x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar 18 ingrediente extraordinare pentru prepararea ceaiului cu gheață

18 ingrediente extraordinare pentru prepararea ceaiului cu gheață

de Anastasia Paul    |    16 Iun 2023   •   22:15
18 ingrediente extraordinare pentru prepararea ceaiului cu gheață

În căldura toridă a verii, ceaiul cu gheață este exact ce ne trebuie. Aroma sa delicată face minuni pentru a ne potoli setea, iar teina este suficient de puternică pentru a ne revigora.

Deși nu putem să negăm dragostea pentru ceaiul cu gheață suntem mereu în căutarea modalităților de a îmbunătăți rețetele clasice, potrivit tastingtable.com.

Am alcătuit astfel alcătuit o listă de ingrediente. Unele, cum ar fi pliculețele de ceai aromate, îi schimbă complet aspectul și aroma. Altele, cum ar fi ierburile proaspete și ghimbirul, rămân fideli esenței ceaiului cu gheață, în timp ce îi dau o nouă valență. 

Iată cele 18 ingrediente ale ceaiului care îi dau un gust extraordinar dar ne protejează, în același timp, și de caniculă:

1. Apa de cocos oferă un plus de hidratare

Apa obișnuită de la robinet este în regulă dar dacă vrei să ieși din rutină, nu ezita să apelezi la apa de cocos. Nu trebuie încălzită deoarece se vor distruge toate vitaminele, mineralele și enzimele. Pe lângă faptul că elimină toate elementele, căldura afectează aroma apei de nucă de cocos.

Există două soluții posibile. Primul este să prepari ceai cu gheață extra-puternic. Poți face acest lucru adăugând încă un plic de ceai sau reducând cantitatea de apă. Odată ce este preparat și răcit, ceaiul poate fi diluat cu apă rece de cocos pentru o explozie de electroliți și antioxidanți. Alternativ, poți face ceai cu gheață folosind plicuri de ceai preparat la rece. Înmoaie pliculețele de ceai în apă de nucă de cocos și păstrează-l la frigider.

2. Citrice

Probabil că te-ai obișnuit să adaugi o felie de lămâie în ceaiul tău cu gheață dar de ce să te oprești aici? În loc să privești citricele ca simple accesorii, scoate-le în evidență. Soarce felii de pomelo, portocale, grapefruit.  Amestecă apoi siropul de citrice în ceaiul cu gheață. Combină coaja de la o portocală și o lămâie cu apă și zahăr. Fierbe-le până se dizolvă zahărul, timp de 20 de minute. Scoate coaja și răcește-l.  Înainte de servire, combină siropul de citrice și sucul de la ambele fructe cu ceaiul cu gheață.

3. Suc de afine/merișoare

Afinele și ceaiul cu gheață sunt o potrivire perfectă deoarece acidul natural al merisoarelor/afinelor ajută la compensarea taninurilor amare care se găsesc adesea în ceai.

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să-ți alegi ceaiul. Vel negru, în special o varietate blândă, funcționează bine pentru această rețetă. Ceaiurile verzi și albe sunt și ele potrivite dar vor da un produs final mai ușor. Amestecul ceaiului cu sucul de afine crează o băutură super fructată. După ce ai selectat ceaiul, alegeți sucul de afine. Este de preferat cel care nu are zahăr adăugat. 

4. Limonada 

Cofeina din ceaiul cu gheață și dulceața de la limonadă a devenit o combinație celebră.

Depinde în întregime de tine să alegi raportul perfect ceai cu gheață-limonadă. Poți face o combinație 50/50 sau poți pune mai mult ceai. Raportul preferat de mulți este două părți de ceai cu gheață și o parte de limonada. Dacă vrei să amesteci lucrurile, încearcă să schimbi ceaiul verde sau alb cu cel negru.

5. Ceaiuri neconvenționale 

Deși rețetele standard de ceai cu gheață folosesc ceai negru, există și alte opțiuni. Earl Grey este o modalitate ușoară de a-ți scufunda degetele în apă. Cu notele sale de bergamotă și citrice, ceaiul cu gheață Earl Grey se îmbină perfect cu mentă și o bucată de lămâie.

În afară de ceaiul negru, ceaiul verde este o altă alegere excelentă. Nu numai că are o aromă mai ușoară decât ceaiul negru, dar este plin de antioxidanți, ajută la menținerea sub control a zahărului din sânge și poate chiar să scadă riscul de cancer. Dacă ești sensibil la teină, încearcă infuzii precum rooibos, hibiscus sau lemongrass pentru un ceai cu gheață delicios.

