x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Utilizarea gazelor rare

Utilizarea gazelor rare

05 Iul 2007   •   00:00

Descoperirea iluminatului cu neon a reprezentat un uriaş pas inainte pentru civilizaţia contemporană. Marele avantaj oferit de iluminatul cu neon este ceea ce astăzi numim "lumina rece": adică tubul, corpul de iluminat, nu degajă căldură ca in cazul iluminatului clasic, cu becuri incandescente.

Descoperirea iluminatului cu neon a reprezentat un uriaş pas inainte pentru civilizaţia contemporană. Marele avantaj oferit de iluminatul cu neon este ceea ce astăzi numim "lumina rece": adică tubul, corpul de iluminat, nu degajă căldură ca in cazul iluminatului clasic, cu becuri incandescente. Pe de altă parte, degajarea de căldură impune nişte condiţii mai aparte in ceea ce priveşte corpul de protecţie al becului respectiv.

Lumina rece pentru uz public

Să ne găndim numai la lumina stradală, unde folosirea iluminatului incandescent presupunea folosirea unor corpuri de protecţie pentru becuri, altfel in caz de ploaie sau ninsoare globul de sticlă al becului ar fi plesnit in contact cu apa sau zăpada. Aceste corpuri erau fabricate din sticlă sau din plastic transparent, pentru a lăsa să treacă lumina, numai că sticla sau plasticul era şi termorezistent la căldura degajată de bec. Acesta este şi motivul pentru care iluminatul stradal se realizează astăzi, aproape peste tot in lume, cu lămpi cu lumină rece. In ţările avansate economic, tubul de neon a fost inlocuit cu alt tip de lămpi cu lumină rece, lămpile cu vapori de mercur sau cele cu vapori de sodiu. Acestea dau o lumină galben-portocalie, lumină ideală şi pentru ceaţă, in timp ce lămpile cu neon dau o lumină albă, mai puţin eficientă in anumite condiţii meteo.


Avantaje şi dezavantaje


Avantajul luminii reci este de luat in considerare şi in interiorul locuinţei, unde anumite tipuri de lustre sau de aplice cu apărătoare sau globuri din plastic pot fi deteriorate dacă se folosesc becuri cu incandescenţă şi in special dacă acestea sunt la puteri mai mari decăt cele prevăzute in prospecte.

Un argument in favoarea luminii reci este faptul că, la aproximativ aceeaşi putere consumată, intensitatea luminoasă este mai puternică, deci realizăm aceeaşi lumină la un preţ mai mic. Maleabilitatea deosebită a sticlei şi lipsa unui filament permit obţinerea unor forme foarte diversificate şi atractive pentru tuburile cu neon.   Â

Pe de altă parte, lumina furnizată de lămpile cu neon este, datorită tubului, mai difuză decăt lumina cu incandescenţă, aşa că ceea ce am căştigat in cantitate (ieftin) am pierdut in calitate (difuz). In plus, folosirea unui capac mătuit (nu se lasă tubul fără un capac peste suportul de prindere, pentru că in acest caz s-ar vedea şi suportul, şi droserul, şi starterul, şi firele de legătură, elementele mecanice de prindere etc.) face să scadă eficienţa iluminatului. Incercarea de a mări luminozitatea prin creşterea puterii lămpilor cu neon nu va duce decăt la oboseala rapidă a ochilor persoanelor din incăpere.

Un dezavantaj de tip tehnic este acela că tuburile cu neon işi pierd calităţile in timp, adică pe o porţiune poate rămăne intunecat, se poate stinge şi aprinde la intervale de căteva secunde sau scade parţial ori temporar intensitatea luminoasă.

×
Subiecte în articol: sfatul inginerului neon