x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ce trebuie să știi despre unt. 7 lucruri infirmate de gastronomi

Ce trebuie să știi despre unt. 7 lucruri infirmate de gastronomi

de Redacția Jurnalul    |    07 Iun 2024   •   12:45
Ce trebuie să știi despre unt. 7 lucruri infirmate de gastronomi
Sursa foto: Hepta

Untul poate fi consumat ca atare sau gătit, fiind adăugat în preparate dulci ori sărate.

Originea acestuia datează încă din antichitate, iar de-a lungul secolelor oamenii au rafinat gustul și textura acestuia.

Este produs din smântâna laptelui, bătută și agitată până când grăsimeea se separă de zer. Astfel că unutul este moale și cremos, iar culoarea variază de la galben pal la intens, în funcție de tipul de lapte și procesul de producție.

Acesta conține grăsimi saturate și vitaminele A, D și E. 

7 lucurui neadevărate despre unt, potrivit Mashed.com.

1. Trebuie păstrat la frigider

În multe regiuni ale lumii, untul poate fi păstrat la temperatura camerei. Untul sărat rezistă 1-2 zile fără să se strice. Untul nesărat nu rezistă la temperatura camerei.

2. Nu există diferențe între untul sărat și cel nesărat

Untul nesărat te ajută să controlezi cantitatea de sare dintr-o rețetă. 

Totodată, untul sărat are mai multă umiditate.

3. Este nesănătos din cauza conținutului ridicat de grăsime

A fost asociat cu apariția bolilor de inimă și a altor afecțiuni, dar și pentru acumularea de kilograme în plus.

Dar în 2014 a apărut un studiu care a arătat că reducerea grăsimilor saturate nu ajută la reducerea riscului de boli de inimă.

Grăsimea are mai multe calorii decât proteinele și carbohidrații, dieteticienii și medicii spun că alimentele grase nu duce neapărat la probleme de sănătate. 

4. Este sănătos

Deoarece este produs dintr-un singur ingredient, untul este asociat cu alimentele tradiționale. Dar este bine să fie un echilibru. 

O persoană care înlocuiește grăsimile saturate cu zahărul poate să nu se confrunte cu risc de a dezvolta boli de inimă.

Dar cineva care înlocuiește grăsimile saturate cu preparate din pește și ulei de măsline se poate confrunta cu o scădere a riscului de apariție a afecțiunilor cardiovasculare. 

Untul trebuie consumat cu moderație.

5. Este obținut din lapte de calitate scăzută

Calitatea untului variază în funcție de calitatea pe care o are smântâna folosită.

Cantitatea de oxigen și expunerea la lumină, temperatura de depozitare, pH-ul smântânii și alți factori pot contribui la apariția mirosurilor și gusturilor neplăcute.

6. Temperatura nu contează

Când într-o rețetă se menționează că untul trebuie folosit unt rece , înmuiat, la temperatura camerei , trebuie urmate nstrucțiunile.

Temperatura untului afectează densitatea finală a preparatului.

7. Nu se poate congela

Untul păstrat la frigider ar trebui să fie bun de consum 6-9 luni. Se poate prelungi această durată dacă este ținut în congelator. Va mai putea fi folosit pentru încă 6 luni cel nesărat și încă un an cel sărat, potrivit hellotaste.ro.

×
Subiecte în articol: unt lapte