x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar 12 deserturi pentru 12 zile de sărbătoare

12 deserturi pentru 12 zile de sărbătoare

de Andreea Tiron    |    14 Dec 2023   •   09:45
12 deserturi pentru 12 zile de sărbătoare
Sursa foto: Hepta

Vechea tradiție occidentală nu celebrează o singură zi de Crăciun, ci 12. Poate ați auzit colindul 12 days of Christmas (12 zile de Crăciun), poate vă amintiți piesa de teatru a lui Shakespeare, Twelfth Night (A 12-a noapte). Oricum ar sta lucrurile, prea multe sărbători nu strică niciodată, așadar ne-am gândit să vă recomandăm un desert pentru fiecare zi de sărbătoare.

Chiar dacă la noi nu se numesc într-un fel anume, în ansamblul lor, Sărbătorile de Iarnă încep cu Crăciunul și se sfârșesc la Sf Ion. În mod tradițional, satul românesc încă le mai celebrează pe fiecare în parte, din seara de Ajun, când copiii pornesc cu colindul, iar tinerii cu duba sau cu Viflaimul. Urmează ziua de Crăciun, când se aștern mese îmbelșugate și, cumva, parcă nu se mai strâng până la Bobotează. Ionii sunt ultimii celebrați, cu destul de mult oboseală adunată, dar nicidecum fără bucurie. 

Pentru fiecare dintre aceste zile de sărbătoare, vă propunem un desert special. Și acolo unde am aflat-o, vă spunem și povestea lui!

Potrivit cumvaplace.ro, dacă în seara de Ajun așteptați și voi colindători, aminteam aici câteva dintre rețetele de demult, cu iz de poveste și de copilărie ghidușă: Albă ca Zăpada, Arlechin, Albinița, Televizor, Greta Garbo, Napolitana, prăjitura cu foi și suc de roșii. 

Iar pentru a-l îndupleca pe Moș Crăciun să deșerte cât mai multe dintre darurile sale, am întocmit și o listă cu biscuiți despre care umblă vorba că tare i-ar mai plăcea simpaticului plimbăreț pe hornuri. 

Dacă nu sunteți sigur ce fel de făină trebuie să folosiți pentru fiecare tip de aluat în parte, găsiți mai multe informații aici

Acum că știm cu ce putem pregăti în Ajun, să vedem ce planuri avem pentru zilele ce stau să vină:

  • Cozonacul de Crăciun este nelipsit aproape din nicio casă. Cum să faceți să vă iasă perfect, vă spunem aici. Sigur că fiecare are rețeta lui, unii moștenită de generații, dar pentru cei care abia se încumetă pe acest drum și totul li se pare foarte complicat, avem o rețetă de cozonac fără frământare și una pentru mașina de pâine.  
  • Beigli este tot un fel de cozonac, dar deși la prima vedere pare complicat, este mult mai ușor de preparat decât cel românesc. Da, acesta este cozonacul maghiarilor și merită încercat și cu nucă și cu mac! Tot un cozonac este și Babka, foarte răspândit în Europa de Est și, de asemenea, ceva mai ușor de preparat decât al nostru (pentru că aluatul nu trebuie frământat atât de mult).
  • Turta dulce se potrivește foarte bine și în pomul de Crăciun, și pentru a-i bucura pe copii cu o joacă în bucătărie, unde mai ales la glazurat vă pot fi de folos. Noi avem și prăjitura turtă dulce, cu glazură de portocală, teribil de bună! Și festivă, și cu arome de sărbătoare și destul de ușor de făcut: se prepară în 10 minute și se coace și jumătate de oră. Simplu! Iar dacă v-am făcut poftă cu fotografia din articol, să știți că este chiar prăjitura turtă dulce pe care am tăiat-o în cuburi potrivit de mari, apoi am turnat peste ele ciocolată topită în care am amestecat nuci/alune zdrobite, asta dacă nu preferați glazura de portocale.
  • O altă poveste frumoasă de Sărbători este ștrudelul cu parfum imperial. Nouă ne place și cu dovleac, dar și cu mere. Iar cum mirosul de dovleac se potrivește și el foarte bine cu zilele friguroase de decembrie, copt, simplu, este minunat!
  • Și pentru că tocmai am pomenit de mere, o plăcintă aburindă, tocmai scoasă din cuptor, este un răsfăț binemeritat în serile de iarnă. Poate o tartă rustică cu mere sau, dacă nu vreți să vă complicați deloc, mere la cuptor, cu stafide și nuci. Deliciul copiilor vor fi cu siguranță și merele în pijama!
  • Cremșnitul vine iarăși cu o poveste imperială. Are și o legendă frumoasă, iar în unele locuri este chiar un desert specific sărbătorilor. 
  • Checul este și el o poveste fără de sfârșit, sunt sumedenie de rețete și varietăți, după preferințele fiecăruia. Noi avem și o variantă mai consistentă, cu dovlecei și ciocolată, poate vine cineva pe neașteptate în vizită. Iar în varianta cu ciocolată este o absolută nebunie dulce, iar checul cu lămâie pur și simplu miroase a sărbătoare!
  • Și tot așa de bine și de potrivit miroase și prăjitura cu portocale a grecilor.
  • Brioșele sunt bucuria tuturor: cu afinecu ciocolată sau cu banane și nuci. Orice variantă alegeți, este câștigătoare.
  • Lava cake sau moelleux au chocolat, cum preferați să îi spuneți, este același lucru. Iar rețeta este simplă, dar secretul reușitei stă în combinația perfectă dintre temperatura cuptorului și timpul de coacere. Sau poate un sufleu cu cu ciocolată belgiană?
  • Și pentru că tot am început să ne pierdem în ciocolată, ne-am amintit și de bomboane: cu nucă de cocos și ciocolatăfără zahăr  sau Raffaello. Ori faimoasele ”bombe” cu vișine din vișinată.
  • Niciun An Nou nu trebuie întâmpinat fără un tort festiv, iar pentru acesta avem mai multe propuneri. Celebrul Tort Diplomat, elegant ca o poveste victoriană, tortul nostru Brownie Velvet, o reinterpretare a celebrului Red Velvet sau un tort cremos de ciocolată sunt între primele noastre alegeri la aniversări sau zile festive. Dacă încă nu vă încumetați să combiați prea multe texturi, vă dăm un pont: blatul de pandișpan este cel mai simplu blat de tort și se combină ușor cu foarte multe tipuri de cremă! O cremă de cacao, simplă, vă lăsăm și noi, e foarte ușor de pregătit. dar avem și una cu unt și bezea. Este MI_NU-NA-TĂ!

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: 12 deserturi retete sarbatoare