6. Bicarbonat de sodiu 

Orice sudic  vîția spune că nu este nimic mai jenant decât un pahar tulbure c ceai cu gheață. Ceaiul neclar este rezultatul preparării ceaiului prea mult timp. Când sunt preparate în exces, taninurile și cofeina se fixează unul pe celălalt, formând apa tulbure pe care o vezi în pahar. Dar nu-ți face griji. Există o soluție ușoară la această problemă inestetică.

Adăugarea a doar o optime de linguriță de bicarbonat de sodiu într-un ulcior de ceai cu gheață corectează instantaneu problema. Pe langa imbunatatirea aspectului ceaiului, bicarbonatul de sodiu potențează aroma. Ceaiul preparat în exces tinde să aibă un gust amar. Adăugând bicarbonat de sodiu atenuezi aroma taninurilor. Preparand ceaiul pentru o perioadă corectă de timp, de obicei 7 minute, vei evita aspectul tulbure  și gustul amar.

7. Fructe de pădure 

Puține băuturi sunt mai îmbietoare decât fructele de pădure și ceaiul cu gheață. Ambele evocă amintiri de împrospătare instantanee după o după-amiază petrecută sub soarele înăbușitor. 

Folosește fructele de pădure pe care le ai la îndemână sau la congelator pentru a face un sirop simplu de fructe de pădure. Amestecă fructele de pădure cu apă și zahăr și fierbe-le timp de 20 de minute. Strecoară apoi fructele de pădure și amestecă siropul cu ceai cu gheață. Răciți câteva ore. Înainte de servire, adaugă câteva fructe de pădure.

8. Ierburile proaspete

Din când în când ni se pare că aroma ceaiului este puțin grea. Poate pentru că o preparăm prea mult timp sau poate pentru că vrem ceva mai ușor când temperatura crește. Indiferent de motiv, deseori avem nevoie să ne împrospătăm ceaiul cu gheață.

O soluție este adăugarea ierburilor proaspete. Unele dintre combinațiile potrivite sunt pepene verde și busuioc sau mentă și lămâie. Pentru cea mai bună experiență de ceai cu gheață din plante, amestecă rozmarin proaspăt, cimbru sau iarbă de lămâie cu pliculețe de ceai și apa clocotită. Zdrobirea ierburilor eliberează uleiurile lor esențiale.

9. Ghimbirul dă un gust tropical

Ceaiul cu gheață, în special ceaiul dulce, este unul dintre acele lucruri care par la fel de americane ca plăcinta cu mere. Însă doar pentru că această băutură de vară se găsește în cultura americană nu înseamnă că alte țări nu își fac propriile versiuni. De exemplu, dominicanii combină ceaiul cu gheață cu ghimbir proaspăt, lămâi, lime și miere.
Mărunțește rădăcina proaspătă de ghimbir în apă clocotită. Lasă-l să se infuzeze timp de 15 minute înainte de a-l strecura. Adaugă miere cât apa este încă fierbinte, apoi adaută suc proaspăt de lămâie. Folosește cantitate dublă de suc de lămâie. Răcește câteva ore și servește cu felii de lime și crenguțe de mentă. O modalitate și mai rapidă de a pregăti această rețetă este să faci din timp sirop de ghimbir, apoi să îl adaugi în ceai cu gheață.

10. Pepene verde 

Conținutul mare de apă și dulceața subtilă a pepenilor verzi îl fac fructul perfect pentru a te răcori.

Ceaiul cu gheață de pepene verde este foarte delicios și potolește setea, dar esteși ușor de făcut. Taue pepenele verde în bucăți mici. Se storc bucățele până când se obține sucul. Scoate apoi bucățile folosind o strecurătoare, apoi combină cantitatea dorită de suc de pepene verde cu ceai rece. Este recomandat ceai negru. Alte ceaiuri nu sunt suficient de puternice pentru a rezista la toată apa. Adaugă zahăr sau alt îndulcitor înainte de servire. Ceaiul cu gheață de pepene verde este cel mai bun atunci când este proaspăt, dar îi poți prelungi perioada de valabilitate adăugând suc de lămâie.

11. Bile de tapioca 

Poții acest deliciu taiwanez în confortul propriei bucătării. Secretul ceaiului cu tapioca începe cu perlele de tapioca.

Dacă nu găsești la magazin, crează-ți propriile perle combinând amidonul de tapioca cu apă și zahăr, dacă vrei. Amestecă ingredientele până se formează un aluat, apoi rulează-l în mărgele mici. Lasă-le să se usuce câteva ore înainte de a le pune în ceaiul cu gheață. Adaugă sirop de zahăr brun și lapte la ceaiul tău cu gheață.

