x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Verticalitate la cratita

Verticalitate la cratita

de Alexandra Teodor    |    17 Noi 2005   •   00:00
Verticalitate la cratita
INVESTESTE INTELIGENT
Sfaturi pentru alegerea frontului bucatariei

Cu totii am simtit cel putin o data o durere usoara in zona lombara a coloanei vertebrale. Unii dintre noi o patesc frecvent, si asta nu pentru ca am fi incercat sa trecem pragul cu noua motocicleta in brate sau pentru ca am fi incercat sa mutam din loc, seara pe furis, una din piesele colorate de la Cowparade - raspandite pe strazile Bucurestiului. Nu, nu. E vorba de cauze mult mai banale cum ar fi spalatul vaselor, prepararea alimentelor, tocarea legumelor. Toate activitatile in picioare, la bordul de lucru din bucatarie.

Ei bine, tocmai asupra acestui bord sau front de lucru as vrea sa atrag atentia, si anume asupra inaltimii la care este el amplasat. Pentru ca daca acesta este prea jos in raport cu talia persoanei care il foloseste, coloana vertebrala se va curba usor in fata. Medicii ne confirma faptul ca aceasta usoara aplecare a trunchiului in fata, atat de inofensiva in aparenta, este unul din factorii esentiali in aparitia lombalgiei, adica a durerii de spate in zona lombara. Cu alte cuvinte, ne doare spatele pentru ca bordul de lucru din bucatarie este prea jos amplasat.

ATENTIE CE CUMPARATI

Atunci cand facem mobilarea locuintei, in general, alegem piesele de mobilier in primul rand in functie de designul lor, si eventual, din considerente privind volumul pe care il ocupa. Asta ca sa nu mai amintim de preturi. Inaltimea bordului din bucatarie intra foarte rar in discutie, asta venind de la sine, si ramanand la latitudinea producatorului. Noi il luam de bun si nici prin cap nu ne trece ca acesta ar putea sa nu fie pe masura noastra.

Proiectantii de mobila nu sunt nici ei de rea credinta, ei aplica ce au invatat in academii, si anume ca reperul mondial in domeniul proiectarii - zeul centimetrilor - universal recunoscut este arhitectul german Peter Neufert al carui tratat aparut in 1936 este pana astazi "biblia" cotelor in arhitectura si designul industrial. Acesta recomanda in urma cu 70 de ani ca frontul de lucru din bucatarie sa fie amplasat la inaltimea de 85-92 cm. Intre aceste limite trebuia sa se incadreze inaltimea blatului din bucatariile noastre. In acelasi timp insa, tot in tratatul acestui arhitect exceptional, gasim principiul, dincolo de orice cifre: coloana vertebrala trebuie sa se afle in pozitie ortostatica (adica perfect dreapta) atunci cand lucram in picioare. Dupa cum puteti vedea si in schema alaturata: postura gresita cu usoara inclinare si pozitia corecta in care coloana vertebrala este absolut dreapta.

DIMENSIUNI IMPORTANTE

Daca blatul se afla la 85 cm, partea adancita a chiuvetei va ajunge in cazul bun la 70 cm inaltime de la podea. Incercati sa atingeti cu palmele inaltimea de 70 cm fara sa va aplecati. Unde mai pui ca barbatul modern isi face aparitia tot mai des prin zona de gatit a casei (lucru pe care noi, doamnele, il salutam cu aplauze); iar el, inalt ca bradul, se incovoaie de-a dreptul la cei 70 de centimetri ai chiuvetei montate intr-un bord de 85 cm.

Spre exemplu, fonturile de lucru ale bucatariilor Elvila, Mobexpert si Sipro sunt in general situate intre 85-88 cm. La comanda, departamentele de creatie respecta cererile clientilor si executa si borduri mai inalte. Specialistul Gabriela Vlasnescu, de la Elvila, ne marturiseste ca majoritatea clientilor nu au cereri speciale pe aceasta tema.

Ca sa dam cateva exemple: la inaltimea clientului de 1,65 m, cota optima de amplasare a bordului bucatariei ar fi undeva intre 90-95 cm. Pentru talii situate in jurul a 1,80-1,90 m, recomandam un blat de 95-105 cm.

Desigur, nu suntem toti egali, asa ca vom stabili o medie de inaltime a adultilor din familie si bineinteles ca ultimul cuvant il va avea persoana care gateste cel mai mult in casa. Alegeti o inaltime cat mai convenabila, ajutandu-va astfel sa va pastrati verticalitatea coloanei vertebrale si sa preveniti astfel durerile neplacute.

INFO
Antropologia ne spune si ea ca tendinta globala a taliei umane de-a lungul generatiilor este de inaltare
×