x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Un nou an, noi lenjerii de pat! Iată cum să beneficiezi de confortul lor ani întregi!

Un nou an, noi lenjerii de pat! Iată cum să beneficiezi de confortul lor ani întregi!

10 Ian 2022   •   15:40
Un nou an, noi lenjerii de pat! Iată cum să beneficiezi de confortul lor ani întregi!

Probabil te-ai întrebat, deseori, cum ai putea să beneficiezi ani la rând de seturile de lenjerii de pat pe care le îndrăgești? Cât timp ar trebui să reziste, de fapt, așternutul? Mai puțin de doi ani, între trei și cinci ani sau mai mult de zece ani? Factorii care influențează durata de viață a unei lenjerii constau în calitatea materialului și modul în care acesta este îngrijit.

De fiecare dată când cumperi așternuturi noi, ar fi înțelept să acorzi atenție în primul rând tipului de țesătură pe care o alegi. Varietatea bogată a modelelor de pe piață îți poate face decizia dificilă, de aceea se recomandă cunoașterea câtorva detalii referitoare la numărul de fire pe centimetru pătrat, adică densitatea materialului.

Bumbacul, imbatabil pe piața lenjeriilor

Cea mai populară țesătură folosită în fabricarea unei lenjerii de pat este bumbacul. S-a convenit pe scară largă că bumbacul 100% este cel mai bun material pentru lenjeria de pat. Fibrele lungi fac ca așternuturile din bumbac să reziste până la de două ori mai mult decât celelalte așternuturi confecționate din alte materiale. Lenjeria din bumbac 100% poate dura timp îndelungat, unii producători oferind chiar garanții pe viață pentru aceste produse.

Amestecurile din bumbac cu poliester, în ciuda faptului că tind să fie mult mai ieftine decât bumbacul pur, adesea nu sunt respirabile și, prin urmare, nu ajută la reglarea temperaturii corpului în timpul somnului. Acest aspect va conduce la apariția transpirațiilor nocturne și de aici la frecvența crescută a spălării unor astfel de lenjerii de pat, lucru care poate reduce durata de viață a produsului. De obicei, materialele din aceste amestecuri durează în jur de câțiva ani.

Ține cont însă de această regulă generală: cu cât procentul de bumbac este mai mare în compoziția materialului, cu atât acesta va avea o durată de viață mai îndelungată.

Densitatea numărului de fire pe centimetru pătrat este un alt factor important în alegerea unei lenjerii. Optează pentru materiale cu densitate ridicată. O lenjerie de calitate va avea mereu o densitate a bumbacului între 300 și 800TC, iar în cazul lenjeriilor de lux poate ajunge chiar și la 1000TC. Dacă vrei să te bucuri de un echilibru optim, alege un material cu un număr de fire de aproximativ 500, beneficiind astfel de o înaltă calitate, dar și de o durabilitate excelentă.

Îngrijirea corectă a lenjeriilor

Indiferent din ce tip de material este fabricat așternutul tău, singurul mod în care îl poți ajuta să reziste mai mult este să îl îngrijești corect. Consultă întotdeauna instrucțiunile producătorilor de pe eticheta lenjeriei de pat și asigură-te că urmezi recomandările acestora. Tipul detergentului, cantitatea, temperatura corectă de spălare, ciclul de spălare sau de stoarcere corespunzător și uscarea sunt, de asemenea, etape esențiale în prelungirea duratei de viață a unei lenjerii de pat.

Este de preferat ca orice așternut să fie spălat individual, pentru o igienizare impecabilă. Amestecarea hainelor sau a prosoapelor cu cearșafurile va crește probabilitatea de uzură. Nu amesteca sub nicio formă materialele cu textură robustă, cum ar fi denimul, cu o lenjerie de pat.

Știai că aproximativ o treime din timpul vieții o petreci dormind? Tocmai de aceea, este important să investești în lenjerii de pat de înaltă calitate, care să îți ofere un somn confortabil, de calitate.

 

Autor: iAgency

×