12. Legume

La fel ca ierburile, cele mai recente produse din sezon sunt o modalitate ideală de a adăuga o prospețime atât de necesară ceaiului tău cu gheață, fără prea mult efort. Nu numai că adăugarea de fructe și legume proaspete este o modalitate simplă de a îmbunătăți gustul ceaiului cu gheață de casă, dar îți oferă mult spațiu pentru experimentare.

De exemplu, alimentele răcoritoare, bogate în apă, cum ar fi castravetele și țelina, oferă acea doză suplimentară de hidratar. Tot ce trebuie să faceți este să tai câteva felii sau tulpini și să le pui la infuzat împreună cu ceaiul. Dacă îți dorești arome noi, experimentează ceaiul cu gheață de jalapeño și portocale. Pentru a-l prepara, amestecă felii de portocale și de jalapeño. Adaugă apă clocotită și pliculețe de ceai, apoi fierbe-le timp de 15 minute. Strecoară lichidul, diluează-l cu apă și suc de portocale proaspăt stors și adaugă sirop de arțar.

13. Cuburi de gheață fanteziste

Cuburile de gheață sunt la fel de importante pentru ceai, ca și ingredientele. Poți folosi cuburi de gheață fanteziste.

Poți să îngheți petale de flori comestibile, fructe de pădure ori ierburi proaspete în cuburi de gheață.  În plus, nu trebuie să te limitezi la folosirea apei în cuburi de gheață. O poți înlocui cu suc de lămâie, afine, cocos sau limonadă. 

14. Siropurile simple 

Cmbină cantități egale de zahăr și apă, apoi încălzește până când zahărul se dizolvă.  Odată răcit, siropul simplu oferă o dulceață distribuită în mod egal băuturilor răcite.

Poți infuza siropul cu mirodenii precum scorțișoara sau cuișoarele. Sau fructe proaspete, cum ar fi cireșe ori zmeură. Poți să încorporezi note florale făcând un sirop simplu de lavandă sau de flori de soc. Într-adevăr, opțiunile sunt nesfârșite dacă ești dispus să ieși din zona ta de confort.

15. Condimente

Scorțișoara, anasonul stelat, nucșoara și cuișoarele sunt grozave pentru a recrea acele vibrații confortabile de Crăciun, chiar dacă sărbătorești în iulie. Asertivitatea acestor condimente se potrivește bine cu ceaiurile negre îndrăznețe, în special cu cele care conțin note calde de arome, precum dovleac, ciocolată sau vanilie.

Pune condimentele dorite într-un plic și lasă-le să se infuzeze în ceaiul fierbinte înainte de a adăuga cuburi de gheață. Cealaltă variantă este să creezi un sirop simplu condimentat. Adaugă câteva batoane de scorțișoară (sau condimentul preferat) cât timp siropul simplu este încă cald. Lasă aroma să se infuzeze 15 minute și răcește siropul.

16. Spumă rece 

Adăugarea de spumă rece la ceaiul tău cu gheață este o modalitate sigură de a transforma o băutură simplă într-una spectaculoasă.  

Spuma rece perfectă începe cu jumătate apă și jumătate zahăr. Ai nevoie de o presă sau de un aparat de spumă de lapte. 

17. Bere 

Amestecă ceaiul cu gheață cu bere rece și o felie de lămâie. Sunt recomandate berile ușoare. Amestecul  trebuie să se bazeze pe un  raport 2 la 1 ceai cu gheață la bere atunci când amesteci cele două lichide. Pune o felie de lămâie pe marginea paharului înainte de servire.

18. Lapte condensat 

Recunoscut instantaneu prin nuanța sa unică de portocaliu și aroma parfumată, ceaiul cu gheață thailandez este un răsfăț pentru toate simțurile. Deși profilul său complex de aromă poate părea greu de reprodus acasă, adevărul este că ai nevoie doar de câteva ingrediente. Laptele condensat este, fără îndoială, cel mai important ingredient.
Fierbe apa și zahărul împreună până când zahărul se dizolvă. Adaugă pliculețe de ceai și condimente (păstăi de anason stelat, batoane de scorțișoară, păstăi de cardamom și tamarin) în lichid. Lsă amestecul la infuzat timp de 5 minute înainte de a strecura ingredientele. Răcește câteva ore sau până când ceaiul devine portocaliu și tulbure. Chiar înainte de servire, bate laptele condensat îndulcit până când devine mai lichid. Toarnă ceaiul într-un pahar, acoperă-l cu lapte condensat și amestecă până se omogenizează.

 

 

 

×
Subiecte în articol: ceai gheaţă