MEREU VERDE
Raspunsuri oferite de Cornelia Constantin
Raspunsuri oferite de Cornelia Constantin "Am luat de la serviciu un vlastar de Hibiscus, l-am tinut intr-un vas cu apa si a prins radacini. Dupa aceea, l-am plantat in ghiveci si toata vara a stat in balconul inchis, dar cu ferestrele deschise. Acum, pentru ca s-a facut frig, dar noi continuam sa aerisim balconul din cauza sarmei de rufe, l-am adus in casa. Numai ca planta adusa in casa a inceput sa piarda frunze. De teama sa nu moara l-am dus inapoi in balcon. Ce sa fac? Unde sa amplasez Hibiscusul peste iarna?"
Diana Ojica, Bucuresti Chiar daca ti s-a parut ca-i merge rau dupa ce l-ai adus in casa, ai facut bine. Pentru ca n-ar rezista in balcon toata iarna. Din cauza vremii relativ calde s-a putut prelungi perioada in care unele plante au rezistat in balcon. Gandeste-te insa ca urmeaza si perioade cu temperaturi extrem de scazute. Sfatul meu este sa duci Hibiscusul in casa. Este normal ca frunzele sa i se ingalbeneasca si unele sa cada, iar planta sa aiba un aspect neplacut. Insa nu este vorba de un real pericol pentru ea. Majoritatea plantelor reactioneaza asa la schimbarea temperaturii si a intensitatii luminii. Practic, Hibiscusul tau era tinut la o temperatura relativ scazuta pentru o planta tropicala. Dar frunzisul arata bine datorita luminii din belsug. Adus in casa, temperatura a crescut, dar a scazut simtitor calitatea luminii. Nu te speria, tunde Hibiscusul si o sa vezi ca in scurt timp ii vor da alte frunze. In plus, aceasta tundere iti ofera mai mult spatiu, stimuleaza ramificarea plantei si ii va fi de ajutor anul viitor, cand ii va veni vremea sa infloreasca. Tine cont de faptul ca florile apar numai pe crengute tinere.
UNDE IERNEAZA PACHYSTACHYSUL?
"Am primit in dar asta-vara o planta cu flori galbene piramidale si am aflat ca se cheama Pachystachys. Toata vara am tinut-o intr-un balcon inchis, dar la care tineam mereu ferestrele deschise. Cand s-a mai racit, le-am inchis si mai aeriseam din cand in cand. Insa acum s-a facut chiar frig in balcon: temperatura coboara amenintator spre 10-12 grade Celsius. Unde sa pun planta, asa incat sa-i fie bine?"
Ioana Marinas, Bucuresti In lucrarile de specialitate, temperatura minima pentru Pachystachys este de 14 grade. Insa, inainte de toate, conteaza varsta plantei. Cu cat o planta este mai tanara, cu atat sensibilitatea la temperaturi-limita este mai mare. Curentii reci pot fi mai daunatori decat temperatura. De asemenea, umiditatea poate avea si ea o influenta negativa. Atunci cand temperatura scade, e bine sa raresti udarile. Pentru ca o planta tanara, udata abundent si lasata intr-un spatiu rece, este sortita pieirii. Daca balconul este amplasat in fata bucatariei si nu exista o aerisire corespunzatoare, din cauza aburului, umiditatea din aer poate ajunge chiar si la 90%. Acest lucru reprezinta un risc nu numai pentru Pachystachys, dar si pentru alte plante. Sfatul meu este sa muti planta in casa, pe pervaz, in asa fel incat soarele sa nu cada direct pe el, iar caldura uscata de la calorifer sa nu bata in el. Mutandu-l in casa, rezolvi problema legata de temperatura, dar in casa umiditatea din aer este foarte scazuta. Si atunci, ca sa compensezi aceasta deficienta, se recomanda stropirea plantei pe frunze si eventual asezarea ei pe o farfuriuta cu pietris si apa. Atentie la temperatura apei cu care uzi plantele! Ea trebuie sa fie ca si cea din camera.
Citește pe Antena3.ro