vă vom vorbi despre bucătării şi inovaţiile aduse în designul acestora, după cum reiese dintr-o recentă sondare a pieţei făcută de NKBA, o reputată asociaţie internaţională care se manifestă pe domeniul amenajărilor.
Astfel, designerii de la NKBA au trecut în revistă principalele tendinţe şi direcţii aduse de colecţiile noi realizate pentru anul 2010 în ceea ce priveşte stilul adoptat, materialele utilizate sau electrocasnicele inovative.
TRADIŢIONALUL ESTE NOUL CONTEMPORAN
Una dintre concluziile desprinse este aceea că bucătăriile în stil tradiţional sunt în continuare plăcute de consumatori. Drept urmare, produsele încadrate în acest stil sunt prezenţe de seamă în colecţiile producătorilor de mobilier, accesorii şi finisaje dedicate acestui spaţiu. Spunem că sunt în continuare în topul preferinţelor, pentru că şi în anul 2009 acest stil a fost unul foarte popular.
Însă acest an aduce o noutate reprezentată de integrarea unor elemente de factură modernă în interiorul compoziţiei bucătăriilor tradiţionale. Pe lângă piesele electronice de ultimă generaţie care-şi găsesc foarte bine locul într-o astfel de bucătărie, aici se vor încorpora şi accesorii din metal sau plastic cu forme geometrice minimaliste. Paleta coloristică este susţinută de tonuri de alb, mixate cu maro, bej, fildeş.
MATERIALE ŞI FINISAJE
Lemnul de cireş este o esenţă de lemn frecvent utilizată în fabricarea corpurilor de bucătărie, urmată îndeaproape de esenţe precum arţarul sau arinul. Culorile lacurilor utilizate pentru protecţia lemnului se înscriu într-o paletă neutră, lăsând la vedere frumuseţea naturală a texturii lemnului. Naturalul este de altfel o tendinţă răspândită atunci când vine vorba despre tot ceea ce ţine de amenajarea casei.
Placările cu plăci din piatră naturală, nefinisată sunt des adoptate ca şi modalităţi de acoperire a pardoselii din bucătărie.
Deşi nu este văzut drept o soluţie potrivită pentru spaţii umede precum baia sau bucătăria, lemnul de pardoseală revine în 2010 îmbunătăţit cu lacuri de protecţie performante. Cu precizarea că sunt preferate, în special, esenţele tari de lemn, rezistente (stejar, fag, brad).
Granitul rămâne cea mai bună opţiune pentru acoperirea blatului de lucru, a doua opţiune fiind cuarţul. Pentru peretele din faţa blatului şi a chiuvetei, la fel ca şi până acum, sunt folosite flisele de ceramică, porţelan sau, mai nou, sticla tratată.
ELECTROCASNICE ŞI OBIECTE SANITARE INOVATIVE
Având în vedere nevoia de mobilitate şi curăţare rapidă a vaselor, bateriile având pipa de scurgere de tip duş, mobilă sunt preferate. Noile modele de astfel de baterii sunt extrem de eficiente, ele fiind prevăzute cu sisteme care reduc consumul de apă. Nichelul, nichelul satinat, cromul finisat şi oţelul inoxidabil se numără printre metalele utilizate pentru producerea acestor baterii.
Deşi frigiderul nu este cel mai versatil obiect din bucătărie din cauza dimensiunii, designerii au venit totuşi cu o propunere, plasându-l sub blatul de preparat. Deşi mic în dimensiuni, acesta are aceleaşi funcţii ca un frigider obişnuit, fiind utilizat doar pentru o categorie de alimente, spre exemplu fructe şi legume. În 2010, acesta este rezervat vinurilor, fiind un must-have într-o bucătărie modernă.
Tot mai multe bucătării cu aragaz încorporat folosesc o tehnică nouă de preparare a hranei, aceea a căldurii născute dintr-un curent electric circular care ia naştere din câmpul magnetic produs la suprafaţa plitei.
În linii mari, acestea sunt tendinţele cele mai evidente, privitoare la bucătăriile lui 2010, tendinţe care vă pot folosi drept inspiraţie pentru cazul în care aveţi în plan să vă amenajaţi/reamenajaţi bucătăria. Inspiraţie bună în acest sens puteţi găsi şi în cadrul rubricii noastre de "Proiect de interior", care vă propune o abordare interesantă a planului de amenajare a acestei funcţiuni.