RETETE CU ADRESA
In urma cu 6.000 de ani, europenii deja cultivau struguri. Astazi sunt peste 60 de sortimente de struguri cultivate pentru vin si 50 soiuri de struguri de masa.
Din datele istoricilor reiese ca primii care au dezvoltat viticultura au fost fenicienii si armenii. Acestia s-au ocupat in special de cresterea si selectia strugurilor. Intre anii 900 si 120 i.Hr., fenicienii au cultivat vita-de-vie in Malaga si Valencia (pe teritoriul Spaniei de astazi) si in Corint (teritoriu din Grecia de azi). In aceeasi perioada, armenii au infiintat podgorii in Persia.
Odata cu trecerea timpului, tehnicile de cultivare a vitei-de-vie, cu tot ceea ce presupun acestea, s-au dezvoltat, s-au descoperit metode noi, astfel incat astazi este mai mult decat o industrie. Se poate vorbi de o adevarata traditie. Preotii franciscani au dus strugurii peste Ocean, din motive pur religioase. Erau absolut necesari pentru prepararea vinului sacerdotal.
SANATATE. Cei mai multi oameni, atunci cand este vorba de struguri se gandesc in mod automat la vin. Sunt oarecum uitati strugurii de masa care, prin faptul ca sunt racoritori, usor digerabili si hranitori, au devenit in ultimele decenii cea mai apreciata gustare. De asemenea, strugurii sunt consumati si pentru calitatile lor curative.
Mustul, de exemplu, este denumit din aceasta cauza "lapte vegetal". Chiar daca nutritionistii spun ca strugurii ingrasa, acestia pot fi o adevarata arma impotriva obezitatii. Acest lucru este posibil daca sunt introdusi in alimentatie treptat, iar consumul lor se face in cantitati limitate.
|
CURA DE STRUGURICea mai intalnita metoda de utilizare a strugurilor este introducerea acestora in alimentatie, progresiv, alaturi de mancarea obisnuita. Insa, pentru a preveni ingrasarea, este important sa reducem aportul caloric prin alimentele de baza, avand in vedere faptul ca 100 g struguri furnizeaza aproximativ 70 kcal., un aport energetic mare fata de celelalte fructe, daca este sa facem comparatie cu banana. Totusi, o dieta exclusiv din struguri poate ajuta in cazul obezitatii, consumul ajungand la maximum doua kilograme pe zi, ceea ce reprezinta 1.400 kcal. zilnic. Se folosesc strugurii bine copti, pe care ii vom spala foarte bine pentru a indeparta solutia cu care au fost stropiti. De obicei, este indicat sa mancam strugurii fara samburi si pielite, care trec prin tubul digestiv fara sa fie digerate. PUI CU SOS DE STRUGURISos: o lingurita rasa cu zahar, doua linguri cu vin alb sec, 15 g unt, o lingura cu amidon, 200 ml supa de pui, o cana cu boabe de struguri CUPE DE VANILIE CU STRUGURI |
Citește pe Antena3.ro