x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Toamnă ruginie şi călduţă în grădina dumneavoastră

Toamnă ruginie şi călduţă în grădina dumneavoastră

de Cornelia Constantin    |    09 Oct 2008   •   00:00

Ne apropiem încet de sfârşitul sezonului de grădinărit. Dar nu trageţi linie înainte de a face ultimele plantări. Tot acum e bine să culegeţi seminţe pentru primăvara viitoare.



Ne apropiem încet de sfârşitul sezonului de grădinărit. Dar nu trageţi linie înainte de a face ultimele plantări. Tot acum e bine să culegeţi seminţe pentru primăvara viitoare.


Simţiţi în aer mirosul toamnei? A venit încă din septembrie, dar calendaristic vorbind abia acum este la ea acasă. Şi după ce temperaturile au scăzut brusc, apoi au urcat, am ajuns acum la cele obişnuite pentru o lună de toamnă adevărată. Frunzele copacilor au căpătat culori calde, de un ruginiu plăcut, care îţi aduce aminte să te bucuri de razele soarelui, atâtea câte mai sunt, dar să nu uiţi de cana cu ceai fierbinte. Un grădinar adevărat ştie să se bucure de această perioadă, în aşa fel încât să se mai ocupe de grădină înainte ca frigul să se instaleze definitiv. Culegeţi crengi, frunze, fructe pentru utilizare ulterioară.


Bordură cu crizanteme

E vremea crizantemelor, ştiţi asta! Şi dacă nu le aveţi încă în grădină, neapărat să vă cumpăraţi, pentru că varietăţi sunt multe, iar preţurile aproape modice. De la florăriile de cartier până la marile magazine, oferta este generoasă. Priviţi grădina cu un ochi critic şi vedeţi exact ce loc trebuie înveselit cu puţină culoare. Cei mai mulţi aleg varianta plantării crizantemelor sub forma de bordură, aşa cum vedeţi şi în imaginea alăturată. Nu e deloc greu: urmaţi aleea dintre uşă şi poartă. Însă e important să nu exageraţi cu înălţimea tufelor, numărul de culori şi plantarea deasă.
Argumentele sunt multe şi le vom explica pe rând. Dacă tufele sunt înalte, vor ridica punctul de atracţie pe verticală. Ce înseamnă asta? Înseamnă că înălţimea tufelor folosite pentru bordură trebuie să fie în ton cu înălţimea celorlalte plante din grădină. Dacă ele sunt în majoritate scunde sau grădina are mari suprafeţe acoperite cu gazon, cele mai plăcute şi mai potrivite sunt, evident, crizantemele pitice. Dacă sunt prea des plantate, pe lângă senzaţia de sufocare, aceasta nu va ajuta deloc la sănătatea plantelor.
Neavând loc să se aerisească toate crengile, plantele vor deveni predispuse la boli şi la întinderea cu repeziciune a unor eventuali dăunători. Un alt aspect este gama cromatică. De obicei, grădina de toamnă are culori calde: galben, grena, ruginiu... Aşadar, sincronizaţi cu ele culoarea florilor de crizanteme.


Decor pentru terasă

Pentru zilele calde de toamnă, când vreţi să petreceţi afară câteva ore agreabile, ar fi bine să decoraţi şi terasa sau intrarea în casă. Nimic complicat: câteva ghivece mai mari sau jardiniere pline cu flori tolerante la brume scurte sau la temperaturi ceva mai scăzute. Şi desigur, dovlecii. Nu uitaţi de ei, pentru că sunt un simbol al toamnei.
Puteţi să-i culegeţi din grădină şi să-i aşezaţi pe terasă cum vă place mai mult, sau să-i decupaţi sub formă de felinare. Aşa, ca în copilăria dumneavoastră. Prilej de poveşti cu tâlc pentru cei mici pe înserat. Şi pentru că tot a venit vorba despre cei mici, lăsaţi-i să lucreze la grădină împreună cu dumneavoastră. E adevărat, se vor murdări pe hăinuţe sau pe mâini, dar bucuria de a fi împreună contează mai mult, nu-i aşa?


Straturi de frunze

Câteodată, strânsul frunzelor devine o corvoadă. Cu tot felul de greble şi echipamente parcă tot e dificil. Ce-ar fi dacă am strânge frunzele numai de pe alei şi terasă? Ar fi mai simplu şi pentru noi, dar şi pentru grădină. Iar aici nu e numai vorba despre efect decorativ, ci şi de o modalitate de îngrăşare naturală a solului.


Atenţie!

Aţi auzit cum grădinarii cu experienţă strâng frunzele, crengile şi împreună le pun într-un compostor... Nu, nu este un mecanism care dă găuri, ci un vas de mari dimensiuni în care se strâng tot felul de resturi vegetale care se mărunţesc şi se obţine... compostul: un sol fertil folosit pentru diverse plante. Singura condiţie în acest caz este să nu folosiţi resturi vegetale de la plante sau copaci cu probleme de sănătate. Riscaţi în acest fel să perpetuaţi sau să accentuaţi problemele plantelor

×
Subiecte în articol: mereu verde