x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Vara în grădină, ca o mică minune

Vara în grădină, ca o mică minune

de Cornelia Constantin    |    18 Iul 2009   •   00:00
Vara în grădină, ca o mică minune
Sursa foto: /NYBG

Sunt sigură că aţi trecut pe stradă la un moment dat şi v-a plăcut atât de mult o grădină încât aţi privit-o peste gard. În sinea dumneavoastră v-aţi spus că sigur veţi avea una la fel. Numai că n-aţi trecut la treabă. Iată îndemnul necesar.

Vara este anotimpul în care grădinile ating apogeul. Iunie este o lună de tranziţie. Sunt încă înflorite câteva din florile de primăvară, dar încep să înflorească şi cele de vară. Este un amalgam de forme, culoare şi parfum în unele cazuri, care te face să vrei să-ţi petreci din ce în ce mai mult timp afară, în mijlocul lor. În iulie sunt şi mai multe minunăţii de văzut în grădină: dalii, crizanteme, delphinium, digitalis, maci de tot felul şi alte flori atrăgătoare. Pentru aceste mici minuni ale zilelor de vară muncim an de an.

CE ŞTIŢI DESPRE PLANTELE DIN GRĂDINĂ?
Multe dintre plantele din grădină sunt perene, adică le găsim an de an la locul unde au fost iniţial plantate fără să fie nevoie să ne batem foarte tare capul cu ele. Altele sunt anuale. Dintre acestea unele se autoînsămânţează şi practic se întind în grădină devenind uşor invazive. La altele trebuie să culegem seminţele la momentul maturizării, să le păstrăm peste iarnă şi în primăvară să le semănăm în răsadniţe aşa încât la acest moment să avem din nou flori frumoase. Alte plante de grădină sunt bulboase sau rizomatoase.

Plantele cu bulbi şi rizomi au avantajul că între momentul plantării şi cel al înfloririi trec doar câteva luni. Adică recompensează repede străduinţele grădinarului. Mai sunt şi plante care înfloresc la câţiva ani de la plantare, altele care înfloresc două sezoane la rând după care mor. Pentru a avea mereu grădina plină şi frumoasă e bine să ştim câte ceva despre fiecare plantă în parte. 


Dacă nu vreţi să vă străduiţi cu seminţe şi răsadniţe, puteţi să cumpăraţi răsaduri diverse primăvara, la preţuri destul de mici. Însă dacă aveţi o plantă anuală la care ţineţi şi pe care doriţi s-o aveţi an de an, veţi încerca să amenajaţi o răsadniţă în curte. Sunt sigură că o să vă aducă satisfacţii şi o să vă facă să doriţi să obţineţi şi alte plante din seminţe. Vă veţi bucura în mod sigur şi de economii la bugetul grădinii.

×
Subiecte în articol: mereu verde