O fundaţie de mici dimensiuni, necostisitoare, ridicarea casei in căteva zile, spaţiu minimal, dar suficient, o grădină cu flori multicolore şi linişte, multă linişte, sunt argumente la care e din ce in ce mai greu să rezişti.Importante modificări de mentalitate vor determina şi la noi o altă abordare a intenţiilor şi a modalităţilor de a construi case, reşedinţe permanente sau de vacanţă.
Importante modificări de mentalitate vor determina şi la noi o altă abordare a intenţiilor şi a modalităţilor de a construi case, reşedinţe permanente sau de vacanţă.
Felul in care găndim viitoarea noastră casă este din ce in ce mai vizibil influenţat de evoluţia dinamică a relaţiilor sociale, inclusiv cele din interiorul familiei, in detrimentul concepţiilor ce ţin de tradiţie şi de cutumă. Aceste modificări sunt vizibile peste tot in lume, din America in Europa, din Asia in Australia.
Casa construită pentru a adăposti mai multe generaţii şi a rămăne unui nesfărşit şir de moştenitori pare a fi pe cale de dispariţie. Complexitatea vieţii contemporane, mobilitatea regională şi transfrontalieră, precum şi o nedorită, dar explicabilă alienare a fiinţei umane au determinat, cu precădere in ultima jumătate de secol, intoarcerea la formula intimităţii unifamiliale.
Ruptura dintre generaţii
Accelerarea progresului uman determină, in mod firesc, mărirea decalajului dintre generaţii, preocupările şi aspiraţiile adulţilor fiind mai rapid depăşite de viziunea tinerilor şi adolescenţilor, care sesizează şi penalizează nemilos "uzura morală" a părinţilor şi bunicilor. Emanciparea femeii, dreptul la liberă exprimare şi la circulaţie, nevoia de independenţă economică, spiritul de frondă mai ascuţit sunt, la răndul lor, tot atătea motive pentru a alege o viaţă pe propriile picioare, sub propriul acoperiş. In familiile cu mulţi copii, fenomenul este şi mai vizibil, fraţii luăndu-şi zborul pe rănd, asumăndu-şi propriile destine şi propunănd un alt tip de relaţii interfamiliale in care traiul in comun (eventual sub autoritatea unui⦠patriarh) nu mai poate fi acceptat. Prin consecinţă, casele de care avem nevoie vor fi mai mici, mai intime.
Despre alte tehnologii
Tehnicile şi tehnologiile de construcţie impun la răndul lor abordări moderne, oferind din ce in ce mai insistent soluţii rapide, economicoase, ecologice şi cu termene de garanţie care nu mai trec de suta de ani. Tendinţa de a te indrepta către marile aglomerări urbane, dominantă la inceputul secolului trecut, este in reflux, din ce in ce mai mulţi oameni fiind astăzi tentaţi să se intoarcă spre spaţiile largi, spre natură. Construcţia solidă, pe verticală, cedează teren⦠extravilan construcţiilor de mici dimensiuni, neetajate şi rarefiate in peisaj. Materialele uşoare iau locul coloşilor din beton şi structurilor metalice.
Reducerea spaţiului
Spaţiul util pe care omul contemporan il solicită este din ce in ce mai restrăns datorită nevoii de intimitate şi deciziei necesităţii de a reduce cheltuielile de consum şi intreţinere. Tavanele ridicate la inălţimi ameţitoare se reaşază pe calculul matematic, riguros al metrilor cubi de aer sănătos respirabil. Se reduc drastic dimensiunile dormitoarelor, livingurile se contopesc cu diningurile, bucătăriile şi băile devin "spaţii tehnice" in care orice exces pare a fi interzis. Cu greu mai primim oaspeţi invităndu-i să innopteze la noi, iar petrecerile cu mulţi invitaţi s-au transformat in "chat-uri" pe internet.
Casa amovibilă
Reşedinţă permanentă sau casă de vacanţă, construcţia modernă tinde să devină una amovibilă, uşor de inlocuit, simplu de recompartimentat, posibil de demontat in bucăţi şi de transportat in altă locaţie. Tradiţionaliştii vor spune că acesta este semn de condamnabilă uşurinţă, iar spiritele vizionare - că e consecinţa firească a eliberării de sub presiunea trecutului. Din punct de vedere economic şi social, acest tip de casă poate deveni una din soluţiile ideale pentru o largă categorie umană, poate insemna intoarcerea către timpurile primordiale şi tentative de a se salva stresului şi noxelor impuse de era industrială.